E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıPiyasalar FED'in 2017 kararını fiyatlıyor---

Piyasalar FED'in 2017 kararını fiyatlıyor

Piyasalar FED'in 2017 kararını fiyatlıyor
15 Aralık 2016 - 08:31 borsagundem.com

Işık FX; FED'in önümüzdeki yıl daha da şahin olabileceğini belirtti

FED yılın son toplantısında 25 baz puan faiz artırarak beklentiyi karşıladı. Faiz kararından daha önemli olan 2017 tahminleri ise 2 faiz artışından 3 faiz artışına revize edildi. Ekonomik aktiviteye dair yorumlarda iyileşme görülürken, Trump etkisi ile piyasa bazlı enflasyon ölçümlerinde kayda değer bir artış olduğu ifade edildi. Büyüme ve enflasyon tahminlerinde ise revize oldukça düşük. Trump'ın teşvik paketinin büyüme ve enflasyona yapacağı etki tahminlerde gözükmüyor. Mart toplantısında bunların devreye girmesi ve istihdam piyasasına katkı yapacağı algısının oluşması ile birlikte FED önümüzdeki yıl daha da şahin olabilir.

Karar sonrası basın toplantısında açıklamalar yapan FED Başkanı Yellen, metine paralel olarak ekonomini iyi performans göstermeye devam edeceğini, iş gücü koşullarının güçleneceğini belirtti. FED'in net bir şekilde önünü görmeden faiz patikasında daha agresif bir politika izlemeyeceği görülüyor. Yellen'ın özellikle üzerine vurgu yaptığı verimlilik ve üretkenlik artışı, Trump'ın ekonomiyi desteklemesi koşuluyla sağlanabileceğine yönelik bir beklenti var. Bu da toplantıdan FED adına çıkardığımız en olumlu sonuç olacaktır.

Yellen'ın tavırlarına baktığımızda henüz Trump etkisini net olarak hissedemediğine yönelik bir duruş söz konusu. Oldukça yuvarlak söylemlerde bulunan başkanın piyasaya net bir beklenti sunmak istemediğini, bunun dengeler konusunda bir koruma mekanizması olarak çalışmasını beklediğini görüyoruz.
Yurtiçi piyasalar adına baktığımızda faiz artırımı koşullarının 2'den 3' çıkarılması oldukça zor bir süreci karşımıza çıkarabilir. FED kararından sonra 15-16 Aralık AB liderler zirvesinden çıkacak sonuca odaklanacağız. Bugün ayrıca ABD'den açıklanacak enflasyon verisi gün içi piyasa fiyatlamalarda etkili olacaktır.

EURUSD
Merakla beklenen Fed'in Aralık ayı toplantısı sonucunda 25 baz puanlık bir artış ile karşılaştık. Önümüzdeki dönem faiz artışı beklentilerinde de yükselişin görülmesi dolardaki değer kazanımını destekleyen başlıca etmenndi. Enflasyondaki kıpırdanmadan memnun olan üyeler önümüzdeki dönem hareketliliğinden emin olmaları koşuluyla faizlerde yükselişin geleceğini ifade ettiler. Mali teşviklerin Fed politikasına katkıda bulunabileceğini dile getiren Yellen yapılabilecek müdahalelerin belirsizliğinden yakındı. Paritede ise tüm bu gelişmeler fiyatlamayı ilk etapta 1.0600 seviyesinin altına getirirken hareketlilikte kuvvetli bir baskının oluştuğuna şahit olduk. 1.0510 desteği hareketin devamında önemli. 1.0460 ise hareketin devamındaki kuvvetli desteğimiz. Toparlanmadan bahsedebilmemiz içinse fiyatlamanın yeniden 1.0600 - 1.0650 bandına geri dönmesi gerekiyor.

USDTRY
FED yılın son toplantısında 25 baz puan faiz artırarak beklentiyi karşıladı. Faiz kararından daha önemli olan 2017 tahminleri ise 2 faiz artışından 3 faiz artışına revize edildi. Ekonomik büyümeye ilişkin beklentiler olumlu. Trump'ın teşvik paketinin büyüme ve enflasyona yapacağı etki tahminlerde gözükmüyor. Bunların devreye girmesi ve istihdam piyasasına katkı yapacağı algısının oluşması ile birlikte FED önümüzdeki yıl daha şahin olabilir. Bugün ABD'de açıklanacak enflasyon rakamları önemli olacak. Genel olarak enflasyondaki tablo olumlu fakat yüzde 2 hedefinin altında kalmaya devam etmesi FED'in temkinli olmasına neden oluyor. Enflasyonda görülecek yükseliş dolara değer kazandırabilir. Kurda önemli destek 3.46. Bu seviyenin üzerinde kaldığımız sürece yükseliş devam edebilir. Yükselişin devamı için ise 3.55-3.60 bölgesinin geçilmesi gerekiyor. Bugün endekste negatif açılış görebiliriz. 76 binin altında satış baskısı artabilir. 75 bin seviyesi önemli destek.

GBPUSD
Geride bıraktığımız günde beklenen FOMC aralık ayı toplantısında Fed üyeleri faiz oranlarında oybirliğiyle 25 baz puan artışa gitti. Fed üyelerinin 2017 yılı için kaç faiz artışı beklediklerini gösteren nokta tahminleri ise 2'den 3'e yükseldi. Fed Başkanı Yellen karar sonrası yaptığı açıklamada ise Trump yönetiminden beklenen yüksek kamu harcamalarıyla ilgili olaarak çok belirsizlik olduğunu ve maliye politikası ile ilgili somut bir şeyler görmeden yorum yapmak istemediğini belirtti. Bugün ise kurun odağında İngiltere Merkez Bankasının para politikası toplantısı var. Banka referandum sonrasında Ağustos toplantısında 25 baz puan indirime gitmişti. İngiltere ekonomisinde korkulan resesyon sinyallerinin gelmemesi daha ileri genişlemeci politikaları engelledi. Bankanın para politikasında son duruşu ise faiz oranlarının iki yöne de gidebileceği şeklinde. 2017'de ise belirsizliklerin artmasıyla beraber işsizlik oranında ve enflasyonda yukarı yönlü bir tırmanış bekleniyor ancak şu an için bankanın bugünkü toplantısında yeni bir hamle için zemini yok. Teknik olarak ise kurda hareket 1.26 seviyesinin altına geriledi. Kurda yükseliş trendinin alt bandı olan 1.2500 seviyesinin altında kapanışlar satış baskısını artırabilir. Toparlanmalarda ise 1.2650-1.2700 dirençleri takip edilebilir.

BRENT PETROL
Tüm piyasalarda olduğu gibi petrol piyasaları da oldukça hareketli bir gün geçirdi. Dün ABD tarafında açıklanan haftalık ham petrol stokları 1.58 milyon varillik azalış beklentisinin altında 2.56 milyon varil azalış kaydetti. Günün son saatlerinde ise gözler FOMC toplantısındaydı. Beklentilere paralel olarak faiz oranı 25 baz puan artırıldı. FOMC üyelerinin 2017 yılı beklentileri ise 3 faiz artırımı yönünde olunca dolar endeksi sert bir yükseliş kaydetti. Fed Başkanı Yellen'ın açıklamaları da fiyatlamaları tersine çevirmeyince petrol fiyatlarında satış baskısı hacmini artırdı. Hafta açılışındaki gap'in dünkü hareketle kapandığını gördük. Gün içerisinde Brent petrolde takip edeceğimiz aralık 53.30-53.00 olacak. Hareketlilik bu bölgenin altına sarkarsa 52.50 ve 52.00 seviyeleri gündeme gelebilir. Toparlanmalarda ise 54.50 direnci aşılırsa 55.30-55.60-56.00 seviyeleri görülebilir.

ALTIN
Geride bıraktığımız güne Fed'in faiz kararı damgasını vurdu. Fed beklentiler dahilinde 25 baz puan artışa giderken, beklenmedik değişim 2017 yılına yönelik üyellerin tahminlerinde gerçekleşti. Piyasa beklentisi olan iki artış yerine, üç artış öngörüsünün yer alması dolarda güçlenmeyi beraberinde getirirken, dolardaki güçlenmeyle birlikte altın fiyatlarında ibrenin tekrar aşağıya döndüğünü gördük. Altın ile ters korelasyona sahip olan ABD 10 yıllık tahvil faizleri ise tekrar 2,50'nin üzerine tırmandı. Faiz artış hızının bu şekilde öngörülmesiyle birlikte dolardaki güçlenme paralelinde altında da değer kaybı bir süre daha devam edebilir. Bugün ise ABD'den açıklanacak enflasyon rakamlarını takip edeceğiz. Enflasyon rakamlarının da beklentiyi aşması durumunda altın fiyatlarında geri çekilme hız kazanabilir. Teknik olarak ise geri çekilmenin devamında 1138 desteği oldukça önemli. Bu destek seviyesinin aşılması durumunda 1120 dolar denemesi görebiliriz. Yukarı yönlü hareketlerin ise sınırlı olmasını beklemek daha doğru olacaktır. Bu sınırlı yükselişlerde 1155 ve 1165 dirençleri önemli olacaktır.

Işık Menkul Değerler A.Ş.
 

 

                                  ***
                               Yasal Uyarı

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Bomba Gündem15 Aralık 2016 17:42

    Baş aşağı ekonomik kriz davul zurnayla türkiyeyi ele geçirdi. Yakında herşeye büyük zamlar kapıda. Türkiye ekonomisi iflas etti. Kurtuluş elimizdeki parayı değeri azalmayacak bir döviz cinsine çevirmek.