E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasa'Politika faizi'nde yeni dönem---

'Politika faizi'nde yeni dönem

'Politika faizi'nde yeni dönem
20 Kasım 2013 - 16:06 borsagundem.com

TCMB, dünkü faiz toplantısının ardından bugün ekonomistlerle basın toplantısı gerçekleştirdi

TCMB tarafından gerçekleştirilen ekonomistler toplantısında fiyat istikrarını sağlama konusunda kararlılığını vurguladı. Toplantı ile ilgili olarak Halk Yatırım tarafından hazırlanan analiz raporunda şu değerlendirmelere yer verildi:

''Politika faizi”nde yeni dönem

TCMB'nin dünkü faiz toplantısının ardından bugün ekonomistlerle yaptığı toplantıda, fiyat istikrarını sağlama konusundaki kararlılığı ve önceliği tekrar vurgulandı. Para politikasında güçlendirilen temkinli duruşun ana nedeni de, enflasyon görünümüne yönelik devam eden riskler. Enflasyon tahmin aralığının üzerinde seyrediyor ve bir süre daha bu görünümünü koruması bekleniyor. İşlenmemiş gıda fiyatları ağırlıklı arz kaynaklı şokların enflasyonun hedefin üzerindeki seyrine neden olduğu düşünülse de, gerek kurun gecikmeli etkileri gerekse de enflasyon beklentilerindeki bozulma nedeniyle para politikasında sıkılaştırma tarafına geçildiği yinelendi.
Küresel finansal dalgalanma sırasında enflasyon beklentilerinde 60 baz puanlık kötüleşme olurken, buna politika cevabının BIST bankalararası gecelik faiz oranında gerçekleşen toplam 350 baz puanlık artışla güçlü bir sıkılaşma şeklinde olduğu düşünülüyor.
Bu noktada, "politika faizi" konusuna biraz daha açıklık getirilmeye çalışıldı. Artık 1 haftalık repo ihale faizi “politika faizi” olarak nitelendirilmezken, para politikası açısından iki faiz ön plana çıkarılıyor:  BIST bankalararası gecelik faiz oranı ve TCMB ortalama fonlama maliyeti. İlki % 7,75 ikincisi de % 6,5  ilk gösterge, para politikası ve aktarım mekanizmasının etkinliği açısından temsil gücü daha yüksek faiz göstergesi olarak görülüyor. İki göstergeye yönelimle, hem para politikasına açıklık kazandırıldığı hem de faiz volatilitesinin azaltıldığı düşünülüyor.
Fonlama ile ilgili olarak, artık bir aylık repo ihalesiyle fonlama olmayacak  gecelik fonlama ağırlıklı olmak üzere, haftalık ve gecelik fonlama olarak devam edecek. Gecelik fonlamada maksimum miktar 10 milyar TL net fonlama ise 40 milyar TL’ye yakın. Finansal koşullar için üç ana kriter bulunuyor: verim eğrisinin kısa ucu ve eğimi, makro ihtiyati politikalar ve kredi koşulları, ve sermaye akımları. Üç gösterge de finansal koşulların sıkı olduğuna işaret ediyor.
Dünkü faiz ve bugünkü ekonomistler toplantılarının para politikasında yansımalarını özetlemek gerekirse, "politika faizi" artık % 4,5 seviyesindeki 1 haftalık repo ihale faiz oranı değil. İki gösterge ön plana çıkıyor: BIST bankalararası gecelik faiz oranı ve TCMB ortalama fonlama maliyeti. Bunlardan da ilkinin temsil gücü daha yüksek görünüyor. 17 Aralık’taki PPK toplantısı ve 24 Aralık’ta açıklanacak 2014 Para ve Kur Politikaları çerçevesinde bunun netleşmesi beklenebilir.
Küresel para politikalarının genişlemeci olduğu dönemde geleneksel olmayan yöntemleri ön plana çıkararak genişlemeci tarafta yer alan, ancak gerek küresel sermaye akımlarındaki zayıflama gerekse de fiyat istikrarına yönelik endişelerle yine geleneksel olmayan yöntemlerle parasal sıkılaştırma tarafına geçen TCMB’nin, son açıklamalarında konjonktür olarak küresel sermaye akımlarındaki zayıflamayı vurgulayarak, araç çeşitliliğini azaltmak suretiyle para politikasına açıklık ve öngörülebilirlik kazandırmaya çalıştığını görüyoruz. Yani Merkez Bankası’nın, küresel likiditenin devamına yönelik belirsizliklerin arttığı dönemin başında, küresel koşullara göre geleneksel yöntemlerle parasal sıkılaştırma duruşuna ilk adımları attığını düşünüyoruz.
Para politikasındaki belirlilik ve öngörülebilirliğin güçlendirilmesi durumunda, finansal göstergelerdeki oynaklığın azalması beklenebilir."
 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)