E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıPiyasalarda gözler Fed'de---

Piyasalarda gözler Fed'de

Piyasalarda gözler Fed'de
03 Mayıs 2023 - 08:20 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım günlük bültende, 'FED, 2023’te sadece bir durgunluk öngörmekle kalmıyor, buna rağmen faiz oranlarını artırıyor. Yıl sonuna kadar tamam mı devam mı ? Yoksa piyasaların beklediği gibi bir geri adım mı hep beraber göreceğiz' denildi

Bir takım tartışmalar, bölgesel bankacılık stresi, karışık gelen veriler ve yetkililerle çatışan piyasa fikirlerinin sonunda bugün yanıt bulacağı bir gündeyiz. ABD merkez bankası FED bugün akşam saatlerinde mayıs ayına ilişkin faiz karını açıklayacak. Piyasalar %90’ında üstünde bir fikir birliği ile 25 baz puanlık bir faiz artışı bekliyor. Fakat burada önemli olacak olan karardan sonra FED’in nasıl bir yol izleyeceği ve bu konu hakkında vereceği sinyaller olacak. FED, 2023’te sadece bir durgunluk öngörmekle kalmıyor, buna rağmen faiz oranlarını artırıyor. Yıl sonuna kadar tamam mı devam mı ? Yoksa piyasaların beklediği gibi bir geri adım mı hep beraber göreceğiz.

Diğer taraftan mart ayının başından beri tabiri caizse piyasaları hop oturtup hop kaldıran bankacılık stresine bir yenisi daha eklendi. Silicon Valley Bank ve Signature Bank’ın Mart’taki başarısızlıklarından sonra, First Republic’in hafta sonu çöküşü, daha küçük bölgesel bankalara güvenin azalmasına neden oldu. Bankalar arasında %27,8 düşüşle PacWest Bancorp dikkat çekti. Bölgesel bankacılık endeksinde düşüşler hızlanırken PacWest hissindeki değer kaybı -27%’yi buldu. PACW 1 Ocak’tan bu yana %67 ve geçen haftaya göre yaklaşık %40 düştü .Bir yıl önce PacWest’in değeri yaklaşık 10 milyar $ iken ,şu anda sadece 1.1 milyar $. Para küçük bankalardan çıkıp büyüklere gidiyor. Yetkililerin Büyük bankaların büyümeye devam etmesini istedikleri açık. ABD’de İlk 15 banka halihazırda ABD mevduatının %75’ini kontrol ediyor. Bu böyle devam ederse, yakında %90+’a sıçrayacak gibi görünüyor.

Piyasalar tüm bu gelişmelerden sonra Fed’in yakında faiz artışlarını duraksatıp, faiz konusunda kesintilere geçeceğini hesaba kattığı için tahviller toplandı. Düşen dolar endeksi, düşen verimlerin ve yükselen sinirlerin  rüzgarlarına kapıldı. Altın yaklaşık %2 artarak onsu 2.000 doların üzerine çıktı ve üç haftanın en yüksek seviyesine ulaştı. Her iki durumda da, finansal piyasalar paniklemeye başlayana kadar herhangi bir çözüm görmemiz pek olası değil.”

Asya tarafında günün ilerleyen saatlerinde ABD tarafından beklenen faiz kararı öncesi negatif bir seyir hakimdi. Buna ek olarak, küresel gerginliklerin yoğunlaşması Avustralya Merkez Bankası’nın şok faiz artırımı, Avrupa Merkez Bankası’ndan aşağı yönlü bir banka kredisi anketi ve petrol fiyatlarındaki %5’lik bir düşüş dünya ekonomisi için kasvetli bir tablo çizdi.

Hong Kong’un Hang Seng endeksi enerji, sanayi ve sağlık sektörü hisselerinin öncülüğünde bölgedeki kayıplara öncülük etti ve %1,28 düştü, Hang Seng Tech endeksi ise %1,83 düştü.Avustralya’da S&P/ASX 200 yüzde 1,07 düşerken, Güney Kore’den Kospi %0,75 ve Kosdaq %0,63 düşerek daha küçük bir kayıp gördü. Japonya ve Çin’deki piyasalar çarşamba günü tatil nedeniyle kapalı.

Brent petrol bu hafta enerji talebini azaltabilecek daha fazla faiz artırımı için hazırlanırken,bir önceki seansta yaklaşık %5 artarak beş haftanın en düşük seviyesine geriledikten bugün de düşüşünü devam ettirdi.Brent vadeli işlemleri  %0,2 düşüşle 75,19 dolara düşerken, West Texas Intermediate ham petrol %0,2 düşüşle 71,53 dolara düştü.

Günün önemli şirket haberleri 03/05/2023

 

Asya borsaları, Fed kararı öncesi düşüşte

 

En fazla para girişi olan hisseler 02/05/2023

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)