E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıPiyasa gündeminde FOMC kararları yer alacak---

Piyasa gündeminde FOMC kararları yer alacak

Piyasa gündeminde FOMC kararları yer alacak
16 Haziran 2015 - 18:07 borsagundem.com

ABD tarafında haftanın en önemli gelişmesi kuşkusuz FOMC toplantısı olacak

Ziraat Yatırım Menkul Değerler tarafından hazırlanan analiz raporu:
   
"ABD
TSİ 21:00 FOMC Karar Metni
TSİ 21:30 FED Başkanı Janet Yellen Basın Toplantısı

   
ABD tarafında haftanın en önemli gelişmesi kuşkusuz FOMC toplantısı olacak. Bu yılın başında FED'in Haziran ayında faiz artıracağı beklentileri azımsanamayacak düzeydeydi.  Ancak ilk çeyrekteki zayıf ekonomik aktivite ve ikinci çeyrekteki toparlanmanın beklenildiği kadar hızlı olmaması Haziran'da faiz artış ihtimalini ortadan kaldırdı. Ekonomik projeksiyonların güncellenecek olması ve Yellen'in basın toplantısı olayın önemini artırıyor.
   
Son günlerde IMF ve Dünya Bankası'nın FED'in faiz artışını 2016'ya ertelemesi gerektiği tavsiyelerine rağmen FED'in piyasaları uzun zamandır hazırladığı faiz artışını bu yıl içerisinde yapacağını düşünüyoruz. Başkan Yellen basın toplantısında faiz artışına bu yıl içerisinde başlayacaklarına yönelik güçlü sinyaller verebilir. Bu nedenle yarınki toplantı hamleler yerine sinyalleriyle hatırlanacak bir gelişme olma özelliğine aday.
   
Mevcut projeksiyonlarda (mavi noktalar) yıl sonunda FED'in politika faizi 50 - 75 baz puan aralığında konumlu. Bu konumun bu toplantıda korunması mümkün. Mevcut seviye piyasa yorumuyla Eylül ve Aralık aylarında olmak üzere iki kez 25'er baz puan faiz arttırımına işaret etmekte. Risk iştahını kontrol altında tutabilmek için FOMC üyeleri faiz projeksiyonlarında yarın değişiklik yapmayabilirler. Eğer yıl sonu mavi noktası aşağı güncellenirse altın başta olmak üzere risk varlıklara güçlü bir talep görebiliriz. Bu durumda ABD Doları zayıflayabilir.
   
FED'in bu sene faizi likidite yönetimi nedeniyle arttırabileceği görüşündeyiz. Bunun anlamı da piyasa mekaniklerinin ekonomik dinamiklerin önüne geçme olasılığı ("Mekanikler ve Dinamikler", 25 Mayıs 2015). Dün açıklanan sınai üretim ve kapasite kullanım verileri ekonominin istenen hızda seyretmediğini göstermekte. Benzer şekilde FED'in New York Şubesi tarafından açıklanan Empire State imalat endeksinin alt kalemleri de önümüzdeki dönemde yatırımların azalabileceğine işaret ediyor (ekli grafik). Yatırımlar ekonominin FED desteği olmaksızın ayakta durabilmesi için gerekliler.
   
Son olarak ABD Doları'nın FED'in sakin faiz arttırım döngüsünü fiyatladığı görüşümüzü belirtelim ("İstanbul'un Merdivenleri", 15 Haziran 2015). Yine de bütçe ve ticaret dengelerindeki iyileşmelerin önümüzdeki dönemde ABD Doları'nı destekleyebileceğini ve DXY'ın 110 seviyesine ulaşabileceğini düşünüyoruz.

    İngiltere
   
TSİ 11:30 İşsizlik Oranı, Nisan (beklenti %5,5 önceki %5,5)
TSİ 11:30 İngiltere Merkez Bankası Para Politikası Kurulu Toplantı 
Tutanakları

   
Yarın BOE toplantı tutanakları ve işsizlik oranını takip edeceğiz. İşsizlik oranı gerilemeyi sürdürürken  ücretlerdeki artış ılımlı seyrini korumaya devam ediyor. Ancak ücretlerdeki seyir hala kriz öncesi seviyelerin altında bu da ücret enflasyonu olarak karşımıza çıkmasını engelliyor. Bununla birlikte ülke enflasyonun düşük olmasının altındaki nedenlerin geçici olduğuna inanmayı sürdürüyor. Bugün gelen enflasyon verisi de bunu teyit eder nitelikte  zira enflasyon oranı Nisan ayında 55 yıldır ilk defa negatife inmesinin ardından Mayıs ayında yeniden pozitif bölgeye kaydı. Dolayısıyla toplantı tutanaklarında da enflasyon tarafındaki duruşlarını sürdürmelerini bekliyoruz.
   
Son olarak geçtiğimiz günlerde Standard & Poor's, İngiltere'nin Avrupa Birliği üyeliğini referanduma götürmeyi planlamasını gerekçe göstererek ülkenin kredi notu görünümünü "durağandan", negatife" çektiğini açıklamıştı. Yunanistan gündeminin arka planında kalan bir haber olsa da orta vadede İngiltere'nin AB'den olası ayrılığı ülkenin ikiz açığını (cari açık ve bütçe açığı) ve özel sektörün kısa vadeli dış borcunu nasıl finanse edeceği konusunda soru işaretleri yaratıp piyasada dalgalanmaya neden olabilir.

    Diğer

Japonya TSİ 02:50'de Mayıs ayı ticaret dengesini açıklayacak. EuroStat TSİ 12:00'de Avro Bölgesi Mayıs ayı enflasyon verisinin nihai değerini açıklayacak. "

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)