E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPiyasalarda neler yaşandı---

Piyasalarda neler yaşandı

Piyasalarda neler yaşandı
24 Ocak 2014 - 18:03 borsagundem.com

17 Aralık operasyonları sonrası piyasalarda başlayan hareketlilik bu hafta zirveye ulaştı

Haftaya Ali Babacan ve Nihat Zeybekçi'nin faizlerde artış yapılmayacağı açıklamalarıyla giren piyasalar, gerek içerde gerek yurt dışında önemli veri akışının olmaması nedeniyle, Merkez Bankası PPK toplantısından çıkacak karara odaklanarak başladı.

Bir önceki hafta sonunda özellikle ABD borsalarında yaşanan yükselişlerin etkisiyle moralle başlayan BİST100 endeksi 65.500 seviyelerinden gelen alımlarla yükseliş denemelerini 67.500'lü seviyelere kadar devam ettirdi. Çarşamba gününe gelindiğinde endeks haftalık bazda en yüksek noktadan kapanış gerçekleştirerek 67.450'yi gördü.

Ancak PPK toplantısından çıkan örtülü faiz artırımı kararı sonrasında piyasalarda çalkantılar da başladı. Döviz piyasalarında sert yükselişler yaşandı. Dolar her gün yeni rekor kırarken, perşembe günü MB'den gelen 3 milyar dolarlık doğrudan müdahale bile doların yükselişini durduramadı. Bu arada borsada da özellikle yabancı satışlarının etkisiyle sert düşüşler görüldü.

Siyasi alandaki yaşanan tansiyonun zaman zaman yükselmesi de yurtiçi piyasaları negatif etkilemeye devam etti. Yurtiçinde yaşanan siyasi risk algısı Türkiye’nin diğer gelişmekte olan ülkelere göre negatif ayrışmasında etkili oldu. 

Dolar/TL haftanın son  gününde tarihinin en yüksek seviyesi olan 2,3364'ü gördükten sonra 2,3225 - 2,33 aralığında yatay bir seyre geçerken, euro/TL ise en yüksek 3,2077 ile rekor kırdıktan sonra kapanışta 3,1860 seviyesinden alıcı buldu. Haftanın son gününe girilirken dolar kuru 2,33'ü geçerek 2,23 TL'den başlayan hareketini yüzde 5 primle tamamlamış oldu. Euro ise haftalık bazda yüzde 5,5 değer kazanmış oldu.

Döviz cephesinde rekorlar kırılırken faizlerde kayıtsız kalamadı. 2 yıllık gösterge faizleri 10,05'den başladığı haftayı 10,71 seviyesinden tamamladı.

Güvenli liman olarak görülen ve Türk yatırımcısı için her zaman favori yatırım aracı olan altın fiyatları ise dolar kurundaki yükselişin etkisiyle haftalık bazda yaklaşık yüzde 7'lik getiriye ulaştı. Haftaya 89 liradan başlayan gram altın en yüksek 95 TL'yi gördü ve 94,42 TL'den kapanış gerçekleştirdi. Serbest piyasada çeyrek altının fiyatı 145 TL'den 157 TL'ye yükseldi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)