E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıPiyasalarda, Powell’ın konuşmasından sonra işin rengi değişti---

Piyasalarda, Powell’ın konuşmasından sonra işin rengi değişti

Piyasalarda, Powell’ın konuşmasından sonra işin rengi değişti
04 Mayıs 2023 - 08:23 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende,' Piyasalar önce bir duraklama olasılığının sevincini yaşarken, FED başkanı Powell’ın konuşmasından sonra işin rengi değişti.' denildi.

Dün beklentiler dahilinde 25 baz puanlık faiz artışına giden FED, böylece faiz oranını 5.00-5.25 aralığına çıkarmış oldu.  Fakat faiz kararı sonrası yayınlanan açıklama metninde daha fazla faiz artışına işaret eden ifadenin metinden çıkarılması FED’in söylemlerinin aksine faiz artış döngüsüne son vereceği şekilde yorumlandı. Ayrıca planlandığı gibi bilanço küçültmeye devam edecek olan FED, bu kararı yine oy birliğiyle aldığı mesajını da vermeden geçmedi. Piyasalar önce bir duraklama olasılığının sevincini yaşarken, FED başkanı Powell’ın konuşmasından sonra işin rengi değişti. Powell’ı toplantı ardından yapılan basın açıklamasında enflasyonun hedefe gelmediği ve iş gücü piyasasının hala çok güçlü olduğunun vurgusunu yapmasıyla piyasalarda yön aşağıya döndü. Toplantı öncesi açıklanan ADP istihdam ve ISM hizmet verilerinin beklentilerin üzerinde gelmesi de sanki Powell’ı destekler nitelikteydi. Enflasyon görünümü, mart ayından beri piyasayı domine eden bankacılık stresine rağmen faiz indirimi için uygun bir ortam yaratmıyor. Enflasyonu netleştirmek başlıca endişe olmaya devam ediyor ve faiz-hike döngüsünün sona erdiğini kesin olarak söylemek için çok erken. Buna rağmen FED-piyasa ayrışması devam ediyor. Faiz oranı vadeli işlemleri, bu kararın ardından Eylül ayında faiz indirimine başlanmasını fiyatlıyor. Bankacılık krizi kötüleşirken Fed şahin tonunu biraz da olsa törpülüyor.

Powell’ın açıklamaları sonrası ABD borsaları negatife döndü. ABD tahvil getirilerinde az da olsa bir geri çekilme yaşanırken. 2 yıl vadeli tahvil getirisi yaklaşık 4 baz puan geri çekilerek 3.90% seviyelerine geldi. Altın önce 2065 dolara kadar yükselirken şahin tondaki Powell açıklamalarından sonra 2044 seviyesine geri çekildi.

Asya tarafında karışık seyirli bir gün başlangıcı yapıldı. MSCI’nin Japonya dışındaki en geniş Asya-Pasifik hisse endeksi (. MIAPJ0000PUS)  yataydı, ayrıca bu hafta Japon piyasalarının kapalı olması negatif seyri nötrledi. Çin endeksi (CSI300), 1 Mayıs tatillerinden sonra geri döndüğünde daha zayıf açıldı, ancak devlete ait firmaların olumlu performansı sonrasında toparlandı.

Petrol fiyatları bu sabah açılışla birlikte %1’in üzerinde düşerek ABD’nin faiz kararının ardından son günlerde yaşadığı dik kayıpları derinleştirdi. FED’in faiz oranlarını artırması ile birlikte yatırımcılar enerji talebini azaltabilecek zayıflayan küresel ekonomiden endişe duyuyorlar.

Brent vadeli işlemleri %1,1 düşüşle varil başına 71,57 dolara geriledi. Çarşamba günü küresel gösterge Aralık 2021’den bu yana en düşük seviyesine geldi. ABD West Texas Intermediate ham petrol (WTI) varil başına  %1,5 düşüşle 67,60 dolara geriledi. Perşembe günü erken işlemlerde WTI, Aralık 2021’den bu yana en düşük seviye olan varil başına 63,64 $ ‘ a değerek seansın en düşük seviyesine geriledi. Hem Brent hem de WTI bu haftanın başından bu yana %10’un üzerine düştü.

Yurt içi piyasaları Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB) odaklı bir gün yaşayacak. TCMB, “Aylık Fiyat Gelişmeleri”,  “Enflasyon Raporu 2023-II” ve reel kur endekslerini açıklayacak. Yurt dışında ise gözler Avrupa Merkez Bankası(ECB) faiz kararında olacak.

Günün önemli şirket haberleri 04/05/2023

 

Powell: Enflasyon hala hedefin üzerinde seyrediyor

 

Borsada en fazla para girişi olan hisseler 03/05/2023

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)