E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıPiyasalarda şimdi gerçekler fiyatlanacak---

Piyasalarda şimdi gerçekler fiyatlanacak

Piyasalarda şimdi gerçekler fiyatlanacak
23 Eylül 2022 - 08:25 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende küresel piyasalar mercek altına alınıyor.

Merkez bankası yüksek enflasyonla mücadele için agresif çabalarını sürdürürken, Fed’in ekonomik tahminleri yılın son iki toplantısında daha fazla agresif faiz oranlarına işaret ediyor. Dünya, artan oranların çok daha erken ve muhtemelen ciddi bir küresel durgunluğu tetikleyeceğini tahmin ettiğinden küresel hisse senetleri mücadele ediyor. Çünkü oradaki fiyatlamalar 2023’de faiz indirim silsilesinin başlayacağı tahminine dayanıyordu. Şimdi gerçekler fiyatlanacak. Üstelik bir de Çin’in yavaşlamasına ilişkin korkular ve Rusya’nın Ukrayna’daki savaşı tırmandırma uyarısı da eklenmiş durumda.

Bu hafta faiz artış kervanına; İngiltere, İsveç, İsviçre ve Norveç de katılınca Avrupa tahvil piyasalarında yoğun satışlar görüyoruz. Amaç artık beklenti enflasyonunu değil cari enflasyonda düşüş görmek.

Bizde ise TCMB politika faizini beklentimiz doğrultusundan 100 baz puan daha indirdi. Metne göre ana etmen geçen ay ki faiz indirimiyle aynı ; küresel ve yurtiçi iktisadi faaliyetteki ivme kaybı. Türkiye büyümesindeki yavaşlamada da ana etmen dış talepteki zayıflama.

Peki enflasyon neden yükseliyor? Metne göre; jeopolitik gelişmelerin yol açtığı enerji maliyeti artışlarının gecikmeli ve dolaylı etkileri, ekonomik temellerden uzak fiyatlamanın etkileri, küresel enerji, gıda ve tarımsal emtia fiyatlarındaki artışların oluşturduğu güçlü negatif arz şokları. Bunların yıl sonuna kadar düzeltmesini bekliyor muyuz? Baz etkisi hariç hayır. Peki o zaman faiz yıl sonunda tek haneye iner mi ? Neden olmasın.

Asya borsaları , ABD Fed ve diğer büyük merkez bankalarının son zamanlarda agresif faiz artırımlarını takiben yaklaşan resesyon ve küresel ekonomik görünüme ilişkin devam eden endişeler arasında, küresel piyasalardan gelen genel olarak olumsuz ipuçlarının ardından kıpkırmızı bir deniz gibi.

MSCI’nin Japonya dışındaki en geniş Asya-Pasifik hisseleri endeksi  %0,5 düşüşle iki yılın en düşük seviyesine geriledi ki endeks bu hafta %3 düştü. Euro ve yen 20 yılın en düşük seviyelerine düştü ve Perşembe günü, Japon yetkililer yen satın almak ve düşüşü durdurmak için 1998’den beri ilk kez piyasaya girdi.

Gösterge ABD 10 yıllık Hazine getirileri bir gecede 11 yılın en yüksek seviyesi %3.718’e ulaşırken, iki yıllık getiriler %4’ün oldukça üzerinde son olarak %4.1223’te kaldı. Freddie Mac’in ipotek piyasası anketine göre, ABD’de 30 yıllık sabit faizli ipotekler Perşembe günü %6,29 ile 2008’den bu yana en yüksek seviyeye yükseldi. Geçen hafta, oranlar ortalama %6.02 idi. Bir yıl önce, ev alıcıları %2.88 oranından yararlanmıştı.  Yüksek oranların etkisiyle konut fiyatları yumuşadı ve konut satışları düştü ama  satılık ev sayısı normal seviyelerin oldukça altında.

Borsada yatay başlangıç bekleniyor

 

Dolar dot plot grafiği ile güçlendi

 

Hisse senetlerinin günlük fiyat-kazanç performansları (22.09.2022)

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)