E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemPutin: Cumhurbaşkanı Erdoğan sözünün eri---

Putin: Cumhurbaşkanı Erdoğan sözünün eri

Putin: Cumhurbaşkanı Erdoğan sözünün eri
01 Kasım 2022 - 03:15 borsagundem.com

Rusya lideri, Türkiye'de gaz merkezi kurulmasını önermesinin Erdoğan'ın sözüne bağlı lider olmasından kaynaklandığını söyledi. Putin, Rusya'nın tahıl sevkiyatına döneceği sinyalini de verdi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ile Soçi'de gerçekleştirdiği görüşmenin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Soçi’deki üçlü zirve sonucunda bazı konularda anlaşma sağlanmadığına işaret eden Putin, "Basının ve kamuoyunun, anlaşma sağlanamayan konulara odaklanmasının gerekli olmadığını düşünüyorum. Sakince ve özel bir şekilde anlaşma sağlamalıyız. Her iki taraf için de hassas konular ve ortaklarımızın onayı olmadan bu konulara ışık tutmaya hakkım olduğuna inanmıyorum." diye konuştu.

Azerbaycan ve Ermenistan arasında olası bir barış anlaşmasıyla ilgili sürece ilişkin konuşmak için erken olduğunu anlatan Putin, "İki ülke arasındaki sınırların belirlenmesi en önemli konu. Zirvenin ardından yayımlanan bildiride ön anlaşmalar olmasa da bu anlaşmaların sağlanabileceği ön koşullar bulunuyor." dedi.

Rusya’nın, askıya aldığı Ukrayna tahıl çıkışını sağlayan anlaşma kapsamında gönderilen tahılların yoksul ülkelere gitmediğini belirten Putin, "Ancak askıya alınmasının ana sebebi bu değil. Sebebi, Ukrayna tarafından Rusya'nın Karadeniz'deki filosunun gemilerine karşı başarısız da olsa başlatılan saldırıdır. Hem su altındaki hem de havadaki insansız araçlar, Ukrayna tahılının taşındığı koridoru kısmen kullandılar." diye konuştu.

Putin, söz konusu durumun Rus savaş gemileri ve sivil gemilere yönelik tehlike oluşturduğunu vurgulayarak, "Tahıl anlaşmasına katılımımızı durdurduğumuzu söylemiyoruz, hayır. Ara verdiğimizi söylüyoruz. Birleşmiş Milletler bu anlaşmanın taraflarından. Ukrayna ile çalışsınlar ve Ukrayna, sivil gemilere veya Rus tedarik gemilerine herhangi bir tehdit yaratmayacağını garanti etmelidir." dedi.

Putin'den Erdoğana övgü

Rusya’nın Türkiye’de doğal gaz merkezi kurulmasına yönelik teklifiyle ilgili gelişmeleri de değerlendiren Putin, "Neden Avrupa’ya gaz sevkiyatları için Türkiye'de olası bir merkez kurulmasını teklif ettiğimizin açık olduğunu düşünüyorum. Çünkü Avrupalı ortaklarla doğrudan çalışmak çok zor. Ayrıca, boru hatlarının bombalanmasıyla ilgili trajik olayları da biliyoruz. Avrupalılar, neredeyse her zaman olduğu gibi çıkarlarına temelden zarar veriyor olsa da sessiz kalıyorlar." diye konuştu.

Kuzey Akım boru hattında yaşanan patlamayı bir terör saldırısı olarak niteleyen Putin, "Tüm bunlar Danimarka, İsveç ve Almanya'nın münhasır ekonomik bölgesinde yaşandığı için bunları kontrol etmemiz zor. Bu anlamda Türkiye ile çalışmak bizim için daha kolay. Birincisi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan sözünün eri olduğu için anlaşmamız belki bazen zorlu olsa da onunla eğer bir konuda anlaşırsak, gerçekleştirmeye çalışırız. İkincisi ise Karadeniz sularını kontrol etmemiz daha kolay." değerlendirmesinde bulundu.

Putin, Türkiye’de bir doğal gaz merkezi kurulması halinde söz konusu gaz için alıcılar bulunacağından emin olduğunu vurgulayarak, "Bakalım bu kış ve önümüzdeki kış neler olacak. Ama yeni sözleşmelerin imzalanacağından eminim." dedi.

MSB'den "tahıl koridoru" açıklaması

 

ABD'den Türkiye'de gaz üssü planına tepki

 

BM: Türkiye ve Ukrayna 14 geminin hareket planı üzerinde anlaştı

 

Erdoğan: Uluslararası gaz merkezi için çalışmalar başladı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucise Reis : )01 Kasım 2022 08:54

    Aşağıda yazdım. Aynı durum ABD ve nato tarafından nasıl karşılanır ? Türkiye baskı altına alınacak. Ortadoğuda değişen askeri ve stratejık modernleşmeler Türkiye yi baskı altına alacaktır. Türkiye baskı altına alınmadığı günlerde bambaşka biçimde karşısına geçip ikili masalarla uzlaşma ve alaşma oluşacaktır. Bu oluşumda pkk ypg masaya gelecek ilk madde ve İsrail planı uygulanamayacaktır. Türkiye abd çıkarları tamamen ters düşecektir. Türkiye  ne yaparsa yapsın kişisel olarak büyük devletlerin menfatleri ile asla uzlaşamıyor. Türkiye tek başına kalıyor. Tek yol, Atatürk Turan modeli ile Türk devletlerine ulaşmak, ortak askeri birlikler kurmak dost ülkeler ile, olası komşu devletlerin inşa edilmesi ve olabildiğince dost devletler.... asli düşmanlık edenlere karşı caydırıcı bulunmak... bunlarda ABD cephesine karşı Türkiye düşünceleri özet gibi düşün. Ne gazeteci kaldı ne akademisyen :D dışardan okuyoruz malesef... çok üzücü  2 iha resmi, çal mahteri haberleri : ))

  • baran01 Kasım 2022 16:08

    ABD nin Nato nun  neyi nasıl karşıladığı ancak senin gibi soytarıların ilgi alanına gire.!  Saçmalama zırvalama!  Amerika düşmanlığını açıkça belli etmiştir.!  

  • Mucise Reis ;)01 Kasım 2022 07:46

    Yabancı bir araştırmada okudum. Azerbaycan -Rusya ile anlaşmalı devlet yani Türkiye nin Nato ile anlaşması var onun gibi ...Mevzu buraya geliyor. Azerbaycan ve Türkiye asla karşı karşıya gelmeyecek , ters durumda el altından desteklenecek birbirince kollanacaktır diyor... Ama dikkatimi şu çekti. Rusya ukrayna savaşında  teknolojısını ve durumunu anladı. Müttefik olarak gördüğü Azerbaycan ın elinde modern,modernleşecen, yeni nesil vb. Türk silahlarının olası askeri ve ulusal güvenlikte önemli oluyor. Türkiye Azerbaycan kardeşliği Rusyaca nasıl değerlendiril meli ? Ermenistan karşısında Ezilmeyen Azerbaycan...Gaz hatlarının Türkiye ile kullanımı, Rusyanın modern silahlarla natoya karşı anlaşmalı devletlerce savunulması gibi mevzular düşünülünce Türkiye sıcak ve yakın olunmalı. Ermenistan fransa, abd, ermni lobilerince güvensiz bir ülke. Ukrayna savaşında Azerbaycan ve Türkiye önemi arttı. Türk tv ler, basın, TEZ YAZAN proflar yok malesef.

  • baran01 Kasım 2022 16:06

    Niye gelsin zoytarı?  İki devlet tek millet!  Hiç mi duymadın?  Onlar öyle istediği için değil biz istemediğimiz için kardeş ülkeler ile niye savaşalım. Velev ki sen gelmesini çok isterdin.  Kçından uydur uydur  salla.  Bir yerlerde okumuşmuş!  Serseme bak sen. 

  • baran01 Kasım 2022 07:45

    Biz de bir Sansaryan var ki evlere şenlik TOGG fabrikası açılıyor!  Herifçioğlu fabrika mabrika yok diyor!  Şehir hastanelerine söylemediğini bırakmıyor. Kendisi Adana da  üç beş çadır kuruyor sahra hastanesi açtık diye adeta Millet ile alay ediyor.   Başka s 400 füzelerini derhal teslim edin Rusya ile ilişkileri de kesin diyor.  Bir Mersin Bld başkanı çıkıyor İha siha değil Türklerin kahramanlık öykülerine ihtiyacımız var diyor. Niyet belli  Pkk itleri kolayca geberip  Türk Askeri  çok az zayiat verince bu soytarının gücüne gidiyor. Şimdi bunlara güler misin ağlar mısın yoksa sabaha mı bırakırsın?  Türkiye Cumhuriyetine açık düşmanlık yapan bu alçak güruh bir de Türkiye Cumhurbaşkanı nı yargılayacakmış!  Bakın Cenabet günaha ve batağa batmış güruh bu naneyi yemek maça ister!  Velev ki sıkıyorsa niyetine girn de Dünya nın kaç bucak olduğunu size gösterelim.  

  • baran02 Kasım 2022 07:55

    Onların  bizatihi kendileri zaten başlıbaşına bir projedir. Yıkım ve tahrip projesi oluyor kendileri.

  • ALİ KODUŞ01 Kasım 2022 11:23

    ONLAR HEP ÜLKENİN SIKINTILI VE ZOR DURUMLARINDAN BESLENEN PROJESİ VE VİZYONU OLMAYANLARDIR.