E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiPiyasalar ECB’den 2 faiz artışı bekliyor---

Piyasalar ECB’den 2 faiz artışı bekliyor

Piyasalar ECB’den 2 faiz artışı bekliyor
02 Şubat 2022 - 11:19 borsagundem.com

Avrupa Merkez Bankası son para politikası toplantısında faiz artışı konusunda sert davranmayacağını açıklamıştı. Ancak piyasalar hızla yükselen enflasyonun ECB’yi kur artışına zorlayacağını fiyatlandırıyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yatırımcılar, sürekli olarak yükselen enflasyonun Avrupa Merkez Bankası'nı (ECB) bu yıl faiz oranlarını birden fazla kez yükseltmeye zorlayacağına inanıyor. Bu görüş merkez bankasının en azından bir yıl daha faiz oranlarını düşük tutma beklentisine meydan okur nitelikte.

Financial Times’ın haberine göre daha sıkı para politikası beklentisindeki piyasalar hafta boyunca ECB’nin Aralık ayına kadar mevduat faizini şu anki -%0,5 seviyesinden -%0,25’e yükselteceğini fiyatlandırdı. FT haberi söz konusu fiyatlandırma hareketini kısa vadeli fonlama piyasalarındaki ticarete dayandırdı.

Söz konusu durum, yatırımcıların bu yıl en az iki yüzde 0,1 puanlık artış beklediği anlamına geliyor. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ECB yönetim kurulu üyelerin Perşembe günü para politikasını tartışmak üzere bir araya gelecek.

Geçen hafta ABD Merkez Bankası’nın (FED) para politikasına yönelik şahin açıklamaları piyasaları sarsmadan önce yatırımcılar ECB’nin faiz artırım oranının çok daha düşük bir seviyede olmasını ve faizlerin -%0,4’e yükseltilmesini bekliyordu. FED açıklamalarının ardından ECB'nin bu yıl borçlanma maliyetlerini artırarak FED'i takip etmek zorunda kalacağına dair yeni spekülasyonlar ortaya çıktı.

Euro Bölgesi faiz oranlarının 2011'den bu yana ilk kez yükseltilmeye hazırlanıldığı yönündeki piyasalardaki artan inanca rağmen ECB Başkanı Christine Lagarde daha erken sıkılaştırma politikası çağrılarını birkaç kez reddetmişti. ECB Başkanı geçen ay yaptığı açıklamada, merkez bankasının FED kadar "hızlı veya acımasız davranmamak için her türlü nedeni" olduğunu söylemişti.

Rabobank Kur Stratejisti Richard McGuire, "ECB bu yıl hiçbir faiz artışı yapılmayacağı mantrasına sadık kaldı, ancak piyasa açıkça bu görüşe meydan okuyor. Yatırımcılar ECB'nin enflasyondaki değişimden ürkebileceğini düşünüyor" dedi.

Enflasyon birkaç aydır ECB'nin beklentilerinin üzerinde ve Aralık ayında Euro Bölgesi’nde yüzde 5 ile rekor seviyeye ulaştı. Gün içerisinde yayınlanacak enflasyon raporunun, fiyatlardaki artış hızının geçen ay yüzde 4,4'e gerilediğini göstermesi bekleniyor. Ancak Almanya, İspanya ve Fransa’da enflasyona ilişkin Ocak ayı verilerinin beklentileri aştı. Ekonomistlerse yıl boyunca fiyat baskılarının ECB’nin tahminlerini aşmaya devam etmesini muhtemel görüyor.

Servet yönetimi şirketi Pictet Wealth Management’ın Kıdemli Ekonomisti Nadia Gharbi Euro Bölgesi işsizlik oranının Aralık ayında tüm zamanların en düşük seviyesi olan %7’ye ulaşması sonrasında bu yıl istihdamda ücret artışlarının ivmeleneceğini tahmin ediyor. Gharbi, “EBC’deki güvercinler için şu anki durum fazlasıyla zor olacak” dedi.

Kur artışı beklentileri bu hafta Euro Bölgesi tahvillerindeki satışları yeniden alevlendirdi. Avrupa için gösterge niteliği taşıyan Almanya'nın 10 yıllık borçlanma maliyeti sıfırın üzerine tırmandı. Kur artışı beklentilerine karşı son derece hassas olan iki yıllık Alman Hazinesi tahvil getirileri, geçen haftadan bu yana sert bir şekilde tırmanarak Salı günü -%0,48 ile altı yılın en yüksek seviyesine çıktı. Tahvil getirisi 2015'ten bu yana ilk kez ECB’nin mevduat oranının üzerine yükseldi.

Perşembe günü gerçekleşecek para politikası toplantısında ECB’nin bu yıl faiz oranlarını yükseltme olasılığı düşük kalırsa, Lagarde'ın Euro Bölgesi enflasyonunu dördüncü çeyrekte yüzde 2 hedefinin altına düşürmeyi düşünüp düşünmediği konusunda baskılara maruz kalması bekleniyor.

Eski bir üst düzey ECB çalışanı olan BNP Paribas'ın Avrupa Ekonomisti Spyros Andreopoulos, merkez bankası yetkililerinin enflasyonun daha uzun süre daha yüksek kalabileceğinden endişe ettiğine dair ipuçları tespit ettiğini belirtiyor.

Andreopoulos “Yavaş yavaş fikirlerini değiştiriyorlar ve bunun iyi bir nedeni var. Zira gördüğümüz şey geniş tabanlı fiyat baskısının artması” dedi. Ekonomist ayrıca Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesi halinde bu durumun enerji fiyatlarını daha da yükseltebileceğini ve Avrupa Bölgesi enflasyonunun %6’nın üzerine tırmanabileceğini sözlerine ekledi.

Bazı yatırımcılara göre, daha uzun süreli fiyat baskıları ECB'yi şu anda beklediğinden daha erken hareket etmeye teşvik edebilir. Insight Investment Küresel Kurlar Başkanı Gareth Colesmith, "Enflasyon yüksek kalırsa, merkez bankasının tahvil alım programını yıl sonundan önce durdurmasını ve daha sonra Aralık ayında potansiyel olarak faiz artışı yapmasını beklemenin mantıksız olduğunu düşünmüyorum" dedi.

Ocak ayı enflasyonu yarın açıklanacak

 

Fed beklentileri fiyatlamalar üzerindeki etkisini sürdürüyor

 

Bullard sıkı para politikası için formülü verdi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Marcus 02 Şubat 2022 11:35

    Dünyada para politikası yönetimlerinde kalite deneyim birilim oldukça düştü. FED ve ECB üyelerinin kalitesizliğinin cezasını tüm dünya çekecek.