E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıResesyon korkuları ivme kazandı---

Resesyon korkuları ivme kazandı

Resesyon korkuları ivme kazandı
10 Temmuz 2023 - 08:14 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende, küresel piyasalar mercek altına alınıyor

Yurtdışında geçen hafta, yatırımcıların Fed ve Avrupa Merkez Bankası’nın bugünden yıl sonuna kadar para politikasını sıkılaştırmaya devam edeceğini fark etmesiyle birlikte, bir önceki haftaya göre radikal bir değişiklik oldu ve riskten kaçınma konusunda net bir artış yaşandı. Aynı zamanda, resesyon korkuları bir miktar ivme kazanırken, Çin ve Euro bölgesinden gelen son istatistikler faaliyette daha fazla daralmaya işaret etti.

Fed tarafında ise; İstihdam canlanmaya devam ederse – ki bunu NFP’ler tam olarak doğrulamamaktadır( ABD ekonomisi Haziran’da son iki buçuk yılın en az istihdam sağlayan verisini açıklarken, ısrarlı güçlü ücret artışı, hala sıkı olan işgücü piyasası koşullarına işaret etti.) – Fed oranları artırmaya devam edecek ve bu büyüme üzerinde baskı oluşturacaktır. Ama istihdam sendelerse, tüketim onu ​​takip eder, bu da borsa için iyi değil ve resesyon korkularını yeniden alevlendirir.

Yurtiçinde ise MTV vergilerinin bir kere daha ödenmesi ile başlayan ardında çeşitli KDV oranlarının ve kurumlar vergisinin yükseltilmesi ve de harçların arttırması ile devam eden kararnamelerin ardından emekli maaşlarında %25 artışla devam eden düzenlemeler gördük. Hafta sonu ise Mehmet Şimşek twitter hesabından “Bu yıl deprem kaynaklı harcamaların 761.7 milyar TL’ye (milli gelire oran olarak % 3,1) ulaşmasını bekliyoruz. Mecliste görüşülmekte olan Milli Dayanışma Paketi, depremin yol açtığı ilave maliyetlerin bütçe üzerindeki etkisini bir miktar azaltmayı hedeflemektedir. Söz konusu düzenlemeler ayrıca dolaylı olarak cari açığı kontrol altına almaya da destek verecektir.” açıklamasında bulunuyordu. Resmi Gazete’de yayınlanan düzenlemeyle bankaların bilançolarında tuttukları TL ağırlığı hedefi zorunlu karşılıklar için de yüzde 60’tan 57’ye indirildi. 25 Haziran’da menkul kıymet tesisi yükümlülüğü için yüzde 60’tan 57’ye indirilen TL ağırlığı, zorunlu karşılıklar için de aynı seviyeye çekildi. Bankalar bu TL oranının altında kalırlarsa yüzde 5 zorunlu karşılık ayırmak zorunda kalacaklar.

Petrol fiyatları bu hafta biraz toparlandı, bu artış, yatırımcıların ekonomik görünüme takıntılı olması nedeniyle zorla elde edilen bir artış. Yine de pazar, hem (Ağustos’ta gönüllü üretim kesintilerini yenileyecek olan) Suudi Arabistan’dan hem de Rusya’dan gelen arzın azalmasıyla daha sıkı bir dengeye doğru ilerliyor. Nitekim Moskova, iç talebi canlandırmak için ihracatı günde 500.000 varil azaltma niyetini açıkladı. Fiyatlar açısından, Kuzey Denizi Brent varil başına yaklaşık 76,8 ABD dolarından, Amerikalı muadili WTI 72,1 ABD dolarından işlem görmekte.

Korkularla dolu bir haftanın ardından, ikinci çeyrek sonuçlarının açıklanmasını beklerken, bu haftaya yeni ekonomik göstergeler damgasını vuracak. Alman ZEW finansal güven endeksi (Salı), ABD’deki (Çarşamba) son enflasyon rakamları ve ABD tüketici güven endeksi (Cuma) resmi tamamlayacak. PepsiCo, UnitedHealth ve birkaç büyük ABD bankası, önümüzdeki haftanın sonunda kazanç sezonunu başlatacak. Yurtiçinde ise 8,3 milyar dolar açık vermesini beklediğimiz Mayıs cari denge ve Mayıs ayı sanayi üretim verilerini takip edeceğiz.

Rusya'da bütçe rakamları sevindirdi

 

Yarın 3 hisse üzerinde tedbirler olmadan işlem görecek

 

Yarın 1 şirketin genel kurulu olacak

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)