E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaRalli mi ortalamaya dönüş mü?---

Ralli mi ortalamaya dönüş mü?

Ralli mi ortalamaya dönüş mü?
21 Temmuz 2023 - 11:29 borsagundem.com

ABD borsalarında rallinin hızı kesilmiş görünüyor. Uzmanlar, öngörüde bulunmak için geçmiş verilere başvuruyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Rallinin yakıtı bitmiş görünüyor. ABD borsalarında şimdi bu rallinin bir balon olup olmadığı daha sık dillendiriliyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, yapay zeka güdümlü ralli sona ermek üzere olabilir. Uzun süredir tartışılan ancak ralli devam ettikçe cevabı belli olan soru yeniden gündeme geliyor: Yapay zeka rallisi bir balon mu? Yatırımcılar ve uzmanlar bu soruya yanıt bulabilmek için geçmiş verilere sarılıyor.

Başka bir balon mu?

MarketWatch’tan William Watts’ın haberine göre, megacap teknoloji hisselerinin liderliğindeki 2023 borsa rallisi, Nasdaq ve S&P 500 endeksleri için güçlü kazançları önemli ölçüde geride bırakırken, başka bir balonun oluşabileceğine dair korkuları da harekete geçiriyor.

DataTrek Research'ün kurucu ortağı Jessica Rabe, paylaştığı notta, 2022 yılının hisse senetleri için ne kadar kasvetli olduğunun gözden kaçırılmaması gerektiği konusunda yatırımcıları uyarıyor.

Rabe’nin gözlemleri anlamlı. Buna göre, Nasdaq, dünkü günkü kapanışa kadar yılbaşından bugüne yüzde 37,2 oranında arttı ve S&P 500 Endeksi’nin yüzde 18,9 oranındaki rallisini fazlasıyla geride bıraktı. Ancak son üç yılda S&P 500 Endeksi, yüzde 42 oranında artışla Nasdaq'ın yüzde 37’lik artışını geçerek yatırımcılarına daha çok kazandırdı.

3 yıllık veriler

DataTrek, 2022'nin kayıplarını ve 2023'ün sıçramalarını daha geniş bir bağlama oturtmak için son 50 yılda hem S&P 500 Endeksi hem de Nasdaq Composite için üç yıllık yuvarlanan getirileri gözlemledi. Rabe, bu zaman dilimlerini seçtiklerini çünkü üç yıllık dönemin yıldan yıla mevsimselliği ve oynaklığı düzeltmeye yardımcı olduğunu ve 50 yılın da çeşitli iş, faiz oranı ve değerleme döngülerini yakaladığını belirtiyor.

Rabe, Nasdaq Composite'in 3 yıllık bir zaman dilimi boyunca S&P 500'den daha iyi performans gösterme eğiliminde olduğunu ancak beklendiği gibi daha volatil seyrettiğini kaydediyor. 1974 yılından bu yanaki veriler incelendiğinde, Nasdaq için üç yıllık ortalama fiyat getirisi yüzde 41’ken, bu oran S&P 500 için yüzde 29’da kalıyor.

Uzun vadeli ortalamaya dönüş

Son üç yılda, Nasdaq Composite’in yüzde 37,1 oranında arttığı görülüyor. Bu süreçte S&P 500 Endeksi ise yüzde 42’lik bir artış kaydediyor. Bu veriler, Nasdaq’ın bu yılki performansının bir ralliden çok, daha uzun vadeli ortalamaya dönüş gibi görünmesini sağlıyor.

Rabe, “Nasdaq'ın tipik olarak 1.220 baz puanlık çok daha büyük bir marjla daha iyi performans gösterdiği son üç yılda S&P 500’den neredeyse 500 baz puan daha düşük performans gösterdiği görülüyor. Bu durum, Nasdaq’ın 2023'te biraz arayı kapatmasının neden mantıklı olduğunu da açıklıyor” diyor.

Veriler ayrıca 3 yıllık getirilerin nadiren negatif olduğunu ve fiyatın önceki döngülere benzer seviyelerde işlem görmeye devam ettiğini gösteriyor. Rabe, “Jeopolitik veya ekonomik bir şok dışında, hem Nasdaq hem de S&P 500 üç yıllık dönemlerde pozitif, çift haneli getiriler üretme eğiliminde” şeklinde konuşuyor.

3 yıllık getiri oranları tarihsel açıdan sıradan

Rabe, Nasdaq ve S&P 500 Endeksi’nin bu yılki çift haneli rallilerine rağmen, her iki endeks için üç yıllık getirilerin tarihsel normlarla karşılaştırıldığında nispeten sıradan olduğunu ekliyor.

Rabe, “Nasdaq’ın son üç yıldaki yüzde 37,1'lik getirisi, ortalaması olan yüzde 41,2'nin biraz altında ve aşağı yönde bir standart sapma içinde. S&P 500'ün aynı dönemdeki yüzde 42'lik yükselişi ise ortalaması olan yüzde 29'u aşıyor ancak artı yöndeki standart sapmanın oldukça içinde kalıyor” diyor.

Ne anlama geliyor?

Peki tüm bunların anlamı ne? Rabe, hisse senedi değerlemelerinin yüksek olduğunu ve şirketlerin kazanç sağlamaya devam etmesi gerektiğini kabul ediyor ancak her iki endeks için de etkileyici rallilerin bir kısmının, kısmen tarihsel ortalamalara geri dönüş olarak açıklanabileceğini de belirtmekte fayda görüyor.

Rabe, S&P 500 ve Nasdaq'ın 2022 performanslarının, 1973-74 petrol krizi ve durgunluğunda, dot-com balonunun patladığı dönemde, ikinci Körfez Savaşı'na giden süreçte ve 2007-09 finans krizinde görülenler kadar veya neredeyse aynı seviyede olduğunu belirtiyor ve ekliyor: “Bu yılın şimdiye kadarki kazanımları, onları 3 yıllık ortalama getirilerine yaklaştırdı, ancak balon bölgesine hala yakın değiller.”

Wall Street rallisinin devamı gelecek mi?

 

Borsa rallisinde yüzde 50 oranında düzeltme ihtimali

 

Rallide düzeltme zamanı mı?

 

Tom Lee: 2023 rallisinin tek sebebi yapay zeka olmayacak

 

Hisse senedi rallisini takip etmek giderek zorlaşıyor

 

Ralli üçüncü çeyrekte de devam edecek mi?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)