E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum Raporları Powell’ın konuşması gerçek bir sürpriz yaratmadı---

Powell’ın konuşması gerçek bir sürpriz yaratmadı

 Powell’ın konuşması gerçek bir sürpriz yaratmadı
28 Ağustos 2023 - 08:22 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende, küresel piyasalar mercek altına alınıyor

Her yönden gelen zayıf PMI göstergelerinin parasal sıkılaştırma döngüsünde duraklama beklentilerini güçlendirmesi nedeniyle, tahvil getirileri hafif gerilerken, finansal piyasalar geçen hafta bir miktar toparlanma kaydetti. Yatırımcılar Jerome Powell’ın Jackson Hole sempozyumunda yapacağı konuşmayı sabırsızlıkla bekliyordu ancak Fed’in enflasyon %2 hedefine doğru istikrarlı bir şekilde hareket edene kadar kısıtlayıcı bir para politikasını sürdürmeyi ve gerekirse oranları daha da artırmayı planladığı için bu konuşma gerçek bir sürpriz yaratmadı.

ABD PMI, genişlemeyi daralmadan ayıran 50 puanlık seviyenin biraz üzerinde, 52 beklentilerine karşı 50,4 puanla beklenenden zayıf geldi. Bu görünüşte kötü haberin faiz yatırımcıları tarafından memnuniyetle karşılanması için gereken tek şey buydu: Ekonomik aktivitedeki hafif yavaşlama, Fed’in faiz oranlarını yüksek tutmaya (hatta yükseltmeye) daha az eğilimli olmasıyla birleştiğinde, bu da genel olarak piyasa için oldukça olumluydu.

Avrupa’da vasat PMI göstergeleri de hemen hemen aynı etkiyi yarattı: Piyasa, ECB’nin ekonomiyi çok fazla susturmaktan kaçınmak için duruşunu yumuşatması gerektiğini düşünüyor.

Endüstriyel ve değerli metaller yeniden ayağa kalkmaya çalışıyor. Ana metallerde odak noktası, bir kez daha ekonomisini destekleme kartını oynayan ve böylece metallere olan talebi artıran Pekin’de. Bakır LME’de ton başına 8350 USD’ye yükseldi. Değerli metallere gelince, altın tamamen Fed’in para politikasına ve dolayısıyla ABD Hazine tahvili getirilerine bağlı olmaya devam ediyor. Altın metal de ons başına 1.916 USD seviyesinde güç kazanıyor.

Piyasa bu hafta; ABD’de konut fiyat endeksi, Conference Board’un tüketici güven endeksi ve JOLTS iş açılışları  ADP istihdam raporu ve 2. Çeyrek GSYH’ye ilişkin son tahminleri,  Çekirdek PCE fiyat endeksi , PMI ve ISM imalat göstergelerinin ikinci  gerçekleşmeleri , Avrupa kıtasında  Almanya’da ağustos ayı enflasyonuna ilişkin ilk tahminleri,  Euro bölgesi enflasyonu  ve Çin PMI verilerini takip edeceğiz.  Yurtiçinde ise ;Temmuza ait dış ticaret verileri ve İkinci çeyrek büyüme verilerini izleyeceğiz.

Geçtiğimiz haftaya güçlü alımlarla başlayan BIST100 endeksinde salı günü 7902 seviyesine kadar yükseliş yaşanırken, haftanın genelinde sert voletil bir seyir hakim olduğu görüldü. Tarihin en yüksek işlem hacminin gerçekleştiği bu haftada BIST100 endeksinde haftayı %2.71 oranında değer kazanımı ile 7716.67 seviyesinden tamamladı.

Ana trendde şimdilik net bir bu bozulma söz konusu değil. Özellikle indikatörlerde ki zayıflamaya rağmen gelen satışların karşılanmış olması ve 22 günlük gibi kısa vade önemli bir ortalamanın üzerinde kalınıyor olmasında pozitif havanın devamını desteklediği söyleyebiliriz.

Endeksi teknik olarak değerlendirdiğimizde ise 22 günlük ortalığının geçtiği yer olan 7480 ile 7400 bandını önemli destek noktaları olarak takip edeceğiz. Kısa vade açısından kritik noktalar olarak gördüğümüz bu destek bandının üzerinde kalındığı süreci endekste ciddi bir bozulma beklemiyoruz.

Beklentimiz paralelinde yaşanabilecek yükseliş hareketlerinde ise ilk etapta geçtiğimiz hafta satışların geldiği yer olan 7900 seviyesini ilk ara direnç noktası olarak takip edeceğiz. Bu dönemin geçilmesiyle beraber ilk etapta 8500 seviyesine kadar trendin devamı beklenebilir.

Powell: Daha fazla faiz artışına hazırız

 

ABD borsalarına Powell dopingi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)