E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıPetrolde 11 yıl sonra bir ilk ---

Petrolde 11 yıl sonra bir ilk

Petrolde 11 yıl sonra bir ilk
09 Mart 2020 - 13:17 borsagundem.com

IEA korona virüs salgını nedeniyle küresel petrol talebi tahminlerini düşürerek, 2009'dan beri ilk defa bu yıl petrol talebinin daralacağını belirtti. Petrol fiyatları bugün 1991'den bu yana ilk defa yüzde 30 seviyesinde düşüş yaşamıştı.

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA)'nın petrol talep tahminlerini düşürmesi, ham petrol fiyatlarının Suudi Arabistan’ın hafta sonunda başlattığı pazar kapma savaşı sonucu %30 gerilemesini izledi.

IEA 2020 için dünya petrol talebi tahminini bir önceki tahminine kıyasla neredeyse 1 milyon varil düşürdü. Buna göre küresel petrol talebinin bu yıl 90,000 varil/gün seviyesinde azalacağı tahmin ediliyor.

GÜNLÜK DARALMA 730 BİN VARİL OLABİLİR

Paris merkezli kuruluş, şu ana kadar 100,000’in üzerinde kişide görülen korona virüs salgınını durdurulmakta geç kalınması halinde petrol talebindeki daralmanın 730,000 varil/gün düzeyinde olabileceğini belirtti.

IEA İcra Direktörü Fatih Birol yaptığı açıklamada, “Korona virüs krizi kömür, doğalgaz ve yenilenebilir enerji gibi birçok piyasada etkili oluyor. Ancak insan hareketi ve mal ticareti yavaşladığı için petrol piyasası üzerinde, diğerlerine kıyasla daha fazla etkili oluyor” dedi.

IEA küresel talebinde bu yılki daralma şokunu takiben 2021 yılında 2.1 milyon varil/gün düzeyinde güçlü bir artış öngörüyor.

(SÖZCÜ)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)