E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemPowell'ın portföyünde Fed'in aldığı varlıklar çıktı---

Powell'ın portföyünde Fed'in aldığı varlıklar çıktı

Powell'ın portföyünde Fed'in aldığı varlıklar çıktı
18 Eylül 2021 - 23:15 borsagundem.com

Fed Başkanı Powell'ın, Fed'in pandemi döneminde alım yaptığı varlık sınıflarından biri olan yerel yönetim tahvillerinden portföyünde tuttuğu ortaya çıktı

Fed yetkililerinin kişisel portföyleri ABD kamuoyunun gündeminden düşmüyor.

CNBC'nin Fed Başkanı Jerome Powell'ın sahip olduğu finansal varlıklarla ilgili haberi yeni bir tartışmanın kapısını araladı.

Habere göre Fed Başkanı Powell'ın, Fed'in 2020'de pandeminin etkileriyle mücadele kapsamında aldığı tipten yerel yönetim tahvillerinden tuttuğu ortaya çıktı.

Powell'ın bu tip varlıklarda 1,5-2,5 milyon dolar arasında bir meblağ tuttuğu, bu varlıkları 2019 yılında aldığı belirtildi. 2020 yılında Fed bu varlık sınıfından 5 milyar dolarlık alım gerçekleştirmişti. Bu varlıklar içinde Powell'ın ailesinin 2016 yılında aldığı Illinois eyalet tahvilleri de yer aldı.

Powell ile birlikte Boston Fed Başkanı Eric Rosengren ve Richmond Fed Başkanı Thomas Barkin'in de portföylerinde Fed'in satın aldığı bazı varlık sınıflarından olduğu ortaya çıktı.

Rosengren'de 151 bin ile 800 bin dolar arasında ipoteğe dayalı menkul kıymet sahibi gayrimenkul yatırım ortaklığı varlığı çıktı. Rosengren 4 ayrı gayrimenkul yatırım ortaklığında 37 ayrı işlem gerçekleştirdi. Fed 2020 yılında bu tip varlıklardan yaklaşık 700 milyar dolarlık alım yapmıştı.

Barkin ise 2020'den önce 1,35 milyon ile 3 milyon arasında şirket tahvili alımı yaptı. Bu şirketler arasında Pepsi, Home Depot ve Eli Lilly yer aldı. Fed geçen yıl bu varlıklara ilişkin de alımlara imkan sağlamış ve 46,5 milyar dolarlık alım gerçekleştirmişti.

Powell denetleme emri vermişti

Fed Başkanı Jerome Powell, Fed yetkilileri için yatırım kuralları belirlenmesi için bir değerlendirme süreci başlatmıştı.

Powell, kıdemli Fed yetkililerinin onay verilebilir finansal portföyleriyle ilgili etik kurallara yönelik yeni ve kapsamlı bir değerlendirme yapılması talimatını verdi.

Fed sözcüsü, söz konusu değerlendirmenin mevcut kural ve standartların sıkılaştırmasına yönelik yöntemlerin belirlenmesine destek vereceğini açıkladı. Sözcü Komite'nin bu konuda uygun değişiklikler yapacağını ve değişikliklerin ilgili mevzuata ekleneceğini söyledi.

Fed tarafından yapılan açıklamada Powell'ın bu talimatı geçen hafta verdiği belirtildi. Geçen hafta Boston ve Dallas Fed başkanlarının kişisel portföyleri kamuoyunda tartışma konusu olmuştu.

İki yetkili hisselerini sattı

Boston Fed Başkanı Eric Rosengren ve Dallas Fed Başkanı Robert Kaplan merkez bankasının ABD ekonomisini Kovid-19’a karşı korumak için güçlü adımlar attığı bir yıllık dönemde bazı yatırımlarda aktif işlemler yaptıklarını gösteren son finansal beyan belgelerinin ardından, bireysel portföylerindeki hisse senedi varlıklarının tamamını Eylül sonuna kadar elden çıkaracaklarını duyurmuştu.

İki başkan duyuruyu birbirinin neredeyse aynı açıklama metinleri ile yaptı.

Kamuoyunda eleştiri konusu olmuştu

12 bölgesel Fed başkanının geçen ay verdikleri son yıllık finansal beyan belgelerinin ardından, Rosengren ve Kaplan’ın işlem faaliyetleri, Fed’in pandemi sırasında varlık fiyatlarının yükselmesine ve buna bağlı olarak da varlıklı Amerikalıların oransız fayda sağlamalarına yol açan para politikası adımlarının hali hazırda yoğun olarak sorgulandığı bir dönemde sert eleştirilere maruz kaldı.

Potomac River Capital'den Mark Spindel, “Yoğun bir şekilde eleştirildikleri bir dönemde ve politikalarının zengini daha zengin yaptığı söylenirken, bu başkanların ne yaptıklarını sorgulamanız gerek. Bu durum onlar adına pek de olumlu gözükmüyor." dedi.

Naturel ve Esenboğa'dan sonra borsaya yeni bir enerji devi geliyor: Margün Enerji

Erdoğan: İhracatı geliştirme fonu kuruyoruz

Gençlerle buluşan Erdoğan'dan kripto para mesajı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (11)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • maki19 Eylül 2021 19:19

    ben bu pavılın var ya.....

  • FED 19 Eylül 2021 17:10

    FED en sonunda borsaları düşüreceK. Öyle görünüyor. Zaten Fitil hazır

  • Yorum19 Eylül 2021 15:26

    Ayrıca şu kira fiyatları devlet üniversitelere yakın bölgelerde kamulaştırma yapıp buralardaki binaları yıkıp yurtlar yapmalıdır her üniversitenin çevresinde 30 40 bin kişilik yurtlar yapılmalı hatta ünüversite kampüslerinde Bi dünya fazladan arazi var bunların kampüse uzak bölğelerinde çok güzel öğrencilerin ihtiyaçlarına uygun yurtlar yapılabilir her üniversitenin içinde bu sorunlar giderilir ama sorunları çözmemek için elimizden geleni yapıyoruz her nedense hep anlık sirvi zekalıların dediklerine sarılıyoruz bir sistem oluşturulurken tüm detaylarıyla çözmek lazım

  • ALİ HAYDAR TANRIKULU19 Eylül 2021 15:26

    Peki bu suç ve manipilasyon değil mi.

  • Yorum19 Eylül 2021 15:17

    Yav arkadaş nasıl Bi kafayı yaşıyorsunuz sorunun çözümü çok basit değil mi çifçi üretici seracı ben ili liraya sattım diyor zarar ettim diyor tezgahta 10 liraya görüyorum sattığım malı diyor öyleyse devlet bu ürünü aynı fiyata üreticiden alacak tüketen ulaştıracak hiç bir aracı kurumu araya sokmayacak bunu yapmak zor mu tüm aracılar aradan çıkaracaksın o zaman fiyatlar üçte birine düşer daha sonra yapay zeka felan diyoruz bunu uygulayacaksın her aracıyla bir sertifika vereceksin ürünü satan üretici ile alan aracı sisteme giriş yapacak kaç paraya aldı kaç ton aldı nereye götürecek bunların hepsi sisteme girilmesi lazım en fazla iki aracından sonra nihayi tüketicinin eline ulaşması sağlanmalı bu sistemi bir yıl içinde nihayi şekline ulaştırabilirsiniz ve çiftçi mağdur olmamış olur çiftçiyide desteklemiş olursunuz çiftçiye ürettiği üründen yüzü güler şimdiki haliyle aracıların yüzü gülüyor

  • Yorum19 Eylül 2021 16:45

    Sayın Ahmet kardeşim koparatiflerde aynı dümenler dönüyor aracıların hepsi sertifikalı olmalı tüm hesapları tüm çalışanlar ve ailesindekilerin hesapları devlet kontrolünde olacak ki sistem işlesin avrupada bu böyle kimse kaçırmaz hesaba giren her paranın hesabını verebilmesi gerek bu herkes için böyle olunca kimse kimsenin açığını kapatmak için riske girmiyor bizde öyle değil adam yanında çalıştırdığı işçiye Bi hesap açtırıyor o hesaptan tüm illegal işlerini yapıyor şirket hesapları formalite için açılıyor türkiye'nin düzlüğe çıkması için herkesin yaptığı iş ve banka hesapları devletin gözetiminde olması lazım böyle olursa işsizlik bile ortadan kalkar yoksa bizim insanımız hertürlü kaçırır

  • AhmetK19 Eylül 2021 15:46

    Dostum bu anlayıs serbest piyasa kafasıyla yapılır. Kamu demek burokrası demek.herkes bana ne deyıp,bana iş kalmasın,sorumluluk almayayım dıyor kamuda. Burada cozum koopereratıfker,ama bızde beraber ıs yapma kulturu yok. Maalesef kıskanclık ve hırsızlık kulturumuzu ele gecırıyor. 20 koy yada her ilcede 2- 3 seklınde kooperatıf olsa, tarım ve hayvancılık verımlı ve ucuz olur.ama nerede bunu yapacak anlayıs

  • Mehmet Baydar 19 Eylül 2021 12:49

    Zaten FED bu varlık alımını durdurduğu zaman ki, milyarlarca dolarlık almış, borsalar düşer mi sorusu vardı. ABD cuma sert düştü. — Gene düşer. — ( powell ise, rüyasında görüp almış olabilir! )

  • rıza19 Eylül 2021 12:23

    vay powel portföy yapıyormuş. hiç etik değil. Maaş yetmiyor mu

  • Pala19 Eylül 2021 07:36

    Kaptanımız sağlam diyor:) ulan bu enflasyonu hangi kaptan yükseltti o zaman?

  • Gökhan19 Eylül 2021 01:22

    Komiksiniz ya... fiyatların yükseldiğini 19 sene sonra mı idrak ettiniz ??? Peki ne yaptınız bunca yıl !!!