E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıPiyasadaki rahatlamaya rağmen IMF tonunu hafifletmedi---

Piyasadaki rahatlamaya rağmen IMF tonunu hafifletmedi

Piyasadaki rahatlamaya rağmen IMF tonunu hafifletmedi
11 Ekim 2023 - 08:13 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende, küresel piyasalar mercek altına alınıyor

Yurtiçinde jeopolitik risklerin azaldığı, sanayi üretimi ve işsizlik oranının takip edildiği bir günü geride bıraktık.  Sanayi üretimi aylık bazda temmuzdan sonra ağustosta da daralırken, sanayi kolları ve özellikle imalat sanayii alt sektörlerinin performansındaki ayrışma devam etti. Beklentilerin altında gelen sanayi üretimi verileri yıllık bazda %3,7 artması beklenirken %3,1 artış gösterdi ve aylık bazda ise %0,8 daraldı. Alt kırılımlar incelendiğinde, 2023 yılı Ağustos ayında madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi bir önceki aya göre %0,2 arttı, imalat sanayi sektörü endeksi %1,3 azaldı ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi %2,4 artış gösterdi.  Ağustos ayında manşet işsizlik oranı ise %9,2’ye düşerken, “geniş tanımlı işsizlik” olarak da bilinen atıl işgücü oranı %23’e yükseldi. Diğer taraftan gün içinde Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in açıklamalarını takip ettik. Türkiye’ye karşı yabancı yatırımcı algısında ciddi bir iyileşme olduğunu belirten Şimşek, aynı zamanda enflasyonla mücadele konusunda kararlı olduklarını ve gerekli adımların atılacağını da yineledi.  

ABD’de Fed yetkililerinin tahvil getirilerindeki artışın sıkılaşmaya yol açabileceği ve bu nedenle bir faiz artırımı ihtimalini “söylemleriyle” hafifletmesiyle, piyasalar rahat bir nefes aldı.  Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari, uzun vadeli hazine tahvillerinin getirilerindeki son artışın, Fed’in normalde artırmasını gerektirecek kadar bir faiz artırımına gerek olmadığı anlamına gelmesinin “mümkün” olduğunu, ancak bunu kesin olarak bilmenin zor olduğunu söyledi. Yine Daly “ tahvillerde yaşanan bu durumun olası bir faiz artımının ikamesi olabileceği belirtti.  Bununla birlikte dolar endeksindeki düşüş ve tahvil faizlerindeki geri çekilme, biraz olsun küresel çapta yaşanan Ortadoğu gerginliğini geride bırakarak risk iştihanın artmasına neden oldu. 

Piyasadaki rahatlamaya rağmen IMF tonunu hafifletmedi ve yayınladığı Dünya Ekonomik Görünümü raporunda  gelecek yıl için küresel enflasyon tahminini yükseltti. Merkez bankalarına fiyat baskılarında kalıcı bir rahatlama sağlanana kadar politikalarını sıkı tutmaları gerektiğini de ekledi. IMF dünya çapındaki tüketici fiyat artışlarının hızına ilişkin öngörüsünü üç ay önceki %5,2 tahmininden %5,8’e yükseltti. Enflasyon konusunda ihtiyatlı olma çağrısı, aynı zamanda 2024 yılı ekonomik büyüme tahminini de aşağı yönlü revizasyona uğrattı. Gelecek yıl için küresel büyümenin Temmuz ayındaki görünümüne göre %0,1 düşüşle %2,9’a gerileceğini ve pandemiden önceki yirmi yılın ortalaması olan %3,8’in altında olacağını öngörüyor. 2023 Büyüme tahmini ise değiştirmeyerek %3’te bırakmayı tercih etti.

Asya pasifik tarafında da hem ABD’deki güvercin tonlu söylemler hem de Çin hükümetinin ekonomik toparlanmayı desteklemek için daha fazla teşvik verebileceği beklentileriyle moral buldu. MSCI’nın Japonya dışındaki Asya-Pasifik hisselerini kapsayan en geniş endeksi sabah açılışla %1,3 artış gösterdi ve iki haftanın en yüksek seviyesine ulaştı. Japonya’nın Nikkei endeksi ise  %0,5 yükseldi.Brent petrolde ise Ortadoğu’da yaşanan gerginliğin artması ihtimali  nedeniyle hafif bir yükseliş yaşandı.

Brent ham petrolü %0,3 artışla varil başına 87,91 dolara yükseldi. ABD West Texas Intermediate (WTI) ham petrolü ise  %0,2 artışla varil başına 86,14 dolara yükseldi.

Yurt içinde ödemeler dengesi, ciro endeksi ve perakende satışlar gibi önemli verileri takip edeceğiz.

Yurt dışında Almanya final tüketici fiyatları ve ABD üretici fiyatlarının yanı sıra, ABD Merkez Bankası(Fed) toplantı tutanakları izlenecek. Diğer taraftan ise Uluslararası Para Fonu(IMF) ve Dünya Bankası, toplantılarından gelecek mesajlar da yakından takip ediyor olacağız.

Borsada, alıcılı başlangıç bekleniyor

 

Asya borsaları Güney Kore öncülüğünde yükseldi

 

SPK, Özderici GYO hisselerinde 3 isme yasak getirdi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)