E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPiyasaların gündemi BDDK!---

Piyasaların gündemi BDDK!

Piyasaların gündemi BDDK!
27 Kasım 2013 - 09:33 borsagundem.com

Yurt içi piyasalarda bugün en etkili gündem dün akşam açıklanan BDDK kararları olacak...

Küresel piyasalarda genel olarak kar satışlarına karşın pozitif görünüm korunurken, yurt içinde piyasalar kapandıktan sonra Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) açıkladığı bireysel kredilere ilişkin üç yeni düzenleme taslağı gündemin en üst sırasına yerleşti.

ABD'de hisse senedi piyasaları, beklentilerden iyi gelen makroekonomik verilerin de desteği ile yarın başlayacak Şükran Günü tatili öncesinde yatay seyretti. Dow Jones endeksi günü hemen hemen önceki kapanış seviyesi olan 16.073 puandan tamamlarken, Nasdaq bileşik endeksi yüzde 0,59, S&P 500 endeksi yüzde 0,01 oranında değer kazandı. Analistler bugün ABD'de yoğun veri trafiğinin piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağını belirterek, 1,5 günlük tatil öncesinde dalgalı bir seyir izlenebileceğini kaydediyor.

Avrupa tarafında kar satışlarının etkisiyle düşüşler görülse de analistler satıcılı seyrin çok güçlü olmadığını belirtiyor. Avrupa'da piyasalar bugün güne Almanya'da koalisyon hükümeti konusunda partilerin anlaştığı haberi ile başlayacak. Almanya'da 22 Eylül'deki seçimlerin ardından koalisyon görüşmelerine başlayan Hristiyan Birlik partileri (CDU/CSU) ile Sosyal Demokrat Parti (SDP) hükümet kurmak için anlaştı. Anlaşmanın ardından avro/dolar paritesi 1,3570 seviyelerinden 1,36 sınırına kadar yükseldikten sonra bu dakikalarda 1,3580 seviyelerinde dengelendi.

Yurt içinde ise dün İran'ın nükleer program konusunda Batı ile anlaşmasının petrol fiyatlarına olan etkisinin sınırlı kalması ve dolar/TL paritesinin gün içinde 2,02'nin üzerini test etmesi Borsa İstanbul'da satış baskılarını artırdı ve endeks günü analistlerin destek olarak nitelendirdiği 75.500 seviyesinin hemen üzerinde tamamladı. Piyasalar kapandıktan sonra BDDK tarafından yapılan açıklama ise neredeyse tüm sektörleri etkilemesi bakımından bugün piyasaların ana gündem maddesi olacak.

BDDK dün yaptığı açıklamada bireysel kredilere ilişkin üç yeni düzenleme taslağı hazırladığını bildirdi. Taslaklarla son dönemde tasarrufları artırma ve kredi büyümesini frenlemeye odaklanan ekonomi yönetiminin en önemli adımlarından biri atılmış oldu. Taslakta öne çıkan başlıklar; tüketici kredilerinin vadesinin 36 ayı, taşıt kredilerinin vadesinin ise 48 ayı geçmemesi, binek araç için kullanılacak taşıt kredilerine yeni sınırlamalara ve kredi teminat oranı uygulamasına gidilmesi, beyaz eşya ve mobilya alımlarında taksit üst sınırı 12 ay olarak belirlenmesi, elektrikli ve elektronik eşya, bilgisayar, araç kiralama, telekomünikasyon ve kuyumculuk işlemlerinde en fazla 6 ay taksit sınırlaması ve kredi kartlarında genel taksit sayısının 9 ayla sınırlandırılması.

Analistler, taslakların neredeyse tüm sektörlerin satış hacmine az ya da çok etki edeceğini tahmin ederken genel olarak bir çok sektörde halen kullanılan ortalama taksit sayısının dikkate alındığının görüldüğünü, dolayısıyla fiyatlamalara olan etkisinin çok büyük olmayacağını tahmin ediyor. Hisse bazlı hareketlerin öne çıkacağını ifade eden analistler, BIST 100 endeksinde 74.000 - 77.000 geniş bandının gündemde olduğunu kaydediyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • metin27 Kasım 2013 13:13

    çok rahatım,16 yıldır yapılan hangi seçim olursa olsun boş oy kullanıyorum.millete 3+3 4+4 zam vekile yüzde 46 aç gözünü millet çok rahatım

  • baturayersin27 Kasım 2013 10:25

    akp herkesin önünü kesiyor herkes kavga ediyor insanların herşeyine karışıyor sağlıkçılarla kavgagalı dersenecilerle kavgalı bankacılırla kavgalı taksimde olanlar ortada akpnin suyu ısınıyor kendi sonlarını hazırlıyorlar.

  • bıst27 Kasım 2013 09:51

    kel bernanke yetmedi gezi parkı yetmedi şimdide bunu yapalım belki ülkeyi bitiririz diyemi uğraşıyonuz sizi başa getirenlere verdiğim oylar haram zıkkkım olsunnnn.....