E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıPiyasalarda belirsizlik sürüyor---

Piyasalarda belirsizlik sürüyor

Piyasalarda belirsizlik sürüyor
18 Mayıs 2023 - 08:00 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende küresel piyasalar mercek altına alınıyor.

Seçim haftasında piyasalardaki fiyatlamalara baktığımızda seçimin ilk turda biteceği ve değişim olacağı beklentisiyle bankacılık sektörü önderliğinde ciddi ralli yapmıştık. Fakat Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci tura kaldığının sabah saatlerinde neredeyse belirginleşmesi seçim haftası hisse senedi tarafında alışta olan yabancıların pazartesi ve salı günü yoğun satışlarıyla karşılaşmamıza neden oldu.  Sonrasında satışların karşılandığı düşük faiz politikasının devam edeceği, kurdaki baskının süreceği beklentileri, sanayi sektöründe alımlara ve ardından da bankaların iki günlük satıştan sonra konsolide olmalarına imkan sağladı.

Sonuç olarak ister 200 günlük ortalamalardan döndük diyelim ister zaten bütün riskler fiyatlardaydı. Yabancı da geçen hafta aldıklarını bıraktı yine biz bize kaldık diyelim,BIST100 endeksi 4405 seviyesinden dönüş yaptı. Ve hacimli bir dönüş yaptı. Peki belirsizlikler bitti mi? Hayır bitmedi çünkü Başkanlık sisteminde Başkanın kim olacağı, parlemento’dan bir adım önde.

Dolayısıyla bu süreçte yatırımcın parasını dövizde tutmasının pek bir getiri olacağını düşünmüyoruz çünkü son iki gündeki bankalar üzerinde Merkez bankasının yeni düzenlemeleri kur tarafında hareket istenmediğinin açık göstergesi böyle diğer taraftan bankacılık sektörüne yönelik bu adımlar tahvillere yönelimi artırınca burada da ciddi gerilemeler gördük. Bu durum bono fonu yatırımcısı açısından olumlu oldu.

Mevduat tarafında hala %30-32 bandında faizleri görüyoruz ki bu birinci fırsat,  diğer taraftan da KKM’de özellikle döviz dönüşlü de yatırımcıların KKM’da kalmaları için faiz+döviz cinsi opsiyon faizleri ile birlikte %26-30 bandında döviz faizleri elde etme imkanları oluştu ve bundan yararlanabilirler bu ikinci fırsat, Bıst’de düşüş olmasına karşın büyüme odaklı sanayi hisselerinde pozisyonlanma yapan yatırımcılar düşüşlerden pek etkilenmediler dolayısıyla bu hisseler de bulunma da üçüncü fırsatı yaratıyor.

Altın tarafında bu dönemde FED ve ECB’nin faiz artırımı sürecinde durma eğilimin azalması nedeniyle fırsat görmüyoruz. Likidite sıkışıklığından ve kur artışı olacak beklentisinden ALTINS1 yatırımcısı da Cuma 15,33 seviyelerinde beklenti gerçekleşmeyince 14,02 seviyelere kadar kayıp ve spotla ALTINS1 arasındaki fark da 2,5’lardan 1,5’lara geriledi ve bunun normalde 0,50- 0,80 bandında olması gerekir düşüncesindeyiz.

Sonuç olarak ; Mevduat, KKM ve Bist sanayiden oluşan bir sepetle bu sürecin geçilmesini tavsiye etmekteyiz.

Mercan Kimya’nın kârı halka arzdan sora neden bu kadar düştü?

 

Günün önemli şirket haberleri 18/05/2023

 

SPK Girişim Sermayesi Pazarı için yeni kurallar getirdi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)