E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıPiyasalarda istihdam toparlanması---

Piyasalarda istihdam toparlanması

Piyasalarda istihdam toparlanması
09 Ocak 2023 - 08:12 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende piyasalar mercek altına alınıyor.

Avrupa endeksleri geçen hafta kıta’da yavaşlayan enflasyonla ilgili iyi haberlerin ardından yükselirken, Çin’deki kısıtlamaların gevşetilmesi de Çin ve Asya piyasalarını pozitif seyirde kalmasını sağlarken, ABD endeksleri perşembe gününe kadar ürkek seyirdeydi.

Çünkü; Fed’in toplantı tutanakları enflasyonu %2 hedefine yaklaştırmak için parasal sıkılaştırmanın bu yıl da devam edeceğini net şekilde ifade ederken, öncü bazı göstergelerde bu açıklamaları destekler nitelikte geliyordu, ama hafta sonunda, istihdama ilişkin ekonomik istatistikler ABD piyasalarının da toparlanmasına imkan verdi.

Aralık ayında istihdam verileri manşeti güçlü kılmış ve İşsizlik oranı da tarihi dipte %3,5 seviyesinde gerçekleşmesi, ekonominin hala güçlü olduğunun işaretiydi ancak bazı aşağı revizyonlar dikkatlerden kaçmadı ve bu da piyasaları yükselten etmendi. Özellikle saatlik ücret artışının hem önceki ayı aşağı revizesi hem de bu ay beklenti altında kalmasını, piyasa Fed’in çabalarının sonuç vermeye başladığının bir işareti olarak gördü.

Avrupa’da enflasyonun hızındaki düşüş, Avrupa Merkez Bankası’nın oranlar üzerinde daha az agresif olma ihtimalini yeniden canlandırırken, buna paralel olarak gaz fiyatlarındaki keskin düşüş Avrupa’daki şirketlerin üzerindeki risk yükünü azalttı.

Dolar, 2022 dördüncü çeyrekte yaşadığı büyük düşüşün ardından ABD’de yayınlanan istatistiklere bağlı olarak toparlanmasını sürdürüyor.

Fed’e herhangi bir fayda sağlamayan, hala esnek olan ABD işgücü piyasasına rağmen, faiz oranları yine de Cuma günü gerilemeye devam etti ve borsa endekslerindeki artışı körükledi. Birkaç aydır yürürlükte olan faiz oranları ile hisse senedi endeksleri arasındaki ilişki değişmedi. 10 yıllık getiri, %3,80/90 civarında direnç gösteren ve yukarı yönlü hareket için iyi bir engel olan 50 günlük hareketli ortalamanın üzerinde. Avrupa’da, Almanya’nın 10 yıllık tahvil getirisi de %2,55 civarındaki Ekim zirvelerinde durduktan sonra geriledi.

Brent ve WTI fiyatları yeni yılın ilk haftası yaklaşık %8,60 ve %7 gerileme kaydetti. Reuters da ki bir habere göre, üretim kesintisi hedeflerine rağmen OPEC’in üretiminin Aralık ayında arttığını tahmin etti.  OPEC geçen ay günde 29 milyon varil petrol çıkardığı bildirildi, bu Kasım ayına göre günde 120.000 varil daha fazla. Bu artış da büyük ölçüde Nijerya’da üretimin yeniden başlamasıyla bağlantılı. Aynı zamanda Çin’de Covid-19’un hızlanmasının, ülkenin yeniden açılmasına rağmen sonunda talep üzerinde baskı oluşturabilecek sonuçlarından korkuluyor.

Avrupa’nın büyük bölümünde istisnai derecede ılıman sıcaklıklar, doğal gaz fiyatları üzerinde baskı oluşturmaya devam ediyor. Rotterdam TTF, Kasım 2021’den bu yana en düşük seviye olan 75 EUR/MWh’den işlem görüyor.

Bu haftanın gündeminde; Fed Başkanı Jerome Powell’ın Salı günü bir konuşma yapması planlanıyor. Perşembe ABD’de enflasyon açıklanıyor. ABD’de Kasım ayında TÜFE’de %7.7’den %7.1’e gerilemişti, şimdi ise Aralık verisinde aylık artışın yatay ve yıllık artışında %6.6’ya düşmesi bekleniyor. Cuma ise Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksin 60.5’de 59.7’e gerilemesi beklenmekte.

Euro tarafında; Pazartesi  İşşizlik, Cuma günü Sanayi üretim ve Dış ticaret dengesini takip edeceğiz. Çin tarafında ise Perşembe enflasyon Cuma ise ihracat rakamları açıklanacak. Yurtiçinde ise Kasım ayı Sanayi üretim ve Cari denge verilerini takip edeceğiz.

Günün önemli şirket haberleri 09/01/2023

 

Asya borsaları Çin'den gelen haberle yükselişte

 

Bir sonraki boğa piyasasını hangi sektörler besleyecek?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)