E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıPiyasalarda Fitch Türkiye değerlendirmesi baskı yaratıyor---

Piyasalarda Fitch Türkiye değerlendirmesi baskı yaratıyor

Piyasalarda Fitch Türkiye değerlendirmesi baskı yaratıyor
26 Ocak 2017 - 09:25 borsagundem.com

Fitch'in Küresel Kredi Görünüm Raporu gelişmekte olan ülke ekonomileri ve sermaye girişleri açısından zor bir yıl olacağına dair kaygılar ile TL'de düşüş devam etti

"Dolar Yukarı-Borsa Yukarı"da Kısa Bir Fitch Molası...

Küresel piyasalarda doların güç kaybettiği, ancak iç piyasalarda doların değer kazandığı bir günü geride bıraktık. Dolar endeksi gün içerisinde 100.000'in altına kadar gerilerken, dolar/TL 3,8574 seviyesine kadar tırmandı.

BIST100'de ise dolardaki yükselişin ve Fitch'in not düşüreceğine dair piyasa gerginliğinin getirdiği satış baskısı ile düşüş vardı. 4.4 milyar TL hacmin gerçekleştiği günde BIST100 günü %1,28 düşüşle 83.128 seviyesinden kapattı.

Geçtiğimiz günü Avrupa borsalarının hemen hemen tamamı pozitif kapanışlar gerçekleştirdi. Bununla beraber ABD Dow Jones endeksi özellikle Trump'ın politikalarının etkisiyle ilk defa 20.000 seviyesini aştı ve bu seviyenin üzerinde bir kapanış gerçekleştirdi.

Öte yandan Asya piyasaları bu olumlu havayı alarak kapanışlara yansıttı. Japonya borsası %1,5'in üzerinde, Hong Kong borsası ise %1,32 yükselişle kapandı. Bu olumlu havanın Borsa İstanbul'a olabilecek yansımaları yakın takibimizde olacaktır.

ABD Başkanı Trump'ın seçim vaatleri arasında yer alan, Meksika sınırına duvar örme kararını geçtiğimiz gün imzaladı. Duvarın parasını ödemeyi reddeden Meksika'nın reaksiyonu ve bölgenin geleceği piyasaların yakın takibinde olacaktır.

Dün yurtiçinde açıklanan Ocak ayı reel kesim güven endeksi bir önceki aya göre %1,4 azaldı ve 97,0 olarak gerçekleşti. Yine aynı saatte açıklanan Ocak ayı kapasite kullanım oranı gerileyerek 75,5 olarak açıklandı.

Cuma günü (yarın) Türkiye için kritik bir değerlendirme yapacak olan Fitch, geçtiğimiz gün Küresel Kredi Görünümü Raporu yayınladı. Raporda bu yılki kredi notu indirimlerinin, artışlardan daha fazla olabileceği işaret edildi ve küresel büyümenin %2,9'da kalacağına vurgu yapıldı.

Dün, TÜİK enflasyon sepetinde değişikliğe gittiğini açıkladı. En dikkat çekici gelişmeler;

* Gıdanın payının sepetteki ağırlığının azalması (%23,68'den %21,77'ye),
* Alkollü içecek ve tütün, ulaştırma, lokanta ve otel harcamalarının ağırlığının artması,
* Konut, su, elektrik, gaz ve diğer yakıtların ağırlığının azalması(%15,93'ten %14,85'e) oldu.

Günün ajandasına baktığımızda yurtiçinde önemli bir veri akışı olmamakla beraber, yurtdışında;

* 12.30'da İngiltere 4. çeyrek büyüme (Beklenti yıllık bazda %2,1),
* 16.30'da ABD Aralık ayı mal ticaret dengesi,
* 16.30'da ABD işsizlik haklarından yararlanma başvuruları,
* 17.00'da AB Euro Bölgesi Maliye Bakanları Toplantısı yapılacak ve
* 18.00'da ABD Aralık ayı yeni konut satışları verileri takip edeceğimiz önemli verilerdir.

Güne dolar endeksinde 99.889, dolar/TL'de 3,8375, ham petrolde 53 dolar ve altında 1198 dolar/ons seviyesinden başlıyoruz.

Fitch'in Küresel Kredi Görünüm Raporunda yaptığı vurgular ve olumsuz beklentileri, gelişmekte olan ülke ekonomileri ve sermaye girişleri açısından daha zor bir 2017 olacağına dair kaygıları beraberinde getirdi. Bu durum ise, yurt dışından farklı olarak doların 3,85 ve üzerine doğru kısa süreli atağını beraberinde getirdi.

Bu yükseliş Dolar endeksinden bağımsız bir reaksiyondu. Yeniden 100bin seviyesinin altına gerileyen dolar endeksi, ABD 10 yıllıklarındaki sert yükseliş oldu. Bu durumu biraz daha detaylandırırsak; Trump sonrası ABD hisse senedi piyasalarındaki ralli ve Trump'ın yatırımlar ve yaptırımlara hızlı bir şekilde başlaması doların yükselişini frenledi ve buna bağlı olarak dolar endeksi gerilerken ABD tahvillerinden kaçış hızlandı.

BIST100 endeksine de değerleme yaparken TL bazında değil, dolar bazında baktığımızda; yükseliş potansiyeli devam ederken, TL bazında baktığımızda 84.200'lü seviyeleri seans içinde (geçilse dahi 84.500'ü gördüğünü hatırlatalım) kuvvetli bir direnç noktası haline geldiğini görüyoruz.

Dolar yukarı-endeks yukarı öngörüsünün yavaş yavaş değişmekte olduğuna dikkat çekelim.

Bu duruma en büyük etkenlerden biri de Fitch Türkiye değerlendirmesinin yarattığı baskı olduğunu da hatırlatalım.

A1 Capital Menkul Değerler A.Ş.
 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)