E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPiyasalarda risk iştahı toparlanıyor---

Piyasalarda risk iştahı toparlanıyor

Piyasalarda risk iştahı toparlanıyor
09 Ocak 2015 - 17:34 borsagundem.com

Akbank Ekonomik Araştırmalar tarafından hazırlanan haftalık bültende gelişmeler değerlendirildi

''€/$ son 9 yılın en düşük seviyesinde…
 
ECB’den varlık alımı beklentisi fiyatlanıyor…
Petrol fiyatlarındaki gerileme devam ediyor; Brent 50 $’da…
Fed tutanakları sonrası risk iştahı toparlandı…
Döviz sepeti 2,50’nin altında…
 
Geride bıraktığımız hafta başında Yunanistan’a ilişkin artan endişeler ve petrol fiyatlarındaki sert gerilemeyle riskli aktiflerde önemli satışlar görülürken, hafta ortasında açıklanan Fed tutanakları ve ECB’den gelen açıklamalar sonrasında risk iştahı toparlanıyor.
 
Yıla 1,21’den başlayan €/$ paritesi 1,1750 seviyelerine kadar geriledi. Dolar endeksi DXY da, €/$’daki harekete bağlı olarak 92,3 ile 9 yılın en yükseğini gördü. Yunanistan’da yaşanan siyasi belirsizlikler ve Aralık ayı bölge enflasyonunun negatif seviyede gerçekleşmesinin ardından, 22 Ocak’ta yapılacak ECB toplantısında ülke tahvil alımını içeren geniş kapsamlı varlık alımı yapılacağı beklentileri arttı. ECB Başkanı Draghi’den de bu yöndeki sinyaller güçlendi; ayrıca bugün ECB’nin 500 milyar € tutarında varlık alımına ilişkin taslak metni haberi çıktı.
 
Petrol fiyatları Nisan 2009’dan bu yana en düşük seviyeleri gördü. ABD stoklarının artmaya devam etmesi, ekonomik aktiviteye ilişkin verilerin düşük gelmesi ve Suudi Arabistan’ın fiyat indirmeye devam etmesinin etkisiyle Brent petrol 49,5 $/varil, WTI petrol 46,8 $/varil seviyelerine kadar gerilediler.
 
Petrol fiyatlarındaki sert gerileme hafta başında risk iştahını olumsuz etkilese de sonraki günlerde bu hava Fed toplantı tutanaklarının da etkisiyle tersine döndü. Tutanaklar, Fed’in ilk faiz artırımı için  sabırlı olacaklarına işaret etti. Tutanaklar sonrası ABD 10 yıllık tahvil getirileri tekrar %2 seviyelerine yükseldi; ancak petrol fiyatlarındaki düşüşün enflasyon beklentilerini baskılamasıyla tahvil getirilerindeki yükseliş sınırlı kaldı. Hisse senedi endeksleri ise kayıplarının büyük kısmını geri aldı. 
 
ABD’de istihdam piyasasındaki olumlu seyir devam ediyor. ABD Aralık ayı tarım dışı istihdam değişimi 252 bin kişi ile beklentilerin (240 bin kişi)  üzerinde gerçekleşirken, işsizlik oranı da %5,6 ile Haziran 2008’den bu yana en düşük seviyeye geriledi. İş gücüne katılım oranı %62,7 ile yeniden son 37 yılın  en düşük seviyesinde gerçekleşti.  Ücretler gerilmekle birlikte, burada mevsimsel etkiler söz konusu. Bu veri de küresel risk iştahını pozitif etkiledi.
 
Bu hafta gelişmekte olan ülke para birimlerinde değer kazançları görüldü. Haftalık bazda, Hindistan rupisi %1,6, Güney Afrika randı %1,4, Brezilya reali %1,4 değer kazandı. Rusya rublesi ise petrol fiyatlarındaki düşüş nedeniyle negatif ayrışmaya devam etti; haftalık kayıp %5 düzeyinde.
 
Yurtiçinde ise olumlu enflasyon verisi ve global düşük faiz ortamı ile TCMB’den olası bir faiz indirimi fiyatlanıyor. Geçtiğimiz yılı %8,02 seviyelerinden kapayan gösterge faiz %7,45, yılı %7,96’dan kapatan 10 yıllık getiri ise %7,37 seviyelerine kadar geriledi. Tahvil getirilerindeki bu gerilemenin etkisiyle BIST-100’daki haftalık kazanç %2,8 düzeyinde.
 
Haftaya 2,35 seviyelerinden başlayan ve hafta içinde gerileyen $/TL ise tarım dışı istihdam verisi sonrası 2,2850 seviyelerini gördü. TL’nin değerini EUR/USD paritesindeki dalgalanmadan ayrıştırarak izlemeyi sağlayan döviz sepeti (0,5 EUR+0,5USD) bu hafta %3,2 oranında önemli bir gerileme kaydetti ve 1 ay sonra ilk defa 2,50’nin altından işlem görüyor.
 
Haftanın Konusu: Tasarruf-Yatırım farkı ve ekonomik büyüme…
 
Büyüme oranı ile tasarruflar arasında nasıl bir ilişki mevcuttur? Bu ilişki zaman içinde ne yönde değişmektedir? Tasarruf - Yatırım farkı büyüme için ne kadar önemlidir? Yatırımların kaynağı; dolayısıyla da yurtiçi tasarrufların oranı, yatırımların geleceği ve büyüme üzerindeki etkisi için ne kadar önemlidir? Bu soruların cevabı global ekonomik aktivitenin ivme kaybettiği son dönemde, geçmişten çok daha önemli. Bu doğrultuda TCMB’nin yayınladığı son çalışma da bu sorulara ışık tutmaya çalışıyor.''
AKBANK EKONOMİK ARAŞTIRMALAR

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)