E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıPiyasalar ABD'nin ÜFE verisini bekliyor---

Piyasalar ABD'nin ÜFE verisini bekliyor

Piyasalar ABD'nin ÜFE verisini bekliyor
09 Aralık 2022 - 08:24 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende küresel piyasalar mercek altına alınıyor.

Asya borsaları, Çin ekonomisinin Kovid-19’daki kısıtlamaların  hafiflemesi ile  hız kazanacağı umutlarıyla yeşillenmiş durumda. Çünkü; Çin Başbakanı Li Keqiang, dün devlet medyasında yer alan yorumlarda , Çin’in Kovid politikasındaki değişikliğinin ülke ekonomisinin hız kazanmasına izin vereceğini söyledi.

Ama bu sefer tek etmen sadece Çin değil. ABD’de  açıklanan verilerde  işgücü piyasasında bir miktar gevşeme görülmesi  ve haftalık işsizlik başvurularının ılımlı bir şekilde artmasının etkisini de yadsımamak lazım.

Çin’in fabrika çıkış fiyatları, Kasım ayında ikinci ayda yıllık düşüş gösterirken, tüketici enflasyonunun yavaşlaması, sıkı pandemi kontrolleri tarafından geri tutulan bir ekonomide zayıf aktiviteye ve yumuşak talebe işaret ediyor. Ulusal İstatistik Bürosu’nun verilerine göre ,ÜFE  bir yıl öncesine göre yüzde 1,3 düşüşle ekim ayındaki daralmanın aynen devam ettiğini gösterirken, TÜFE ise  bir önceki yıla göre yüzde 1,6 artarak sekiz ayın en yavaş yükselişini gerçekleştirdi. Üretici deflasyonuna, fiyatların yüzde 18,7 düştüğü çelik sektörü  ve Tüketici fiyatlarındaki yavaş büyümenin açıklaması ise kısmen gıda fiyatlarından geldi. Gıda fiyatları bir önceki yıla göre yüzde 3,7 artarken, ekim ayında görülen artış yüzde 7,0 seviyesindeydi.

ÜFE ve TÜFE bize Çin de  ekonomik momentumun zayıflamaya devam ettiğini gösteriyor.

MSCI’nin Japonya dışındaki en geniş Asya-Pasifik borsa endeksi  yüzde 0.9 yükseldi ve haftanın başındaki  üç ayın en yüksek seviyesine yaklaştı. Hong Kong’un Hang Seng endeksi yüzde 1,2 yükselirken, ABD doları, dünkü yüzde 0,4’lük düşüşün ardından sabah saatlerinde de yüzde 0,2 gerileme göstermiş durumda ve güvenli liman dolar, haftayı yatay bitirmeye hazırlanıyor.

ABD Hazine getirileri, daha yavaş büyüme veya bir durgunluğun oranlardaki artışı frenleyeceği beklentileri nedeniyle hafta başında üç yılın en düşük seviyesine geriledikten sonra hemen hemen yatay seyirde. Gösterge 10 yıllık Hazine bonolarının getirisi, ABD’deki yüzde 3,493’lük kapanışa kıyasla yüzde 3,4819’da ve  İki yıllık getiri de yüzde 4.312’lik kapanışının ardından  hafif bir artışla yüzde 4.3139’dan işlem görmekte.

Petrol piyasasında fiyatlar, küresel ekonomideki yavaşlamanın talebin azalmasına yol açacağı korkusuyla önceki gün sert düşüş yaşadıktan sonra yükselişte. ABD WTI  ham petrol vadeli işlemleri yüzde 0,9 artışla varil başına 72,11$’a yükselirken, Brent ham petrolü yüzde 1 artışla varil başına 76,15$’den işlem görüyor.

Piyasaların gözü bugün  açıklanacak olan  ABD ekonomisinin sağlık göstergesi olan ÜFE rakamlarına olacak. Önümüzdeki hafta açıklanacak olan TÜFE’de de beklenti  Ekim’deki yüzde 8,2’den Kasım’da bir yıl öncesine göre biraz yavaşlayarak yüzde 8,0’e düşeceği şeklinde oluştu. Vadeli işlemler, Fed’in faiz artırımını önümüzdeki hafta 50 baz puana indirmesi olasılığını neredeyse kesin olarak fiyatlamış durumda. Avrupa Merkez Bankası tarafında da , hedefinin beş katı olan enflasyona karşılık ve Euro  bölgesi ekonomisinin resesyonda olması neredeyse kesin olmasına rağmen, mevduat faizini önümüzdeki hafta 50 baz puan artırarak yüzde 2,00’ye çıkarması ve Yeniden finansman oranı da 50 baz puan artarak yüzde 2,50’ye yükselmesi fiyatlanmış durumda. Euro Bölgesinde fiyatlar geçen ay bir önceki yıla göre yüzde 10.0 ile beklenenden çok daha az arttı, bu da euro kullanan 19 ülkede enflasyonun zirve yapmış olabileceğini gösteriyor ve ECB’nin artış hızını yavaşlatması ihtimalini güçlendiriyor.

Paulsen: S&P 500 gelecek 12 ayda 5000 puana ulaşacak

 

Borsada alıcılı başlangıç bekleniyor

 

Asya borsaları Çin'in enflasyon verileri sonrası yükselişte

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)