E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıPiyasalarda Çin sürprizi---

Piyasalarda Çin sürprizi

Piyasalarda Çin sürprizi
15 Ağustos 2023 - 08:51 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende, küresel piyasalar mercek altına alınıyor

Bu sabaha Çin’den gelen sürpriz faiz hamlesi ile güne başladık. Yakın zamanda enflasyonda gerileme ve ihracat verilerinde daralma görülen Çin, deflasyon sorunu ile karşı karşıya. Özellikle konut sektörüne yapılan bir dizi iyileştirme ve teşvik yetersiz gelince bu sefer Çin merkez bankası devreye girdi. Çin Merkez bankası (PBOC) bir yıl vadeli kredilerin (MLF) faiz oranını 15 baz puan düşürerek %2,5’e indirdi.  Bu, 2020 yılından bu yana yapılan en büyük faiz indirimi oldu. PBOC, Haziran ayında da faizi 10 baz puan indirmişti. Piyasa beklentisi faizlerde bir indirimi fiyatlamazken, daha çok yeni teşvikler üzerinde duruyordu. PBOC ardından yaptığı açıklamada ,nakit enjeksiyonunun “bankacılık sistemi likiditesini makul ölçüde bol tutmak” için vergi ödemeleri de dahil olmak üzere faktörleri etkisiz hale getirmek için olduğunu söyledi. Aynı zamanda bu sabah açıklanan Çin’in sanayi üretimi ve perakende satışlarında büyüme Temmuz ayında beklentilerin altında kalarak Çin’deki paniği destekler nitelikteydi. Sanayi üretimi Temmuz ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3,7 arttı. Piyasa beklentileri Haziran ayında yüzde 4,4 olan sanayi üretimi artışının Temmuz ayında yüzde 4,3-4,4 seviyesinde olmasını bekliyorlardı.

Amerika tarafında ise Çin’den uyarı niteliğinde gelen verileri rağmen Yellen bu konuda ABD için iyimser. Yellen yaptığı açıklamada, Çin’in yavaşlayan büyümesi, Rusya’nın Ukrayna’daki savaşı ve iklim değişikliğinin ABD ekonomisi için hala risk oluşturabileceğini vurgularken, bir resesyon olasılığını göz ardı etmediğini, ancak iyimser hissettiğini belirtti. Ağustos Ayında bir faiz toplantısının olmadığı Amerika’da Eylül ayına kadar gelecek veriler yönde belirleyici olacak. Şu ana kadar gelen enflasyon, işsizlik ve saatlik kazanç verileri olumlu sinyaller verirken, Fed yetkilileri şahin tavırlarından geri adım atmıyor.

Çin’in kısa vadeli kredi faiz oranlarını düşürmesi ve repo oranlarını tersine çevirmesiyle Asya borsaları bugün bir ayın en düşük seviyelerine yakınken,  hareketlense de gelen sanayi üretimi verileri Çin’deki daralmayı destekler nitelikteydi. MSCI’nin Japonya dışındaki en geniş Asya-Pasifik hisseleri endeksi %0.2 düştü.

Japonya, hisse senetlerinin beklenenden çok daha güçlü ekonomik büyüme verilerine sıçramasıyla düşüşlerin ana istisnasıydı. Japon Nikkei endeksi verilerin ülkenin ikinci çeyrek büyümesinin turizm ve otomobil ihracatıyla desteklendiğini ve %3,1 beklentilerine karşı yıllık %6 oranında büyümesinin ardından %0,6 arttı.

Petrol fiyatları, Çin’den gelen bir dizi ekonomik veri öncesinde geri çekildi. ABD West Texas Intermediate ham petrolü varil başına 82,40 dolardan  %0,13 düşerken, Brent ham petrol vadeli işlemleri, varil başına 86,13 dolardan işlem görüyor.

Yeni günde yurt içinde konut satışları, tarım ürünleri üretici fiyatları ve Merkezi Yönetim bütçe rakamları takip edilecek. Hazine ihaleleri de günün takviminde yer alıyor. Yurt dışında İngiltere iş gücü, Almanya ZEW endeksi, ABD perakende satışlar öne çıkıyor.

Bakır fiyatları 'zayıf dolar' desteğiyle toparlanıyor

 

Olağanüstü toplantı kararı rubleye destek verdi

 

Borsada yabancı rüzgârı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)