E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıPetrolde artan rekabet kime yarıyor---

Petrolde artan rekabet kime yarıyor

Petrolde artan rekabet kime yarıyor
10 Ekim 2014 - 14:02 borsagundem.com

Irak'ın petrol fiyatlarında yapacağı indirimin petrol fiyatlarına ne şekilde yansıyacağı tartışılıyor

​BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Irak’ın Asya ülkelerine satacağı petrolde indirme gideceği haberinin ardından uzmanlar ham petrol fiyatlarındaki düşüşün devam edip etmeyeceğini tartışmaya başladı. 
 
Ham petrol fiyatlarının son altı yılın en düşük seviyelerine düştüğünün açıklanmasının petrol üreticisi ülkeler arasında fiyat rekabeti başladı. Geçtiğimiz hafta dünyanın en büyük petrol üreticisi olan  Suudi Arabistan Asya ülkelerine satacağı petrolün fiyatında indirim yapacağını duyurmuştu.

Ham petrolde fiyat düşüşünün nereye kadar devam edeceğinin tartışıldığı süreçte, Irak’ın Asya ülkelerine satacağı petrolün fiyatında indirime gideceği iddia edildi. Irak hükümetine yakın ismi verilmeyen iki yetkilinin Asya ülkelerine yapılacak petrol ihracatında indirime gideceğini söylediği gelen bilgiler arasında.
 
Konu ile ilgili açıklama yapan Commerzbank AG analisti Eugen Weinberg, Irak’ın fiyat indirmesinin ardından petrol üreticisi ülkeler arasındaki fiyat rekabetinin artacağını söyledi.
Uzmanlar petrol fiyatlarında yaşanan düşüşlerin Çin’in büyümesi üzerinde olumlu etkisi olup olmayacağını tartışıyor. 

Brent Petrol'ün 19 haziranda itibarıyla 115 dolar olan fiyatı üç buçuk aylık süreçte 89 dolara kadar geriledi.  

Fitch, "Rafineri sektöründe kar marjlarında geçici artış, Avrupalı petrol rafinericilerine yardım edecek"

Fitch Ratings, 3. çeyrekte rafineri kar marjlarında görülen toparlanmanın, Avrupalı petrol rafinericilerine oldukça ihtiyaç duydukları rahatlamayı sağlayacağını bildirdi. Ancak Fitch, kar marjındaki bur artışın devam eden aşırı kapasite ve denizaşırı rafinericiler ile yoğun rekabet nedeniyle kalıcı hale gelmesinin muhtemel olmadığını vurguladı.
     
Rafinerilerin kar marjlarının, ürün fiyatlarının ham petrol fiyatlarına göre daha yavaş düşmeleri nedeniyle 2013 yılı başından bu yana görülen en yüksek seviyeye çıktığını belirten Fitch, kar marjlarında iyileşmenin esas olarak refineri sektöründe yüksek mevcudiyetleri bulunan Polski Koncern ve TÜPRAŞ gibi şirketlerin finansal sonuçlarına yansıyacağını vurguladı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)