E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıPiyasalar verilerle yön bulacak---

Piyasalar verilerle yön bulacak

Piyasalar verilerle yön bulacak
29 Aralık 2016 - 09:25 borsagundem.com

Piyasalar bugün ABD'de Kasım ayı mal ticaret dengesi ve işsizlik haklarından yararlanma başvuruları ile ham petrol stokları verilerini takip edecek

Gözümüz Rakamlarda, Kulağımız Anayasa Görüşmelerinde...
Geçtiğimiz güne güçlü dolar kuru dolayısıyla satıcı başlayan BIST100 %0,02 düşüşle 76.687 seviyesinden negatif yatay bir şekilde açıldı; ancak günün ilk yarısında toparlandı ve yükselişini gün sonuna kadar koruyarak, günü %1,11 kazançla 77.548 seviyesinden kapattı.

Dolar ise, Salı günkü kazançları koruyarak yükselişine dün de devam etti. Dolar endeksinin 103.330 seviyesindeki seyrine, yurtiçinde önemli bir veri akışı olmamasına rağmen anayasa komisyonu görüşmelerinden gelen haberler ve döviz pozisyonu olan şirketlerin yılsonu açık döviz pozisyonlarını kapatmaları eşlik edince dolar/TL günü 3,55'in hemen altında kapattı.

Bununla beraber, yeni anayasa için görüşmeler devam etmekte. 21 maddelik taslağın 2 maddesi çıkarıldı ve 19 madde için görüşmeler devam ediyor. Yeni anayasada HSYK'nın 12 değil 13 üyeden oluşması ve Adalet Bakanı ve müsteşarının HSYK'nın doğal üyesi sayılması kabul edildi. Şimdiye dek kabul edilen maddeleri sırasıyla hatırlatalım;

" 26 Aralıkta kabul edilen ilk iki maddeye göre, yargı yetkisinin bağımsız mahkemeler tarafından kullanılır ifadesi yerine bağımsız ve tarafsız mahkemeler olarak değiştirilmesi ve 550 olan milletvekili sayısının 600'e çıkarılması,
" 3. Madde seçilme yaşının 25'ten 18'e indirilmesi,
" 4. Madde TBMM seçim dönemi ifadesi yerine TBMM ve Cumhurbaşkanı seçim dönemi ifadesi kullanılırken seçimlerin 4 yıl yerine 5 yılda bir birlikte yapılması,
" 5. Madde tekliften çıkarılan maddelerden ilki olup, yedek milletvekilliği düzenlemesini içermekteydi. İptal edilen diğer madde, Cumhurbaşkanına kamu kurumlarıyla ilgili kararname yetkisi veren madde oldu. (Diğer çıkarılan madde ise, Cumhurbaşkanına kamu kurumlarıyla ilgili kararname yetkisi veren madde oldu.)
" 6. Madde TBMM'nin görev ve yetkilerini kapsayan madde (kanun koymak/değiştirmek/kaldırmak, bütçe ve kesain hesap kanun tekliflerini görüşmek ve kabul etmek, para basılmasına ve savaş ilanına karar vermek, milletlerarası anlaşmalaarın onaylanmasını uygun bulma, üye tam sayısının en az beşte üçünün kararı ile genel ve özel af ilanına karar vermek),
" 7. Madde ise, TBMM'nin belli bir konuda meclis araştırması ve genel görüşme yapabilmesini içeriyor,
" 8. madde Cumhurbaşkanının 'doğuştan Türk vatandaşı' olma şartı yerine 'Türk vatandaşları arasından seçilir' şeklinde değiştirildi.
" 9. ve Cumhurbaşkanının yürütme yetkisi ilişkin konuları içeren madde de kabul edildi.
" Cumhurbaşkanının cezai sorumluluğuyla ilgili 10. madde de kabul edildi
" Cumhurbaşkanı görevleri ve yardımcıları ile bakanların görev ve yetkilerini düzenleyen 11. madde de görüşmelerde kabul edildi. Bugün 12. maddeden itibaren görüşmeler devam edecek.
 
Gün içerisinde Merkez Bankası rezerv miktarını ve konut fiyat endeksi verilerini paylaştı. TCMB'nin Kasım ayı resmi rezerv varlıkları bir önceki aya göre %3,4 azalarak 114,3 milyar dolar oldu. Alt kalemlerinde ise, 97,8 milyar dolar ve 15,1 milyar Dolar altın rezervi bulunduğunu açıkladı. Tabakalaanmış ortanca fiyat yöntemi ile hesaplanan Konut Fiyat Endeksi (baz yıl 2010) Ekim ayında bir önceki aya göre %0,47 artarak 222,43 seviyesinde gerçekleşti.

Geçtiğimiz günün Suriye tarafındaki en önemli haberi, Türkiye ile Rusya'nın ateşkes için anlaşmaya varması oldu. Halep'te başlayan ateşkesin ülke geneline yayılması konusunda mutabakat sağlandığı bilgileri haberlere yansıdı. Bunun yanında Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu biri ateşkes ile biriside siyasi çözüm ile ilgili olmak üzere iki anlaşmanın hazır olduğunu açıkladı ve bunların her an yürürlüğe girebileceğini ekledi.

Dün, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi'nin Gümrük Birliği Anlaşması hakkında ki açıklamaları da oldu. Nihat Zeybekçi'nin üzerinde çalışıldığını söylediği 4 farklı alternatif;
1. Gümrük Birliği'nin güncellemesi, ancak tarıma %50'lik bir açılım sağlanması,
2. Gümrük Birliği'nin tüm alanlarda tam anlamıyla güncellenmesi ve 3. Ülkelerle imzalanacak serbest ticaret anlaşmalarına taraf olarak katılmak,
3. Gümrük Birliği'nin kapsamlı bir serbest ticaret anlaşmasına dönüştürülmesi(Bu alternatifte her ürüne iki taraf içinde ayrı ayrı gümrük tarifesi belirleme hakkı saklı tutuluyor)
4. Son ve en negatif alternatifte ise, yürürlükte olan Gümrük Birliği'nin yalnızca sanayi ile serbest ticaret anlaşmasına dönüştürülmesi oldu. Bu alternatif mevcut durumdan daha olumsuz bir anlaşmaya varılması anlamına gelmekte.

Emtia tarafında ise yükselen petrol fiyatlarını destekleyici açıklama Venezuela'dan geldi. Irak Petrol Bakanı'nın açıklaması, OPEC İzleme Komitesi'nin Ocak ayında toplanmasına Venezuela'nın petrol üretimini günlük 95 bin varil kısacağını duyurması ardından brent petrol 56,50 dolar ile gün sonunda işlem görmeye devam ediyor.

Bugünün ajandasına baktığımızda ise, yurtiçinde saat 11.00'da Kasım ayı yabancı turist girişi ve 14.30'da TCMB haftalık menkul kıymet istatistikleriyle para-banka istatistikleri takibimizde olacak.
Yurt dışında ise ABD'de 16.30'da Kasım ayı mal ticaret dengesi (Beklenti -61,5 milyar$), aynı saatte işsizlik haklarından yararlanma başvuruları ve 19.00'da ham petrol stokları verileri takip edeceğimiz diğer veriler olacaktır.

Güne dolar endeksinde 102,890, dolar/TL'de 3,5360, ham petrolde 53,73 ve altında 1147 dolar/ons seviyelerinden güne başlıyoruz.
 
A1 Capital Menkul Değerler A.Ş.
 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)