E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıKüresel piyasalarda dolar tehdidi---

Küresel piyasalarda dolar tehdidi

Küresel piyasalarda dolar tehdidi
02 Eylül 2022 - 11:08 borsagundem.com

FED politikalarının ardından rekor seviyelere tırmanan dolar dünyanın dört bir yanındaki piyasaları sarsıyor. Güçlü dolar küresel borsalardan emtia fiyatlarına kadar finansal piyasaların her kolunu etkiledi

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Merkez Bankası’nın (FED) enflasyonu tekrar kontrol altına alabilmek için uyguladığı faiz artışı politikasıyla birlikte dolar rakip para birimleri karşısında tarihi zirvelere ulaştı. Söz konusu yükseliş küresel piyasalarda dalgalanmalara sebep oluyor.

MarketWatch’un haberine göre Oanda Kıdemli Piyasa Analisti Edward Moya konuyla ilgili açıklamasında, “Doların her iki güvenli liman akışında da yeni bir rekor seviyeye ulaşması şaşırtıcı değil. Zira küresel ekonomi zayıf kalırken esnek ABD ekonomisi FED’in agresif kalabilmesini sağlıyor. ‘Kral dolar’ uykusundan uyandı ve bu Avrupa para birimleri için çok daha fazla acı anlamına gelebilir” ifadelerine yer verdi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere 1 ABD Doları cuma günü itibariyle 140,20 Japon Yeni’ne karşılık geliyor. FactSet verilerine göre dolar Ağustos 1998’den bu yana ilk kez 140 yeni geride bıraktı. Hafta içerisinde 0,98 sente kadar düşen euro dolar karşısında parite seviyesinin gerisinde işlem görüyor. 1,1567 dolardan işlem gören İngiliz Sterlini Dolar karşısında Mart 2020’den bu yana en zayıf seviyesinde. Dolar Çin Yuanı karşısında da 2 yılın en yüksek seviyesine ulaştı.

ABD Doları’nın en büyük 6 rakip para birimleri karşısındaki değerini ölçen ICE Dolar Endeksi geçtiğimiz gün 109,69 seviyesine kadar tırmanarak 2002’den bu yana en yüksek noktası olan 110 puan seviyesine yaklaştı.

Çin’de 21 milyon insanın yaşadığı Çengdu bölgesinin yetkililer tarafından karantinaya alınması analistlere göre küresel büyüme endişelerini yükseltti ve güvenli liman olarak dolara yönelik ilgiyi artırdı. Dolarda Perşembe günü görülen yükselişte ABD’deki ilk işsizlik başvurularının düşmesi de etkili oldu. 9 haftanın en düşük seviyesine gerileyen rakamlar (232.000) ABD ekonomisi yavaşlamaya devam etse de geniş çaplı işten çıkarmaların tetiklenmediğini gösterdi.

Son 4 seanstır düşüş serisinde olan ABD borsaları Perşembe günü ise karışık kapandı. Dow Jones ve S&P 500 endeksleri yükselirken Nasdaq Endeksi ise %0,7 düştü. Borsalardaki düşüş serisi ise 26 Ağustos tarihinde FED Başkanı Jerome Powell’ın Jackson Hole’daki şahin açıklamaları sonrasında başlamıştı. Powell merkez bankası enflasyonla mücadele ederken ekonomide bir miktar sıkıntı olabileceği konusunda uyarmıştı.

Montreal merkezli araştırma firması PGM Global’ın analistleri, “Fed'in agresif faiz artışları, Alman-ABD ve Japonya-ABD faiz oranları farklarının genişlemesiyle büyük döviz çiftlerinde hareketlere neden oldu. Euro ve Japon Yeni, dolar endeksinin en büyük iki bileşenidir ve daha agresif FED sıkılaştırma beklentileri bu makro eğilimleri daha da kötüleştirecektir. Bu arada, FED’in politika değişikliği 2023'te gerçekleşecek şekilde fiyatlanıyor ve bu da daha fazla güçlenebilecek olan doların çok sınırlı dirençle karşılaşacağı görüşümüzü güçlendiriyor” açıklamasında bulundu.

Yükselen dolar emtia birimlerinde de etkilerini hissettirdi. ABD ham petrolü varil başına 88,60 dolardan işlem görürken altınsa ons başına 1,704 dolardan alıcı bulunuyor. Perşembe günü dolar karşısında %1 değer kaybeden altın bugünse %0,39 oranında toparlanabildi.

PGM Global analistleri, yabancı merkez bankalarının kendi para birimlerini istikrara kavuşturmak amacıyla döviz rezervlerini, özellikle de dolar varlıklarını tüketmesi nedeniyle dolar rallisinin daha fazla döviz volatilitesi oluşturabileceğini söyledi.

Analistler "Merkez bankaları ve devlet varlık fonları arasında yabancı rezervleri altın ve diğer istikrarlı para birimlerine çeşitlendirme arzusu var. Ancak, bu yavaş hareket eden dolarsızlaşma eğilimi daha zayıf bir ABD Doları’na yol açmadı. Aslında, tam tersi, makro faktörler dolar lehine çok güçlü bir şekilde sıralandı. Bu nedenle, dolar rezervlerinin zamanından önce satılması maliyetli bir politika hatası olabilir ve döviz ve sermaye piyasaları volatilitesini şiddetlendirebilir" dedi.

Uluslararası Para Fonu verilerine dayanan PGM Global, dünyanın en büyük 16 döviz sahiplerinin temmuz ayına kadar yıldan yıla 672 milyar dolar rezerv sattığına dikkat çekti.

Altında yukarı yönlü hareket

 

Dolarda yükseliş sürüyor

 

Resesyon endişeleri risk iştahını baskılıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)