E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemPutin'den halka 2.5 milyar dolarlık yılbaşı armağanı---

Putin'den halka 2.5 milyar dolarlık yılbaşı armağanı

Putin'den halka 2.5 milyar dolarlık yılbaşı armağanı
30 Aralık 2017 - 11:22 borsagundem.com

Rusya'da çıkarılan mali af ile vatandaş ve şirketlere ait 2.5 milyar dolarlık vergi borcu sıfırlandı

Rusya Devlet Başkanı Putin, yeni yıl arifesinde "umut kesilen devlet vergi alacaklarını" affeden yasayı imzalayarak yürürlüğe soktu. Vergi affı yasası ile emlak ve transport başta olmak üzere, vatandaşların ve şahıs şirketlerinin toplam 150 mikyar rublelik (yaklaşık 2,5 milyar dolar) vergis borcu sıfırlandı.


Aeralık ayı başında gündeme gelen yasa, "2018 devlet başkanlığı öncesinde Kremlin halkı memnun edecek adımları atmaya başladı" diye yorumlanmıştı. 

Ödenmesi artık neredeyse olanaksız hale gelen vergi borçlarından vatandaşları kurtarmak için bir yasa hazırlanması fikri Devlet Başkanı Vladimir Putin'den gelmişti. Fikrin kamuoyuyla paylaşılması ile yasalaşması bir haftadan kısa sürdü.


Yasa bazı gelir kalemlerinin vergilendirilmesini iptal ederek gerçek ve tüzel kişileri bir dizi vergi ve sigorta primi borçlarının silinmesine olanak tanıyor. 

Örneğin, emekliler, engelliler ve savaş gazileri Rusya'da "şest sotok" olarak bilinen 600 metrekarelik daçalarının toprak vergisinden muaf tutuluyor. Rusya'da Sovyet döneminde edinilen daçalar genellikle 600 metrekare ölçüme sahip.

Rusya'da vatandaşların telefon ve internet şirketleri vb. ya da bankalardan hizmet alıp buna karşılık borcunu ödemeyen kimselerden ekonomik çıkar elde ettikleri gerekçesiyle söz konusu borç tutarı üzerinden yüzde 13 vergi alınmaya başlamıştı. Kabul edilen yeni yasa bu uygulamayı tamamen ortadan kaldırmamakla birlikte 1 Ocak 2015 ile 1 Aralık 2017 arasında işlenen vergi borçlarının silinebilmesinin önünü açıyor.

Ayrıca yasa ile birlikte 2,9 milyon bireysel girişimcinin toplam 15 milyar ruble tutarındaki sigorta prim borcunun da affedilmesi mümkün hale geliyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)