E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıPiyasa Fed kararını değil, Trump'ı fiyatlıyor---

Piyasa Fed kararını değil, Trump'ı fiyatlıyor

Piyasa Fed kararını değil, Trump'ı fiyatlıyor
15 Aralık 2016 - 09:16 borsagundem.com

A1 Capital; piyasaların ABD başkanı Donald Trump'ın yapacağı basın toplantısını takip edeceğini belirtti

Ve Fed'in merakla beklenen faiz kararı dün akşam açıklandı. Fed, piyasaların beklentilerine paralel olarak 25 baz puanlık artış kararı verdi ve faizleri 0,25 - 0,50 aralığından 0,50 - 0,75 aralığına çekti. Geçtiğimiz gün 100.000-101.000 aralığında seyreden dolar endeksi, bugüne 102.330 seviyelerinden başlıyor.

Toplantıda faiz artırım kararı oy birliği ile alındı ve en az faiz artırımı kadar beklenen bir diğer açıklama da Fed'in 2017'de kaç defa faiz artırımına gideceğiydi. Geçtiğimiz yılın Aralık ayında 4 faiz artırım açıklaması yaptıktan sonra bu yıl içerisinde sadece 1 defa faiz artırabilen Fed'in, önümüzdeki yıl Trump başkanlığındaki ABD ekonomisinde 3 defa faiz artırımı hedeflediğini açıkladı. 2016 yılı için 2 defalık faiz artırmı beklense de, Yellen, 'dot plot'ta yapılan bu farklılığın 'ılımlı bir ayarlama' açıklaması dikkat çekti.

Ekonominin iyi performans göstermeye devam etmesini ve güçlenmesini bekleyen Fed, ABD gelecek yıl için büyümesinin %2'lik beklentiden biraz daha yüksek olmasını, işsizliğin olumlu seyrine devam edeceğini ve gelecek yıl %4,6 yerine %4,5 olarak gerçekleşeceğini ve son olarak da enflasyonda ilerleyen birkaç yılda %2'nin üzerine çıkmasını beklediğini açıkladı.

Fed'in faiz artırımı sonrasında ABD New York Borsası Çarşamba gününü kayıpla kapatırken, özellikle gelişen ülke para birimleri Dolar karşısında değer kaybetti. Başta Güney Afrika Randı ve Çin Yuanı olmak üzere Türk Lirası en çok değer kaybeden para birimleri oldu. Geçtiğimiz günü 3,48 seviyesinin hemen altında kapatan Dolar/TL, Fed faiz kararı sonrasında 3,50'nin üzerine tırmandı ve bugüne 3,53-3,54 seviyesinden başlıyor.

Öte yandan Fed Başkanı Janet Yellen faiz artırım kararı sonrasında yaptığı açıklamadan öne çıkan başlıklarda ise; tam istihdam için mali politikalara ihtiyaç olmadığı ve Fed'in bağımsızlığına inandığı mesajları oldu. Yeni seçilen ABD başkanı Trump ile ilgili olarak da, Fed'in Trump'ın geçiş ekibiyle temas halinde oldduğunu söyledi. Görev süresi ile ilgili ise "4 yıllık göre süremi tamamlama niyetindeyim." dedi(Görev süresinin 3 Şubat 2018'de bittiğini hatırlatalım).

Doların tüm dünyada güçlenmesinin ardından, OPEC kararı sonrasında güçlenen petrol ve altında kayıplar görüldü. Dün, yurtiçi piyasaların kapanış saatinde 54,92 dolar olan brent petrol ve 1163 Dolar/ons seviyesinde olan altın, bugüne sırasıyla 53,87 dolar ve 1141 Dolar/ons ile başlıyor.

Bugün ise, 13.30'da Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında güvenlik toplantısı yapılacağını belirtelim. Fed kararlarının iç piyasalarda fiyatlanmasını görmemizin yanında, Avrupa Konseyi'nin Türkiye'nin AB ile müzakerelerinin dondurulması kararı oylamasını ve yeni ABD başkanı Donald Trump'ın yapacağı basın toplantısı da yakın takibimizde olacaktır. Bu gelişmelerin yanında oldukça yoğun bir veri gündemi bugün takip edilecek.

Yurtiçinde 11.00'da Eylül ayı çeyreklik bazda işsizlik ortalaması ve 13.00'da Kasım ayı bütçe dengesi takip edilecek. Yurtdışı verilerdenn ise, 1130 Almanya ve 12.00 Avrupa PMI verileri, 15.00'da İngiltere Merkez Bankası faiz kararı, 16.30'da ABD'de Kasım ayı TÜFE (Aylık bazda beklenti %0,2) ve NewYork ile Philedelpia Aralık ayı İmalat Endeksleri ve 17.45'te Aralık ayı üretim PMI verileri takip edilecek başlıca veriler.

Dolar endeksinin 102.320 seviyesinde olmasından yola çıkarak, Fed faiz kararını 3,46 seviyesinde bekleyen doların 3,52 seviyesinden güne başlamasıyla birlikte BIST100 endeksinde sert satış baskısıyla karşılaşabiliriz.

76.880 seviyesinden günü tamamlayan BIST100'de bugün itibariyle, 75.300 ve 74.100 öne çıkan destekler olurken; yukarı yönlü hareket etme ihtimali oldukça zayıf. Dolar endeksinin ve Doların yukarı yönlü olması ve dünden veri akışıyla birlikte Avrupa Konseyi'nin Türkiye ilgili kararı da piyasaya yön verecektir.

A1 Capital Menkul Değerler A.Ş.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)