E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıPiyasalarda dengelenme zaman alacak---

Piyasalarda dengelenme zaman alacak

Piyasalarda dengelenme zaman alacak
29 Mart 2021 - 09:25 borsagundem.com

Deniz Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende BIST 100 endeksinde haftalık kapanışın kritik olan teknik seviyenin altında gerçekleşmesi dengelenme arayışının bir süre daha gözlenebileceğini düşündürüyor.

Yerel varlıklar TCMB’ye dair haber akışının etkisiyle oldukça volatil işlemlerin gerçekleştiği, satış baskısı altında bir haftayı geride bıraktı. Kur cephesindeki fiyatlamalarda öne çıkan en önemli detay lokallerin uzun bir aranın ardından gerçekleştirdiği yüklü döviz satışları olurken, söz konusu eğilimin yurt dışına çıkmaya çalışan yabancı yatırımcıların fonlanmasına imkan tanıdığı ve parite seviyeleri üzerindeki yukarı yönlü baskısı hafiflettiğini söylemek mümkün. Öte yandan varlık gruplarının geneli için denge arayışı sürecinin henüz tamamlanmadığını ve biraz daha zamana ihtiyaç duyduğumuzu düşünmeye devam ediyoruz. Bu nedenle belirli aralıklarla volatilitenin belirmeye devam edebileceğinden hareketle yeni pozisyon açılışlarında anapara tercihi-kaldıraç kullanımı mutlak suretle dikkatli ayarlanmalı. Her ne kadar küresel hisse senetlerindeki yükseliş eğilimi korunuyor gibi görünse de genel algılamanın yıl başlangıcı kadar sınırsız iyimserliğe işaret ettiği kanaatinde değiliz. Geçtiğimiz hafta gerçekleştirilen ABD 7y vadeli tahvil ihalesi de gösterdi ki eğrinin uzun tarafındaki talep oluşumunda hala daha sorun devam ediyor. Kaldı ki Amerikan doları talebi de ciddi boyutlara ulaşmış durumda. CFTC tarafından açıklanan haftalık pozisyonlara göre, spekülatörlerin net uzun yönlü Amerikan doları pozisyonları 2.5 milyar dolar artış gösterirken, Şubat ayı başlangıcından bu yana söz konusu rakamın toplamını 25 milyar dolara yakın düzeyde hesapladığımızı not düşmek isteriz. Hafta ortasına dek çeyrek sonu işlemlerinin yaratabileceği dalgalanma pozisyon ayarlamalarında sert hareketlere neden olabilir. Dikkatli olunmalı.

Türk lirası Amerikan doları karşısında günü %-2.01 ile tamamlarken, BIST 100 endeksi kapanışı %-0.88 performans sonucunda 1388 puan seviyesinden gerçekleşti. 10y vadeli tahvilde faizin son düzeyi %18.73 olurken, ülke risk primi 464bp ile takip edildi.

EMEA bölgesi endekslerinde gün sonu kapanışlarının tamamı değer kazançlarına işaret etti. Euro Stoxx 50 %0.89, FTSE 100 %0.99, DAX %0.87 ve Rusya (RTS, USD) grubu varlıkları %2.31 ile günü tamamladı. Bölgedeki işlem hacimleri ise son 5 gün ortalamalarına kıyasla %30’lar civarında geriledi.

Amerika kıtası işlemlerinde Avrupa seansındaki iyimserliğin korunduğu görüldü. Majör ABD endekslerinde kapanışlar %1’in üzerinde yükselişlere işret ederken, S&P 500 endeksi %1.66’lık performans ile pozitif tarafta ayrıştı. Kıtada yer alan gelişmekte olan ülke varlıklarından Bovespa %0.91, Merval ise %-0.89 ile takip edildi.

Asya’da haftanın ilk işlemleri karışık bir açılışa işaret ediyor. TSİ 08.35/ NKY 225 %0.75, Hang Seng %-0.37, CSI 300 %0.18 ve KOSPI %-0.15 ile fiyatlanmakta. USDCNH paritesi offshoreda 6.5502 ile yuanda değer kaybını ifade ediyor.

Türk lirası ve cinsinden değerlenen varlıklarda son gelişmeler ışığında kısa vadede dalgalanma,
devam eden süreçte ise dengelenme olmasını bekliyoruz. Nitekim kısmen 23 Mart Salı, ağırlıklı
24 Mart Çarşamba günü gözlenen yaklaşımları bu istek çerçevesinde yorumlamak mümkün.
Ancak, dengelenmenin belirginleşmesi zaman alacak. BIST 100 endeksinde haftalık kapanışın
1407 puan seviyesi aşağısında gerçekleşmesi 1300-1400 puan aralığında dengelenme arayışının bir süre daha gözlenebileceğini düşündürüyor. Günlükte ise 1370-1345 puan civarı yakından izlenebilir.

USDTRY paritesinde 7.91 destek, 8.14 direnç olarak takip edilebilir. EURUSD paritesi fiyatlamalarında temel belirleyici global Amerikan doları yaklaşımı olmaya devam ederken, genel risk iştahı ve bölgeye ait aşılama performansı da son dönem içerisinde öne çıkmakta.

EUR negatif yaklaşım ilk çeyrek işlemleri tamamlanana dek devam edebilir. Bu durumda 1.16-1.17
bölgesi civarında paritenin konsolide olmasını bekleriz. 1.1750-1.1695 seviyeleri destek, 1.1850 ise direnç olarak izlenebilir.

Banvit ve Mavi sorusu

 

Açığa satış tedbirleri yeni hafta da devam ediyor

 

Günün önemli şirket haberleri 29/03/2021

 

Yabancıların en fazla yöneldiği hisseler

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)