E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıPiyasalarda yön arayışı---

Piyasalarda yön arayışı

Piyasalarda yön arayışı
28 Mayıs 2021 - 08:40 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım Menkul Değerler tarafından hazırlanan günlük bültende piyasada genel anlamda üç önemli dataya yoğunlaşıldığı belirtiliyor

ABD verilerinin ağırlığında geçen bir günü geride bıraktık. Bu noktada piyasa genel anlamda üç önemli dataya yoğunlaştı. Açıklanan bu verileri hatırlatarak piyasalar adına yorumlayalım

İlk olarak Nisan ayına ilişkin çekirdek dayanıklı mal siparişleri verisinin aylık bazda %1 artış kaydettiğini gördük. Bu durum ABD ekonomisinde iç talebin ikini çeyrekte de artarak devam ettiğini gösteriyor. Zaten çekirdek kişisel tüketim giderleri verisinin de %2.5 ile Mart ayına kıyasla önemli bir artış kaydetmesi bunun göstergelerinden birisi. Yılın ikinci çeyreğinde ABD ekonomisinin %10 civarında büyümesi bekleniyor. Dolayısıyla ikinci çeyrek verilerinin güçlü gelmeye devam edeceğini söyleyebiliriz.

ABD öncü büyüme verisi değişiklik kaydetmeyerek Nisan ayında açıklanan %6.4 oranında gerçekleşti. Piyasa beklentilerini %6.5 seviyesine hafif ölçüde revize etmişti. Beklentiler doğrultusunda geldiğini kabul edebiliriz. Dolayısıyla açıklanan verinin etkisi nötr kaldı.

Günün en önemli verisi ise haftalık işsizlik maaşı başvurularıydı. Datanın 425 bin olan beklentilerin altında 406 bin olarak açıklandığını takip ettik. Bu data ile işsizlik maaşı başvurularında düşüş üst üste dördüncü haftada da devam etmiş oldu ve son 14 ayın en düşük seviyesinde gerçekleşti. İstihdam piyasasının gücünü haftalık olarak ölçmek için işsizlik maaşı başvuruları datası oldukça önemli bir konumda. Verinin oluşturduğu sinyal ise istihdamda güçlenmenin devam ettiği yönünde… Tabii tüm bu veriler eşliğinde ABD 10 yıllık tahvil getirisinin %1.60 üzerine atması da oldukça normal. Bu fiyatlama şimdilik hisse senedi piyasalarını bozmuyor. Yalnız gün içerisinde açıklanacak PCE verileri oyun değiştirici olabilir.

ABD’de bugün açıklanacak kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi oldukça kritik bir veri. PCE datası FED’in favori göstergesi… Bu noktada özellikle çekirdek veriyi takip edeceğiz. Beklenti %2.9 seviyesinde yükseliş kaydedileceği yönünde. Beklenti üzeri veri risk alma iştahında keskin bir azalmayı tetikleyebilir. Bu riskin olduğunu hatırlatmakta fayda var. 

Yabancı işlemlerinde öne çıkan hisseler

 

Günün önemli şirket haberleri 28/05/2021

 

Vakko ve Aksigorta sorusu

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)