E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemPetrol taşımacılığına Kızıldeniz darbesi---

Petrol taşımacılığına Kızıldeniz darbesi

Petrol taşımacılığına Kızıldeniz darbesi
21 Ocak 2024 - 13:13 borsagundem.com

Konteyner gemilerinin ardından petrol tankerleri de saldırıların ardından Kızıldeniz'den kaçınmaya başladı.

Petrol piyasası, güney Kızıldeniz'de deniz taşımacılığında haftalarca sürecek bir kesintiye hazırlanıyor.

İsrail'in Gazze'deki saldırılarına tepki olarak Husi militanlarının aylardır ticari gemilere saldırdığı bölgede gemilerin başka rotalar için kiralandığı görüldü.

ABD ve İngiltere'nin 12 Ocak'ta Yemen'e düzenlediği hava saldırıları da bölgedeki gemiler için kaos hissini arttırdı.

Husilerin her iki ülkenin ticari filolarına karşı saldırıya geçme sözü vermesiyle birlikte, çok sayıda gemi sahibi, küresel deniz ticaretinin yaklaşık yüzde 12'sini gerçekleştiren bu rotadan uzak durmayı tercih etti.

Filosu 50 milyon varilden fazla petrol taşıyabilen Euronav NV'nin İcra Kurulu Başkanı Alexander Saverys, "Giderek daha fazla gemi sahibi bölgeden kaçınıyor. Haftalar içinde çözülebilecek bir sorun gibi görünen bu durum, şimdi gerçekten de aylarca sürecek sonuçlar doğurabilir" dedi.

MALİYET YÜKSELİYOR

Danimarkalı tanker sahibi Torm yaptığı açıklamada, rafine yakıtların taşınması için Asya'ya yapılan seferlerde artış olduğunu söyledi.

Bu durum, petrol ürünleri taşıyan nispeten büyük tankerlerin kazançlarının geçtiğimiz hafta günde 35 bin dolardan 60 bin dolara çıkmasına yardımcı oldu.

Buna ek olarak, Basra Körfezi'nden Afrika çevresinden Avrupa'ya gitmek üzere önemli miktarda Irak ham petrol kargosu da rezerve edildi.

Basra Körfezi'nden Avrupa'ya yapılan ham petrol sevkiyatları Asya'ya yapılanlara kıyasla daha az yaygın olsa da, bu sevkiyatlar gemi sahiplerinin Kızıldeniz'i transit geçme konusundaki tutumlarını ortaya koyuyor.

DAHA DOLAMBAÇLI YOL

Başlangıçta Husi saldırılarının yoğunlaştığı konteyner taşımacılığı, ABD ve İngiltere'nin hava saldırılarından önce büyük ölçüde yön değiştirmişti. Giderek artan sayıda tanker ve yük gemisi de aynı yolu izledi.

Bazı ham petrol tankerlerinin fiyatları da son haftalarda yükselişe geçti.

Yaklaşık 700 bin varil taşıyan Aframax gemileri, aralık ayının ortasından bu yana iki kattan fazla artarak günde neredeyse 80 bin dolarlık maliyete ulaştı.

Asya ve Avrupa'yı birbirine bağlayan kanalda tam yol gidebilmeleri nedeniyle Suezmax olarak adlandırılan gemiler ise yaklaşık yüzde 50 artışla günde neredeyse 70 bin dolara ulaştı.(Sözcü)

Petrol fiyatlarında 'Kızıldeniz' etkisi

 

Kızıldeniz’de artan gerilim risk iştahını baskılıyor

 

Katar, Kızıldeniz üzerinden LNG sevkiyatını durdu

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Haci 22 Ocak 2024 00:03

    (İsrail'in Gazze'deki saldırılarına tepki olarak Husi militanlarının aylardır ticari gemilere saldırdığı bölgede gemilerin başka rotalar için kiralandığı görüldü) Şu Abbas habere bak hisi militanları tabiri. Yani insan mazlumların hakkini savunması mikitanlikmi Yada Türki askeri bunu yapsaydı mikitanlik mi olurdu yoksa Türk ordusu tabirimi kullanılırdı. Düşünebiliyor musunuz kendi memleketinde ülkesinde devlet olan bir birimi siyonist bir tabir kullanarak bu direnişçi halkı bir militan seviyesine indirmek elzemliktir.