E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaRallide düzeltme zamanı mı?---

Rallide düzeltme zamanı mı?

Rallide düzeltme zamanı mı?
11 Temmuz 2023 - 11:26 borsagundem.com

ABD borsalarındaki rallinin sona erdiğine dair görüş giderek kuvvetleniyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarını yukarı yönlü iten yapay zeka güdümlü rallinin nasıl seyredeceği merak konusu. Uzmanlar arasında rallinin devam edeceğini düşünenler olduğu gibi yükselişle ilgili karamsar olanlar da bulunuyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, sene başından bu yana oldukça dirençli kalan ve yapay zeka güdümlü ralliyle yatırımcıları yeniden kendine çeken ABD hisse senedi piyasalarına girmek için artık doğru bir zaman olmayabilir.

Endişe duvarı kalmadı

MarketWatch’tan Mark Hulbert’in haberine göre, ABD borsalarındaki yükseliş, başta olumsuz ekonomik veriler olmak üzere birçok endişenin arasında gerçekleşti. Genel kanaat, ABD piyasalarının üzerinden atlayacağı başka bir ‘endişe duvarı’nın kalmadığı yönünde. Bunun ise borsalarda bir durgunluğa neden olması bekleniyor.

Kısa vadeli piyasa zamanlayıcıları arasındaki yükseliş hissi, rekor seviyelere yakın seyrediyor. Karşıt analizin destekçileri ise, bu veriden, piyasanın en olası kısa vadeli eğiliminin aşağı yönlü olduğunu çıkarıyor.

Yükseliş eğiliminin bu kadar güçlü olması şaşırtıcı kabul ediliyor. Bu nedenle, mevcut iyimserliği tarihsel bir bağlama oturturken nesnel göstergelere güvenmek gerekiyor. Bunda, piyasalara dair ölçmeye çalışılan hissiyat değişimlerine karşı bağışıklık sahibi olmamanın da etkisi bulunuyor. Bu açıdan, piyasalara dair öngörüde bulunurken, yatırımcılar, suyun ne olduğunu anlamak için okyanustan atlaması gereken balıklara benziyor.

Genel hissiyat yükseliş yönünde ama…

Örneğin, son günlerde duyarlılık göstergelerine erişimi olmayanlara genel olarak piyasayla ilgili hissiyatları sorulduğunda, yükseliş eğiliminin son altı ila dokuz ayda ılımlı bir şekilde arttığını tahmin ediyorlar. Haksız da sayılmazlar çünkü aslında, piyasa hissiyatı 2022 yılı Ekim ayında rekora yakın bir düşüşten sonra rekora yakın bir yükselişe geçmiş durumda.

Kısa vadeli borsa zamanlama haber bültenlerinin bir alt kümesi arasında önerilen ortalama borsa yatırımcı seviyesini ele almak da genel hissiyat açısından anlamlı olabilir. 2022 yılı 12 Ekimi'nde piyasanın en düşük seviyesinde olan yatırım hissiyatı, 2000'den bu yana tüm günlük okumaların yüzde 8'inci yüzdelik dilimindeyken, bugün ise yüzde 99,99'luk dilimde olduğu görülüyor.

S&P 500 Endeksi, toplam getiri bazında şu anda Ekim'in en düşük seviyesinde bulunduğu yerin yüzde 25 oranında üzerinde seyrediyor. Bu olumlu gibi görünen piyasa hissiyatı göstergesi, düşüş eğiliminde olanlar için bir teyit anlamı taşıyor. Düşüş beklentisinde olanlar mutlaka benzer büyüklükte bir düşüş beklemiyor olsalar da, olasılıkların bir düşüşten yana olduğuna inanıyor.

Sağlıklı bir düzeltme rallinin geleceği için olumlu olabilir

Yapay zeka ile uzaktan da olsa ilişkilendirilen hisse senetlerinin balon benzeri davranışı, bazılarının mevcut duyarlılığın Mart 2000'deki internet balonunun tepesiyle karşılaştırıldığında nasıl olduğunu merak etmesine yol açıyor. Buna göre, bugünkü yükseliş eğiliminin, 2000’li yıllardaki internet balonu zamanı olduğu kadar tepede ve yüksek olduğu görülüyor.

Bu karşılaştırmada iyi noktalar da bulunuyor. Buna göre, 2000’li yıllardaki internet balonu esnasındaki yükseliş eğiliminin, bugüne kıyasla oldukça uzun sürdüğü gözleniyor. Bu da, son haftalarda belirgin şekilde hızını artıran bugünkü rallinin, yukarıda daha gidecek yolu olduğu anlamına geliyor.

Yükseliş eğilimindeki boğaların ise en iyi umudunun, borsaların gelecek günlerde yatırımcılar için kaygılanacakları yeni bir endişe duvarı inşa etmesi olacağa benziyor. Bu duvarın, daha büyük bir yükseliş için bir temel oluşturması ve bunun için de borsalarda ‘düzeltme’ diyebileceğimiz bir düşüş yaşanması gerekiyor. Bunun aksi bir durumda ise, rallinin daha yüksek bir seviyede tutunabilmesi ve yükseliş hissini daha da bilinmeyen sulara itmesi mümkün gözükmüyor.

Tom Lee: 2023 rallisinin tek sebebi yapay zeka olmayacak

 

Hisse senedi rallisini takip etmek giderek zorlaşıyor

 

Borsa rallisinin sonunu FED mi getirecek?

 

Ralli üçüncü çeyrekte de devam edecek mi?

 

Wall Street’te bilanço resesyonu için geri sayım

 

ABD borsalarında bilanço tehdidi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)