E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıPPK öncesinde hisse cephesinde yön arayışı etkili---

PPK öncesinde hisse cephesinde yön arayışı etkili

PPK öncesinde hisse cephesinde yön arayışı etkili
17 Mart 2021 - 09:05 borsagundem.com

Deniz Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende BİST 100 endeksi işlemlerinde ağırlıklı dış piyasalara paralel görüntünün korunması bekleniyor.

Piyasalar nezdinde önemli bir pozisyon değişikliği söz konusu değil. Fed'in açıklayacağı projeksiyonlar ve yapacağı yönlendirmeler yatırımcıların gündemindeki en önemli başlıklar olmaya devam ediyor.

Amerikan doları ve tahvil faizleri arasındaki korelasyonun son dönem içerisinde yeniden artması oynaklığın yüksek seyredeceğini düşündüğümüz 17 Mart işlemlerinde birbirini besleyen bir döngü içerisine girebilir. Öte yandan kamuoyuna farklı bir Fed yönlendirmesi geleceği beklentisine ise sahip değiliz. Son dönemlerde tercih edilen Fed iletişimi aynı çizgide devam edebilir. Tahvil faizlerindeki yükselişin büyümeye yönelik beklentilerden kaynaklanması ve bunun da Fed'in hedeflerinden ciddi uzak noktada olması nedeniyle sürece olumlu yansımasının beklendiği eksenli iletişimin tercih edilmesi yüksek olasılık görünüyor. Bu nedenle, farklı bir yaklaşım benimsenmedikçe, kısmen 'şahin' tonda algılanan bir Fed eğilimi görülmesi bize göre yüksek olasılık. Açıklama(lar) ve projeksiyonların hazmedilmesi ise biraz zaman alabilir. Öncesinde global varlık fiyatlamalarındaki kar realizasyonu eğilimi ise yerel cepheye yansımadı. Faiz ve CDS'in gerilediği günde BIST 100 endeksi primli seyrederken, lira değer kazancı ile EMFX grubu içerisinde listenin ilk sırasında yer aldı.

FOMC sonrasındaki ana gündemimiz ise PPK toplantısı olacak.Türk lirası Amerikan doları karşısında %0.59 değer kazancı ile günü tamamlarken, BIST 100 endeksi kapanışı 1570 puan seviyesinden
%+0.96 ile gerçekleşti. 10y vadeli tahvilde faizin son düzeyi -12bp ile %14.12 olurken, ülke risk primi %1.7 geriledi ve 314bp seviyesini işaret etti.

EMEA bölgesi endekslerinde gün sonu kapanışları genele yayılır şekilde değer kazançları şeklinde oldu. Euro Stoxx 50 %0.55, FTSE 100 %0.80, DAX %0.66 ve Rusya (RTS, USD) grubu %0.57 ile takip edildi. İşlem hacimleri ise 5 günlük ortalamalarına kıyasla hafif yükseldi.

Amerika kıtası işlemlerinde Avrupa seansına kıyasla performans açısından birebir zıt eğilim gözlendi. Majör ABD endekslerinde gün sonu kapanışları Nasdaq'ın %0.09'luk yükselişi hariç eksi yönde olurken, işlem hacimleri de geriledi. Kıtada yer alan gelişmekte olan ülke varlıklarından Bovespa %-0.72, Merval ise %-1.61 ile günü tamamladı.

Asya'da yeni gün fiyatlamaları satıcılı eksende gerçekleşmekte. TSİ 08.25/ NKY 225 %-0.19, Hang Seng %-0.26, CSI 300 %0.01 ve KOSPI %-0.93 ile işlem görürken, USDCNH paritesi offshoreda 6.5027 ile yuanda değer kaybına işaret ediyor.

BİST 100 endeksi işlemlerinde ağırlıklı dış piyasalara paralel görüntünün korunmasını bekliyoruz.
Ülke risk primindeki seyir ve lira performansı PPK toplantısı öncesinde hisse senetleri cephesindeki
yön arayışında etkili olabilir. 1560-1550 puan seviyeleri destek, 1580 ise direnç olarak izlenebilir.

USDTRY paritesi işlemlerinde global tahvil faizlerindeki dalgalanmanın, FOMC ve PPK beklentilerinin
bir süre daha fiyatlamalara yön verdiğini görebiliriz. 7.43-7.41 seviyeleri destek, 7.59-7.68 direnç
olarak izlenebilir.

EURUSD paritesi fiyatlamalarında temel belirleyici global Amerikan doları yaklaşımı olmaya devam
ederken, genel risk iştahı ve bölgeye ait aşılama performansı da son dönem içerisinde öne çıkmakta.
EUR negatif yaklaşım ilk çeyrek işlemleri tamamlanana dek devam edebilir. Bu durumda 1.16-1.17
bölgesi civarında paritenin konsolide olmasını bekleriz. 1.1850-1.1695 seviyeleri destek, 1.1930-
1.1990 ise direnç olarak izlenebilir.

Yabancılar hangi hisselerde işlem yapıyor

 

Günün önemli şirket haberleri 17/03/2021

 

Güne başlarken piyasaların gündemi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)