E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıPiyasalarda iki belirsizlikte kalktı---

Piyasalarda iki belirsizlikte kalktı

Piyasalarda iki belirsizlikte kalktı
29 Mayıs 2023 - 08:14 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende piyasalar mercek altına alınıyor

Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan pazar günü yaptığı zafer konuşmasında, enflasyonun ülkenin en acil sorunu olduğunu, Uluslararası itibara sahip bir finans yönetimi ekibiyle, yatırım ve istihdam odaklı bir ekonomi tasarladıklarını açıkladı. Genel beklenti ; Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın net ortodoks bir yaklaşımı benimsemesi değil, ancak 31 Mart 2024 yerel seçimleri öncesinde mevcut heterodoks yaklaşımda bazı düzenlemeler yapılması yönünde.

Asya borsaları ve ABD borsa vadeli işlemleri, ABD Başkanı Joe Biden ve Meclis Başkanı Kevin McCarthy’nin hükümetin borç tavanını askıya alarak uzun süredir devam eden çıkmaza son vermesi ve yatırımcıları biraz olsun rahatlatması için hafta sonu yaptıkları anlaşma sayesinde pozitif.

ABD borcuna ilişkin CDS’leri 2011’dekinden daha yüksek seviyelere çıkması (borç tavanına ilişkin sert müzakerelerin son örneği), Fitch’in ABD’nin A üçlü kredi notunu şimdiden negatif izlemeye alması, Hazine Bakanı Janet Yellen iki lideri bir an önce anlaşmaya varmaya ve temerrüde düşme riskinden kaçınmaya teşvik etme çabalarının artması ve böyle bir durum, finans dünyasında sonuçlarını tahmin etmenin zor olduğu bir bomba etkisi yaratma riskinin olması , Haftalarca süren müzakerelerin ardından, kongre üyesi Cumhuriyetçi McCarthy ve Biden, Cumartesi günü geç saatlerde, ekonomik olarak istikrarı bozan bir temerrüdü önlemek için bir anlaşma yaparak 31,4 trilyon dolarlık borç tavanını 2025’e kadar askıya alması ile sonuçlandı. Anlaşmanın şimdi dar bir şekilde bölünmüş Kongre’den geçmesi gerekecek.

ABD Hazine tahvilleri, Anma Günü tatili nedeniyle pazartesi günü Asya’da işlem görmezken, vadeli işlemler genel pozitif. İki yıllık getiriler, piyasanın FED’in faiz oranlarının daha uzun süre daha yüksek olacağına dair beklentilerinin artması ile Cuma günü %4,6390 seviyesinden kapandı.

Dolar, geçen hafta euro ve diğer para birimlerinin çoğu karşısında yükselmeye devam etti. Faiz artırımı artık yatırımcılar için tercih edilen senaryo. CME’nin FedWatch , Fed’in Haziran’daki bir sonraki toplantısında çeyrek puanlık bir faiz artışı olasılığının %53,9 olduğunu gösteriyor. Öte yandan Almanya’nın ilk çeyrekte resesyona girdiği haberi Avrupa para birimine yardımcı olmadı. Sonuç olarak, EUR/USD 1,07’ye yakın işlem görüyor. Birleşik Krallık’ta enflasyon Nisan 2023’te %8,7 ile çok yüksek kaldı ve bu da para birimini dolar karşısında aşağı çekti. Gördüğünüz gibi, mevcut bağlamda dolar popülerlik kazandı. Sonuç: Döviz piyasalarında, doların majör akranları karşısında bir ölçüsü olan Dolar endeksi, riske duyarlı para birimlerinin toparlanması nedeniyle 06.47 itibariyle 104,17’de hafif bir düşüş yaşadı. Ancak, cuma günü iki ayın en yüksek seviyesinden hala çok uzak değil.

Makroekonomik haberler açısından Fed tutanakları, bir yandan faiz artırım döngüsünün devam etmesinden yana olanlar ile bir ara verilmesinden ve hatta parasal genişlemeden yana olanlar ile diğer yandan komite üyeleri arasındaki ayrışmalara dikkat çekti. Sıkılaştırmanın enflasyon, bankalar ve dolayısıyla ekonomi üzerindeki etkileri değerlendirilmektedir. Cuma günkü PCE Core raporunun yayınlanması, “Hawks” için daha fazla destek sağladı. Aylık (+%0,4’e karşı %0,3) ve yıllık (+%4,7’ye karşı %4,6) beklentilerden biraz daha yüksek olan bu rakam, hafta başında yayınlanan İngiltere’deki zayıf enflasyon verilerini destekliyor. Bu nedenle enflasyona karşı mücadele kazanılmış olmaktan çok uzak görünüyor. Aslında, ABD 10 yıllık getirisi, %3,64’ün üzerine çıkarak yatay birikim kanalını kırdı ve %4-4,10’a doğru daha fazla yükseliş ivmesinin yolunu açtı.

Petrol fiyatlarındaki toparlanma, aşırıya kaçmadan da olsa bu hafta da devam etti. Avrupa Brent ham petrolü 76 USD’ye yükselirken, Amerikan muadili WTI varil başına 72 USD civarında işlem gördü. Riskli varlıklar cephesinde genel hava nispeten olumsuz olsa da, petrol yine de özellikle ABD’de bazı iyi haberlerden yararlandı.

Bu haftanın gündemine baktığımızda; Salı günü ABD tüketici duyarlılığını, Çarşamba günü Almanya ve Avustralya enflasyon rakamlarını ve ABD istihdam yaratma verilerini, Cuma günü ISM imalat endeksinin ve ABD işsizlik oranının yayınlanmasını bekliyoruz.

Borsada, pozitif başlangıç bekleniyor

 

Asya borsalarında karışık seyir

 

Erdoğan, Külliye'den dünyaya seslendi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)