E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüçük yatırımcı için borsada kazanmanın ipuçları---

Küçük yatırımcı için borsada kazanmanın ipuçları

Küçük yatırımcı için borsada kazanmanın ipuçları
02 Eylül 2022 - 13:06 borsagundem.com

Sosyal medya üzerinden yapılan hisse veya kripto önerileri küçük yatırımcıların kaybetmesine sebep oluyor. Uzmanlarsa doğru bir yatırımın çeşitlendirilmiş bir portföy üzerinden ve uzun vadeli olması gerektiğini belirtiyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Sosyal medyada finans alanında yapılan paylaşımlar kısa yoldan zengin olmak isteyenlere sonu gelmeyen tuzaklar hazırlıyor. Gerek hisse senedi yatırımları olsun gerek kripto paralar veya opsiyon işlemleri olsun yapılan bu yatırım tavsiyeleri küçük yatırımcının para kaybetmesine sebep olan en temel unsurlar olarak dikkat çekiyor.

Ancak servet biriktirmek için finans uzmanlarının önerdiği uygulanabilecek en doğru tavsiyeler aynı zamanda en sıkıcı yöntemler olarak görülüyor. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre finans uzmanları bu basit yöntemlerin aslında işe yaradığına dikkat çekiliyor.

Ünlü finans uzmanı Scott Galloway geçtiğimiz günlerde yaptığı bir paylaşımda, “Finans dünyasının en akıllı insanları tek bir şey yapar: Düşük ücretli bir sepet hisse alırlar (ETF’ler veya yatırım fonları) ve daha sonra tekrar incelemezler” ifadelerine yer verdi.

Bloomberg Kıdemli ETF Analisti Eric Balchunas da benzeri yönde bir paylaşım yaptı: “Hedefiniz Wall Street’teki milyarderlerin araçlarını kullanmaksa ucuz bir endeks fonu satın alın ve tutun. Bunun tek yolu budur. Süreç içerisinde de zengin olursunuz. Bir taşla iki kuş.”

CNBC’nin haberine göre finans uzmanları gündelik ticaretin dalgalanmaları yerine ucuza oluşturulmuş uzun vadeli çeşitlendirilmiş yatırımların uzun vadede daha faydalı olduğunu belirtiyor:

Çeşitlendirme neden yatırımcıya yardımcı olur?

Geniş bir yatırım sepeti satın almak, özellikle herhangi bir yatırıma çok büyük bir para ayrılmamasını sağlar.

Morningstar Portföy Stratejisti Amy Arnott konuyla ilgili açıklamasında, “Her şey, yumurtalarınızı tek bir sepete koymamanız gerektiği fikrine geri dönüyor. Portföyünüzü çeşitlendirmek piyasaların belirli bir bölümüne olan talep azaldığında bu alandaki düşüşlere çok fazla maruz kalmamanızı sağlar” ifadelerine yer verdi.

Yatırım fonları ve ETF’ler de tam bu noktada devreye giriyor. Bu hisse sepetleri, piyasanın geniş bir alanına maruz kalmanızı sağlamak için tasarlanmıştır. Bu alanda “toplam hisse” fonları olarak adlandırılan fonlar genellikle tüm endeksin performansını taklit eder. “Toplam tahvil” fonları ise aynı şeyi tahvil yatırımları için gerçekleştirir.

Büyük hisse senedi ve tahvil varlıklarından oluşan bir portföyü elde tutmak tarih boyunca başarılı bir getiri sağlamıştır. Zira söz konusu yatırım borsaların uzun vadede yükseleceği prensibine dayanır.

Vanguard tarafından yapılan hesaplamalara göre, %80 hisse senedi ve %20 tahvilden oluşan ve her bir bileşeni geniş piyasa endeksleri tarafından temsil edilen bir portföy, 1926'dan 2019'a kadar ABD borsalarında yıllık ortalama %9,6'lık bir getiri sağladı.

 

Düşük ücretli yatırım fonları ve ETF’ler

Çeşitlendirilmiş yatırım fonlarına yönelmek konusunda uzmanlarla aynı noktada buluşuyorsanız hangi fonun alınacağı sorusu bir anda önemli hale gelir. Elbette tüm şartların eşit olması durumunda yapılacak en doğru yatırım en ucuz fonun satın alınmasıdır.

Vanguard'ın Kurucusu Jack Bogle'ın özetlediği üzere: "Ödemediğiniz kısım sizin olur."

Bir yatırım fonuna veya ETF firmasına ödediğiniz her kuruşun bir önemi vardır. Zira fona sahip olmak için ödenen yıllık yönetim ücreti bileşik faizle birlikte büyüyecek bir paradır.

Her birine 10 bin dolarlık yatırım yapılan iki fon ele alalım. 40 yıl boyunca bu iki fonu elinde tutan yatırımcı her birinden yıllık yüzde 8 getiri elde etsin. Bu fonlardan biri yıllık yönetim ücreti olarak %0,50’lik bir dilim alsın. Kırk yıl sonrasında 10 bin dolarlık yatırımın değeri yaklaşık 178 bin dolara ulaşır ve yıllık yönetim ücretlerine ödenen miktar 12.145 dolardır. Diğer fon için ödenen yıllık ücretse %0,03 olsun. 40 yıl sonrasında bu yatırımın getirisi 215 bin dolara kadar gelir ve toplam ödenen miktarsa sadece 832 dolardır.

 

Portföyünüzü rahat bırakın

Düşük maliyetli, çeşitlendirilmiş bir portföy oluşturduktan sonra, finansal profesyoneller, bir daha bu portföye asla tekrar incelememenin akıllıca olacağını öneriyor.

Özellikle yatırımlarınızın risk toleransınıza uygun olduğundan emin olmak için portföyünüzü zaman zaman kontrol etmek akıllıca olsa da, portföyünüzün günlük gidişatına ne kadar çok karışırsanız, yatırımlarınıza zarar veren bir karar verme olasılığınız da o kadar artar.

Onlarca yıllık akademik çalışmalar, neredeyse tüm gündelik yatırımcıların uzun vadede para kaybettiğini gösteriyor. Ayrıca Morningstar’ın yakın tarihli bir araştırmasına göre neredeyse tüm yatırımcılar (%98) finansal karar vermelerini olumsuz yönde etkileyen en az bir bilişsel önyargı sergiliyor.

Boğa piyasaları sırasında hisse senedi fiyatları düştüğü zamanlarda nasıl yatırım yapacağınızı düşünün. İdeal olarak, yatırımcılar fiyatlar düşük olduğunda daha fazla satın alma eğilimindedir. Ancak Allianz Life Tüketici Öngörüleri Başkan Yardımcısı Kelly LaVigne bunun genellikle böyle olmadığını belirtiyor:

"Piyasa iyi gittiğinde, insanlar paralarını borsaya atıyorlar. Kötü gittiğinde ise paralarını dışarıda tutuyorlar. Yapılması gerekenin tam tersini yapıyorlar."

 

Resesyondan endişesine karşı güvenli yatırımın sırları

 

BofA: Borsalardan çıkış ivmelendi

 

Küresel piyasalarda dolar tehdidi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Salih durna03 Eylül 2022 07:19

    izmir demircelik ne olur? Şuan 2.61 TL Çok Ucuz değil mi?

  • Kürşad 03 Eylül 2022 14:42

    F/k sı, PD/dd düşükse, özvarlık karlılığı - hisse başı kar yüksekse ucuzdur.

  • hasan02 Eylül 2022 17:36

    ky bilencosu iyi gelecek deyip  carpan  hisseler   celik hisseleri gibi

  • ALİ HAYDAR KIRMIZIALEV02 Eylül 2022 15:02

    Ben de aynen öyle yapıyorum.İHLAS GRUBU HİSSELERİ çöp fiyatında olup, her gün alıp bir kenara atmaya başladım.

  • Kürşad 03 Eylül 2022 14:57

    Bilançolara bak . F/k sı, PD/dd düşükse, özvarlık karlılığı - hisse başı kar yüksekse ucuzdur.