E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıPetrolde kayıp ikinci haftaya ulaştı---

Petrolde kayıp ikinci haftaya ulaştı

Petrolde kayıp ikinci haftaya ulaştı
11 Eylül 2020 - 08:34 borsagundem.com

Petrol fiyatları, Nisan’dan bu yana ilk defa arka arkaya ikinci haftayı da kayıpla geçmeye hazırlanıyor

Petrol fiyatları, ABD stoklarındaki artışın küresel enerji talebi toparlanmasının düşünülenden daha uzun süreceğine dair işaretleri artırmasıyla, Nisan’dan bu yana ilk defa arka arkaya ikinci haftasını da kayıpla geçmeye hazırlanıyor.

Vadeli kontratlar New York piyasasında varil başına 37 doların altına doğru ilerledi ve bu hafta %6.5 düşüş yaşadı. Enerji Enformasyon İdaresi'nin (EIA) resmi verilerine göre, ABD ham petrol stokları 7 haftadan sonra ilk defa arttı ve ülkenin petrol depolama ve dağıtım merkezi Oklahoma, Cushing’deki doluluk oranı da Mayıs ayından beri en yüksek seviyesine ulaştı. Fakat benzindeki düşüş ve distile ürün arzı iyimserliği biraz olsun artırdı.

Amerikan ham petrol göstergesi, ABD’de otomobil kullanma sezonunun bitmesi, Asya ekonomilerinde talep toparlanmasının durması ve Avrupa’da koronavirüs vakalarının tekrar yükselişe geçmesiyle, bu ay %12 kadar düşüş yaşadı. Küresel hisse senedi piyasalarında yaşanan düşüş de enerji piyasaları üzerinde aşağı yönlü bir baskı oluşturdu.

Petrol talep görünümü, OPEC+ koalisyonunun kademeli bir şekilde piyasada üretimi artırarak contango (vadesi yakın olan kontratların fiyatlarının uzun vadeli kontratlardan düşük olması) seviyesinin artmasına neden olması ve stok fazlalarının geri döneceği endişeleriyle zayıflıyor.

Suudi Arabistan hafta başında Asya ülkeleri için fiyatları indirirken, S&P Global Platts da petrol tüketiminin 2019 seviyesine 2022 yılından önce geri dönemeyeceğini öngörerek, kötümser değerlendirmelerde bulunan piyasa tahmincilerine katıldı.

ING Bank emtia strateji müdürü Warren Patterson, “Bu haftanın satışları Aramco’nun fiyat indirimine gitmesiyle başladı. Bence, rafineri marjları düşünüldüğünde fiyat indirimine gitmekten başka çareleri yoktu” dedi ve “OPEC+ koalisyonunun haftaya düzenlenecek toplantısında petrol fiyatlarındaki düşüş hakkında söylenecekleri izlemek ilginç olacak” diye ekledi.

Ekim vadeli Batı Teksas Petrolü, Nymex piyasasında, Singapur saatiyle 12:15’te %0.3 düşerek varil başına 37.19 dolar seviyesine geriledi.

Kasım vadeli Brent petrol kontratları, Londra ICE Futures Europe piyasasında, %0.3 düşüş yaşayarak varil başına 39.93 dolar seviyesine indi. Kontrat’ın haftalık düşüşü bu kayıpla beraber %6’yı geçti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)