E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPiyasa oyuncuları faiz kararına olumlu yaklaştı---

Piyasa oyuncuları faiz kararına olumlu yaklaştı

Piyasa oyuncuları faiz kararına olumlu yaklaştı
19 Haziran 2014 - 17:24 borsagundem.com

Fed'den taperinge devam; faiz projeskiyonunda ilgi çekici değişiklik

Dün akşam itibarıyla açıklanan FED kararlarında tahvil alım programında azaltım devam ederken faizlerle ilgili de önemli açıklamalar yapıldı. Fed kararlarını değerlendiren Akbank Ekonomik Araştırmalar şu görüşlere yer verdi:

''Fed dünkü toplantısında, ilk çeyrekte ekonomideki daralmaya rağmen (-%1), ekonomik toparlanma süreci ile ilgili bir risk görmüyor. Artan enflasyon ve düşen işsizlik oranının da etkisiyle varlık alımında  azaltım sürecine devam ediyor. Varlık alım hızı 45 milyar $’dan 35 milyar $’a geriledi.  Faizlerin, varlık alım süreci bittikten sonra dahi, önemli bir süre daha düşük kalacağı öngörüsü korundu.
 
Açıklamada asıl dikkat çeken konular projeksiyonlardaki değişiklikler:
 
1.       Fed 2014 büyümesini önemli ölçüde aşağı yönlü aşağı çekti. Mart %2,9 à Haziran %2,2;  bu orana ulaşabilmek için sonraki çeyreklerde ekonominin ortalama %3,3 büyümesi gerekiyor.
2.       İşsizlik oranı bir miktar aşağı yönlü revize edildi: Mart %6,2àHaziran %6,5; işsizlik oranı Fed’in öngörüsünden daha hızlı bir şekilde düşüş gösteriyor.
3.       Enflasyonda da çok hafif bir yukarı revizyon var: Mart %1,55à Haziran %1,60; fakat yine de önümüzdeki üç yılda enflasyonun %2 hedef düzeyinin altında seyretmesi bekleniyor.
4.       En ilgi çekici revizyon politika faizinin uzun vadede geleceği seyir: Kurul üyeleri 2015 sonunda politika faiz oranını %1,13’te görüyor. 2016 için % 2,5 (Mart beklentisi : %2,25).  Ancak uzun vadeli politika faiz oranının seviyesi %4’ten %3,75’e geriledi.
 
Yorum:  Kurul üyelerinin kısa vadeli politika faiz seviyelerini yükseltmelerine rağmen; 2 yıllık ABD faizlerinde aşağı yönlü bir tepki söz konusu. Bu da piyasa oyuncularının Fed açıklamasını göreli ılımlı değerlendirdiğini ortaya koyuyor. Gelişmekte olan ülke para birimlerinin dolara karşı değer kazancı bu dinamiği destekler nitelikte. Fakat  Fed’in dünkü açıklama metninde politika normalizasyon süreci ile ilgili herhangi bir görüş değişikliği yok. Bu algı farklılığını takip ediyor olacağız.
 
Asıl önemli değişiklik uzun vadeli politika faiz oranının aşağı yönlü güncellenmesi. Bu dinamik; uzun süredir gündemde olan ABD uzun vadeli potansiyel büyüme oranının geriliyor olması tezini destekler nitelikte (Larry Summers: Secular Stagnation). Nitekim Kurul üyelerinin uzun vadeli ABD büyüme oranı tahmini %2,2 düzeyinde. Bu uzun vadeli daha düşük potansiyel büyüme oranı tezi ise  temelinde yatırım büyümesindeki zafiyetten dolayısıyla düşük verimlilikten kaynaklanıyor.''
 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)