E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıPetrol kısıntı haberleriyle yükselişte---

Petrol kısıntı haberleriyle yükselişte

Petrol kısıntı haberleriyle yükselişte
15 Mayıs 2017 - 15:39 borsagundem.com

Petrol fiyatları, S. Arabistan ve Rusya'nın üretim kısıntısı anlaşmasının 9 ay uzatılmasından yana olduklarını açıklaması ile sıçradı

Petrol fiyatları, Suudi Arabistan ve Rusya enerji bakanlarının, OPEC'in üretim kısıntısı anlaşmasının 9 ay daha uzatılmasından yana olduklarını açıklamasının ardından iki haftanın en yüksek seviyesine tırmandı.

Vadeli Petrol kontratları New York'ta yüzde 2.8 yükselerek yaklaşık iki haftanın en yüksek seviyesini gördü. Suudi Arabistan Enerji Bakanı Khalid Al-Falih, Rus mevkidaşı ile birlikte yaptığı açıklamada, 1 Ocak'ta başlayan Petrol üretim kısıntılarının işlemekte olduğunu, ancak küresel stokların henüz OPEC ve müttefiklerinin hedeflediği seviyelere gerilemediğini belirtti. Bakanlar, anlaşmanın, üretim kısıntılarının 2018 yılının ilk çeyreğinin sonuna kadar aynı miktarlarda sürdürülmesi konusunda anlaşmaya vardıklarını açıkladı.

Londra'da Energy Aspects baş Petrol analisti Amrita Sen, "Bu açıklama (Suddi Arabistan ve Rusya) piyasadaki endişelerin hafiflemesine yol açarken ve kısa vadeli açık kapama alımları getirirken, mevcut aşağı yönlü beklentiler dikkate alındığında, rallisin devam etmesinin garantisi yok" görüşünü savundu.

Hyundai Futures Corp. emtia analisti Will Yun, "Piyasa açık bir şekilde Suudi Arabistan ve Rusya bakanlarından gelen yorumlara tepki veriyor ve bu durum en azından mevcut fiyatların korunmasına yardımcı olabilir," dedi ve "Ancak sıçramanın ABD piyasaları açılana dek sürüp sürmeyeceğine bakacağız. Yükseliş kısa süreli olabilir ve fiyatları 60 ya da 70 doların üzerine çıkmasını sağlayamayabilir" şeklinde görüş bildirdi.

Petrol üretiminin Ocak ayından başlayarak altı aylık bir süre için kısınlası kararı alan 24 ülke arasından en büyük iki üretici olan Rusya ve Suudi Arabistan, etkinliğine ilişkin soru işaretlerin arttığı bir ortamda, ürerim kısıntılarına taahhütlerini tekrarladılar. Libya'nın üretiminde son dönemde görülen artış ile birlikte Kuzey Amerika'daki üretimin de artması ve Nijerya'da artış işaretleri, OPEC'in fiyatları yükseltme ve piyasanın yeniden denge bulmasını sağlamaya yönelik çabalarının etkisini zayıflatabilir.

Haziran vadeli Batı Teksas Petrol ü (WTI), Nymex piyasasında, 1.36 dolar yükselerek varil başına 49.20 dolara kadar çıkmasının ardından, Londra saati ile 10:28'de 49.04 dolara geldi. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın iki katı seviyedeydi. Kontrat geçen hafta yüzde 3.5 yükseldi.

Temmuz vadeli Brent Petrol ü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında 1.42 dolar ya da yüzde 2.8 yükselerek varil başına 52.26 dolara çıktı. Kontrat Cuma günü 7 sent yükselerek 50.84 dolara çıktı. Küresel gösterge Brent Petrol ü, Temmuz vadeli WTI'a kıyasla 2.73 dolar primli işlem gördü.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)