E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıPiyasalar adına pozitif açıklamalar---

Piyasalar adına pozitif açıklamalar

Piyasalar adına pozitif açıklamalar
23 Haziran 2021 - 08:30 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım Menkul Değerler tarafından hazırlanan günlük bültende, TCMB Başkanı Kavcıoğlu'nun banka yöneticileri ile görüşmesi ve Fed Başkanı Powell'ın sunumu inceleniyor

Zayıf veri akışının olduğu günde piyasalar adına önemli iki gelişme yaşandı. Bu gelişmeler:
1. TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun Türkiye Bankalar Birliği yetkilileri ile görüşmesi,
2. FED Başkanı Powell’ın konuşmasıydı

Öncelikle TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun Bankalar Birliği yetkilileri ile gerçekleştirdiği toplantıya değinelim. Toplantıya katılan kaynakların aktardığına göre, Başkan Kavcıoğlu, Türk lirasının değerinin korunması için gereken politika adımlarının atılacağını ve bunun için bankalar ile işbirliği içerisinde çalışacaklarını belirtti. Yeni swap anlaşması için 4 merkez bankası ile görüştükleri kaydeden Kavcıoğlu, iki banka ile anlaşma noktasına gelindiğinin altını çizdi.

Swap konusu piyasalar adına önemli. Hatırlatmak gerekirse geçtiğimiz haftalarda Çin ile ek 3.6 milyar dolarlık swap anlaşması yapılmış ve toplam swap miktarı 6 milyar dolara yükseltilmişti. Ayrıca rezervlerin güçlendirilmesine yönelik hedefe TCMB’nin bağlı olduğu da toplantıda belirtildi. 

Para politikasının seyrine yönelik güçlü açıklamaların yapılmadığını görüyoruz. Yalnız TL’nin değerini korumak için gerekli politik adımların atılacağı ve swap gelişmelerine yönelik açıklamalar önemli. Dolar/TL grafiğini incelediğimizde bu konuşmanın detaylarının paylaşılması sonrası TL’de değerlenmenin hız kazandığını takip ettik. 

Dün gece FED Başkanı Powell’ın konuşmasında kritik ifadeler yer aldı. Konuşmada iki unsur dikkat çekiciydi. Öncelikle Powell, %5 enflasyonun kabul edilebilir olmadığını belirtmesinin yanında enflasyonda ki mevcut yükselişin geçici olduğunu bir kere daha belirtti. Pandemi nedeni ile enflasyonda ki yükselişin ne zaman sona ereceğini tahmin etmenin ise güç olduğunu söyledi. Faiz artırımı içinse gerçek enflasyonun beklenileceğinin altını çizdi. Bir diğer önemli açıklaması da FED’in erken faiz artırımına gitmeyeceğiydi.

Açıklamalar, piyasalar adına pozitif. Enflasyonda yükselişin kalıcı olmayacağı yorumunun korunması önemli… Faiz artırımının erken olmayacağı söyle mi de yine en kritik cümleydi. Konuşma sonrası piyasanın ilk tepkisi pozitif oldu. 

Günün önemli şirket haberleri 23/06/2021

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)