E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıPiyasalarda kritik gelişmeler haftası---

Piyasalarda kritik gelişmeler haftası

Piyasalarda kritik gelişmeler haftası
06 Haziran 2022 - 09:05 borsagundem.com

Dinamik Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende piyasalardaki gelişmeler mercek altına alınıyor.


Küresel piyasalarda Cuma günü tarım dışı istihdam verisi güçlü gelmesininin ardından ABD10 yıllık tahvil faizlerinin tekrar 2,90 seviyesinin üzerine atmasını takip ettik.

ABD endekslerinde %2,5 seviyelerine varan düşüşler gözlemledik. Bunda, Fed’in yüksek enflasyonu dizginlemek amacıyla Haziran ve Temmuz'da 50'şer baz puanlık faiz artışı yapması beklentilerini güçlendirmesiyle beraber istihdam piyasasında zayıflamaya yol açması da ön planda oldu. Bu etkinin yanı sıra piyasalardaki gündemde Elon Musk’ın çalışan azaltımına yönelik söylemiyle risk iştahı azaldı.

Avrupa endeksleri İngiltere’nin kapalı olduğu günde ABD endekslerindeki geri çekilmeyi takip ederek günü sert düşüşle tamamladı.

Asya endekslerinin kazançlarını haftanın ilk işlem gününe taşıdığını söyleyebiliriz. Bölgede, Çin’de okulların da açılması ve Tesla fabrikasının üretimini %70’lere çıkarması piyasalarda etkili oldu. Bu etkilerin yanı sıra ABD’nin Çin’e uygulanan ticaret tarifeleri hafifleteceğine yönelik beklentiler de etkili oldu. Öte yandan sabah saatlerinde Çin’de açıklanan Mayıs ayı Caixin hizmet PMI 41,4 olurken piyasa beklentisi olan 46 seviyesinin altında kaldığını da notlarımıza eklememizde fayda var.

BİST100 endeksi Cuma günkü işlemlerini yataya yakın bir seyirde tamamladı. Bunun takip eden rekor seviyelerinin kar satışı olarak nitelendirebiliriz. Teknik bazda ise 2500 seviyesi üzerinde kalındığı müddetçe yükselişlerin devam edeceği görüşündeyiz. Endekse dolar bazlı olarak baktığımızda ise 155$ desteğinin önemli olacağı görüşündeyiz. Yükseliş yönlü fiyatlanmalarda ise 160$ ve 165 $ dirençleri bulunuyor.

Bu haftanın veri akışında ise AMB faiz kararı yer alacak. Banka’nın varlık alım programını sonlandırmasının yanı sıra beklentilerini ve faiz artırım patikasını açıklaması bekleniyor. Günün özelinde önemli bir veri akışı bulunmazken içeride kabine toplantısı sonrası açıklamaları takip edeceğiz.

BİST100 endeksinde pozitif bir açılış beklemekteyiz.

Yatırımcı ilgisinin arttığı 10 hisse (06/06/2022)

 

Bakır fiyatları 1 ayın, demir 10 ayın zirvesinde

 

Petrol haftaya yükselişle başladı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)