E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPiyasalarla Fed’in inatlaşmasından kim galip çıkacak?---

Piyasalarla Fed’in inatlaşmasından kim galip çıkacak?

Piyasalarla Fed’in inatlaşmasından kim galip çıkacak?
07 Nisan 2023 - 14:52 borsagundem.com

Piyasalar ile Fed arasındaki inatlaşma devam ediyor. Cevabı merak edilen soru ise bu çatışmanın galibinin kim olacağı…

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yatırımcılar ile Fed arasındaki inatlaşma devam ediyor. Yatırımcılar bu yıl faiz indirimi beklerken, Fed nihai hedef olan yüzde 2’lik enflasyon oranına ulaşana kadar faizleri yüksek tutmaya kararlı bir tavır sergiliyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Fed ve piyasalar arasındaki uyuşmazlığın yıl sonuna kadar devam etmesi bekleniyor. Bunda, bankacılık krizi sonrası 25 baz puanlık bir faiz artırımına giden ve bu kararda bankacılık krizinin etkisi olduğunu ifade eden Fed’in yatırımcılar üzerinde yarattığı güvensizlik duygusunun büyük etkisi bulunduğu kabul ediliyor.

Faiz indirimi beklentisi

MarketWatch’tan Vivien Lou Chen’in haberine göre, yatırımcılar artık faiz oranlarının, Fed'in 2023 yılında hedeflediği yerde bitirme ihtimalini çok düşük görüyor.

ABD ekonomisinin resesyona gireceğine dair artan korkular, politika yapıcıların aksini işaret eden Mart ayı tahminlerine rağmen, yatırımcıların bu yıl ABD Merkez Bankası'ndan faiz indirimleri beklemeye devam etmesine neden oluyor.

Fed yetkililerinin ortalama tahmini, faiz oranlarının yılı şu an bulundukları seviyenin biraz üzerinde bitirmesi gerekeceğine işaret etse de, yatırımcıları bunun gerçekleşme ihtimalini oldukça düşük görüyor. Bunun yerine yatırımcılar, yılın ikinci yarısında faiz indirimleri başlamadan önce, Fed'in Mayıs ve Haziran ayında federal fon oranını yüzde 4,75 ile yüzde 5 bandında bırakarak duraklayacağını neredeyse yüzde 50 olasılıkla fiyatlıyor.

Hangi senaryo galip gelecek?

FHN Financial Makro Stratejisti Will Compernolle, farklılığın 'temel senaryolardaki bir farklılığı’ yansıttığını söylüyor. Compernolle, “Fed için bankacılık sektörü iyi ve enflasyon çok yüksek. Piyasalar için temel senaryo, bir durgunluğun yaşanacağı. Bir noktada, bu temel senaryolardan birinin galip gelmesi gerekiyor” diyor.

Fed ve piyasalar, geçen yılın Mart ayında başlayan faiz artırım döngüsü boyunca defalarca anlaşmazlığa düştü. Yatırımcılar şimdi, federal fon oranının, Fed'in ortalama tahmini olan yüzde 5,1'in altında seyretmesini bekliyor ve en yüksek olasılığın politika yapıcıların uygun olduğunu düşündüğü seviyeden kabaca yüzde 1 puan daha düşük olacağını öngörüyor. Bu oran öngörüsü, beklenenden daha zayıf özel istihdam raporunun yaklaşan bir ekonomik gerileme korkusunu güçlendirmesinin ardından geliyor.

İstihdam raporu belirleyici olacak

Bugün Mart ayı tarım dışı istihdam raporu yayınlanacak ve bu rapor yatırımcıların iş gücü piyasasının tam bir yıllık Fed faiz artırımlarının ardından nasıl ayakta durduğunu daha iyi ölçmelerine yardımcı olacak. The Wall Street Journal tarafından yapılan bir anketin ortalama tahminine göre ekonomistler, Şubat ayındaki 311.000 istihdam artışının ardından Mart ayı için 238.000 istihdam artışı görmeyi bekliyor.

İş gücü raporu beklenenden daha zayıf gelirse veya gelecek haftaki tüketici fiyat endeksi enflasyonda bir yavaşlama gösterirse piyasaların toparlanması gerekirken, Compernolle “Ekonominin aşırı ısındığını gösteren yeni bir aylık veriye karşılık olarak gelecek tepkinin ne olacağından daha az eminiz” diyor.

Fed yetkilisi Bullard'dan faiz mesajı: Daha yolumuz var

 

Mohamed El-Erian: Fed bu hataya düşmemeli

 

Yatırımcılar güvercin bir Fed için fiyatlandırma yapıyor

 

Küresel piyasaların gözü ABD'nin istihdam verilerinde

 

Piyasaların çoğunun kapalı olduğu gün tarım dışı açıklanıyor

 

Ayı piyasası henüz sona ermedi. İşte 4 nedeni...

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)