E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıPetrolde OPEC ve fırtına baskısı---

Petrolde OPEC ve fırtına baskısı

Petrolde OPEC ve fırtına baskısı
01 Eylül 2021 - 08:34 borsagundem.com

Petrol piyasaları, OPEC+'ın Ekim ayında 400 bin varillik bir üretim artırımı daha yapıp yapmayacağıyla ilgili kararına odaklandı. Yıl başından bu yana yüzde 40 yükselen petrol fiyatları, Ida Fırtınası etkileriyle düşüşe geçti.

Petrol, Eylül ayına girerken yatırımcıların OPEC+’ın üretimi artırıp artırmayacağına odaklanmasıyla yükseldi.

Batı Teksas Petrolü, New York piyasasında Ağustos ayında yüzde 7’den fazla değer kaybettikten sonra Eylül ayına yüzde 0,7 yükselişle başladı. OPEC+ ülkelerinin, piyasadaki talebin fazladan üretimi absorbe edebileceğine ağırlık vererek Ekim ayında günlük 400 bin varillik üretim artırımını onaylaması bekleniyor.

Özel sektörün desteklediği Amerikan Petrol Enstitüsü’nün verilerine göre, ABD’de ham petrol stokları geçen hafta 2 milyon varil artış kaydederken benzin stoklarında da yükseliş görüldü.

Petrol, dolar kurundaki dalgalanmalar ve yatırımcıların delta varyantına karşı tepkileriyle Ağustos ayında karışık bir seyir izledi. Çin’in delta varyantı vakalarını kontrol altına alması ve stoklardaki istikrarlı düşüşe rağmen petrol fiyatları Ağustos ayında ciddi bir gerileme kaydetti.

FIRTINA ETKİSİ

Ida Fırtınası Meksika Körfezi’nde petrol üretimini büyük ölçüde etkilemesinin yanı sıra Louisiana’nın güç nakil şebekesine de zarar vermesi sebebiyle bölgedeki otoriteler, elektrik kesintilerinin üç hafta daha devam edebileceği uyarısını yapıyor.

Enerji tesislerindeki bakım çalışmalarının da devam ettiği ve tam kapasite operasyonlara dönülmesinin en az iki haftayı bulacağı belirtiliyor.

Mizuho Securities enerji sektörü vadeli işlemler direktörü Robert Yawger, “Yalnızca bir düğmeye basıp petrol üretimine devam edemezsiniz” diyor ve onarım çalışmalarının tamamlanması ve üretime geri dönülmesi için en az iki ila dört hafta gerekeceğini belirtiyor.

Üretimin en çok etkilendiği bölgelerden olan Louisiana merkezli Entegry Corp, enerji hatlarında “yıkıcı” zararlar görüldüğünü duyururken, Exxon Mobil ise Baton Rouge petrol üretim tesisinde günlük 520 bin varil üretimi durdurduğunu açıkladı. GasBuddy, söz konusu kesintilerin benzin fiyatlarını galon başına 5 ila 15 sent artırabileceği uyarısını yaptı.

DUBAİ PETROLÜ 3 AYIN EN DÜŞÜĞÜNDE

S&P Global Platts'ın verilerine göre Orta Doğu petrolü için gösterge olan Dubai petrolünde ortalama fiyat Ağustos ayında son 3 ayın en düşük seviyesinde 69,485 dolar/varil seviyesinde gerçekleştüi.

Temmuz ayında ortalama fiyatı 72,90 dolar/varil olmuştu. Ağustos ayında Umman petrolünde ortalama fiyat da 73,05 dolardan 69,6 dolar/varile geriledi.

Umman/Dubai ortalama fiyatı da 72,976 dolar/varilden 69,54 dolar/varile düştü.

Oversea Chinese Banking Corp Ekonomisti Howie Lee, piyasaların OPEC toplantısı ve kasırga sezonundan dolayı volatil kalmaya devam edeceğini belirterek, “Brent petrolün şimdilik 70-75 dolar aralığında kalması bekleniyor ama gelecek bir iki hafta içerisinde fiyatlar bu sınırların altına ya da üstüne sapabilir” dedi.

Ekim vadeli Batı Teksas Petrolü, Nymex piyasasında yüzde 1 yükselişle varil başına 69,16 dolara ulaştı.

Kasım vadeli Brent petrol, Londra ICE Futures Europe piyasasında yüzde 1 yükselişle varil başına 72,31 dolara geldi.

Soros yatırımcıları uyardı!

Altına, Avrupa engeli

Gazprom'un hedefi üretimi artırmak

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)