E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaRallide kayıp yüzde 10’u bulabilir---

Rallide kayıp yüzde 10’u bulabilir

Rallide kayıp yüzde 10’u bulabilir
16 Ağustos 2023 - 10:59 borsagundem.com

ABD borsalarında ralli sona ermiş olsa da boğa piyasasının bittiği düşüncesi kabul görmüyor. Yine de rallide düzeltmenin yüzde 10’u bulması bekleniyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsaları, sene başından bu yana süren yapay zeka güdümlü ralliyle çalkalanıyor. Genel kanaatin aksine, ralliyle yükselişe geçen ABD borsalarında yakın zamanda bir düzeltme olabileceği fikri hakim.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, rallinin yakıtı tükenmek üzere. Yapay zeka rallisinde düzeltmenin yüzde 10’ü bulabileceği düşünülüyor. Ancak yine de boğa piyasasının devam edeceği fikri ağırlıkta.

İyi ve kötü haberler

MarketWatch’tan Mark Hulbert’in haberine göre, boğa piyasası henüz bitmedi ancak hisse senetleri mevcut seviyelerinden yüzde 10 oranında değer kaybedebilir. Borsa stratejisti Hayes Martin, “Daha ciddi bir ara geri çekilmeye hazır olun” diyor ve borsa boğalarını bekleyen iyi ve kötü haberler olduğunu vurguluyor.

Danışmanlık firması Market Extremes'in başkanı Hayes Martin, Temmuz sonu ve Ağustos başında başlayan düşüşün sonunda piyasa ortalamalarının yüzde 8 ila yüzde 13'ünü sileceğini söylüyor. Matin, bu kötü haberin ardından iyi haberi de veriyor: “Yaklaşan düşüş, boğa piyasasının sonu ve yeni bir ayı piyasasının başlangıcı anlamına gelmeyecek.”

Martin, tarihsel veriler ışığında zaten sönük geçen Ağustos ayına da işaret ederek piyasanın iç durumunun kötüye gittiğini bildiriyor ve ekliyor: “Bundan büyük bir düşüş beklemesem de, daha ciddi bir ara geri çekilmeye hazırlıklı olmalıyız. Bu tür koşullar altında savunma duruşu en garanti yol.” Ağustos ayında şu ana kadar S&P 500 Endeksi yüzde 3, Nasdaq Composite ise yüzde 4,6 oranında değer kaybetti.

Martin, yaptığı analize bağlı olarak bu düzeltmenin daha da ileriye gitmesi gerektiğini, düşüşün yüzde 8 ila yüzde 13 aralığında olabileceğini söylüyor. Yine de yaptığı analiz, boğa piyasası zirvelerinde görülen ciddi bozulmanın aksine piyasanın iç değerlerinin yalnızca ılımlı bir şekilde kötüleştiğini gösterdiği için, bu düzeltme sona erdiğinde “İlerlemenin devam etmesini bekliyorum” diye ekliyor.

İsabetli tahminler ve savunma stratejisi

Martin, 2022’nin Mayıs sonu/Haziran başı döneminde, önceki Ocak ayında başlayan ayı piyasasının ortasında, piyasanın teknoloji sektörünün yüzde 15 ila yüzde 25 oranında yükseleceği bir karşı trend rallisi düzenleyeceğini tahmin etmişti. Ve sonraki üç ayda Nasdaq Composite yüzde 16.5 oranında yükseldi.

Bu ralli sona erdikten sonra, ayı piyasası ciddi bir şekilde yeniden başladı ve 2022 Ekim ayı başlarında Nasdaq, yüzde 16,5'lik kazancı fazlasıyla sildi. Bu noktada Martin, piyasa ortalamalarının yüzde 10-15 bandında yükseleceğini ve teknoloji ağırlıklı endekslerin yüzde 15-20 aralığında kazançlar gösterebileceği yeni bir boğa piyasası olmasa da güçlü bir ‘refleks sıçraması' öngördü.

Sonuç olarak, tüm bu veriler ışığında, yatırımcıların hisse senedi portföylerini daha savunmacı bir yapıya büründürmesi en makul yol gibi görünüyor.

Michael Burry ralliyi açığa sattı

 

Rallide ivme tersine dönüyor

 

Morgan Stanley: Yapay zeka güdümlü ralli güzellik yarışmasına benziyor

 

Wall Street rallisinin yakıtı tükendi mi?

 

Ralli kritik eşikte

 

Wall Street rallisinde dengeler değişiyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)