E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıPiyasalarda destek kriptodan mı emtiadan mı?---

Piyasalarda destek kriptodan mı emtiadan mı?

Piyasalarda destek kriptodan mı emtiadan mı?
24 Mayıs 2021 - 09:05 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım Menkul Değerler tarafından hazırlanan günlük bültende küresel veriler inceleniyor

Geçtiğimiz hafta piyasalarda dikkat çeken gelişmeleri üç ana başlıkta sıralayabiliriz. Bunlardan ilki FED’in 27 – 28 Nisan tarihli FOMC toplantısının tutanaklarının açıklanmasıydı. Tutanaklarda, bazı FED üyelerinin toparlanan ekonomik dataları işaret ederek varlık alım miktarını azaltma yönünde tartışmalara başlanması gerektiğini söylemesi en kritik noktaydı. Yeni haftada ABD tarafından gelen verileri bu cümle eşliğinde yorumlayacağız. İkinci olarak ABD ile İran arasında yaptırımların kaldırılması konusunda anlaşmanın sağlandığının açıklanması sonrası petrol fiyatlarında satış baskısı derinleşti. Son olarak da kripto para piyasalarında sert satışların devam etmekte olduğunu söyleyebiliriz. Elon Musk’ın Bitcoin ile Tesla satışını askıya aldığı haberinin yanı sıra Çin Merkez Bankası’nın finansal kuruluşlar için kripto para işlemlerini yasakladığı haberi sonrası satışların şiddetlendiğini gördük. Bu durum hisse senedi endeksleri üzerinde de baskı oluşturmakta.

Geçtiğimiz haftaya ait sıraladığımız gündem başlıkları yeni haftada da gündemde kalmaya devam edecektir. Özellikle ABD tarafından gelecek önem derecesi yüksek veriler bulunuyor ve bu verilerin FED’in politikasına yönelik beklentileri etkileme gücüne sahip olduğunun altını çizelim.

Bu paralelde; hafta genelinde açıklanacak en önemli data ABD’de Cuma günü açıklanacak olan Nisan ayı çekirdek kişisel tüketim fiyat endeksi olacak. Hatırlatım; PCE verisi FED’in favori enflasyon göstergesi… Dolayısıyla beklenti üzeri datanın ABD 10 yıllık tahvil getirilerini yukarı yönde iterek piyasalarda oynaklığa neden olması beklenebilir. Beklenti yıllık bazda %3 ve aylık bazda ise
%0.6 oranında artış yönünde. Son gelen manşet enflasyon verisi %4.2 ile 2008 yılından bu yana en yüksek seviyesinde gerçekleşmiş ve kısa vadeli de olsa piyasalarda satış baskısı oluşturmuştu. Şüphesiz PCE datası TÜFE verisinden daha önemli bir konumda… Gelen veriye göre etkileri çok daha güçlü olması beklenebilir.

Diğer verilere baktığımızda; Salı günü ABD’de Conference Board verisi açıklanıyor. Piyasaya etki gücünü sınırlı görüyoruz. Yalnız Perşembe günü ABD tarafında önem derecesi yüksek veri akışı bir hayli güçlü… Nisan ayına yönelik dayanıklı mal siparişleri, birinci çeyrek büyüme ve işsizlik maaşı başvuruları verileri ön planda olacak.

Günün önemli şirket haberleri 24/05/2021

 

Şirketlerin 2021 yılı ilk çeyrek açıklanan bilançoları

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)