E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıPetrol, kırılgan ekonomilere baskıyı artırdı---

Petrol, kırılgan ekonomilere baskıyı artırdı

Petrol, kırılgan ekonomilere baskıyı artırdı
07 Ocak 2020 - 16:25 borsagundem.com

Artan bölgesel gerilimlere bağlı 70 doları aşan petrol fiyatları ekonomisi halihazırda kırılgan olan Güney Afrika, Türkiye ve Hindistan gibi gelişmekte olan ham petrol tüketicisi ülkeler üzerindeki baskıyı artırıyor

Gelişmekte olan ülke piyasaları, doların değer kazanması, ABD-Çin ticaret savaşının etkileri gibi sebeplerle son birkaç yıldır oldukça dalgalı bir seyir izlerken, Türkiye ile Arjantin'in krizlerinin de bu ülkeler üzerinde yansımaları oldu. Başta Çin ve Hindistan olmak üzere gelişmekte olan ekonomilerin yarıdan fazlası petrol tüketiminde dışa bağımlı durumdalar. Ancak gözler büyük oranda yabancı para akışına bağımlı ve yerel para birimleri geçtiğimiz dönemde değer kaybeden gelişmekte olan piyasalara çevrilmiş durumda.

BNP Paribas Asset Management'ta gelişmekte olan ülke tahvil piyasaları birimi yöneticisi Bryan Carter, "Özellikle petrol gibi bir emtia hızlı yükseldiğinde ülkelerin ekonomilerindeki etkisi yeniden gündeme gelir" dedi. Carter, bu etkinin fiyatlardaki artışın ne kadar süreceğine
bağlı olduğunu söyledi.

Kur etkisinden etkilenen, dolara endeksli enerji ürünleri ithal etmek zorunda olan ve yurtdışından para girişine bağımlı ülkeler için tehlike kapıda. Carter sözlerine, "Hindistan ve Türkiye genelde petrol
fiyatlarındaki dalgalanmadan en çok etkilenen ekonomiler oluyor" diye devam etti.

Türkiye, Güney Afrika ve Hindistan'da geçtiğimiz iki yılda petrol fiyatlarındaki artış nedeniyle ithal ürünlerin gayrı safi yurtiçi hasıladaki (GSYH) payı da yükselmiş oldu.

Para birimindeki zayıflık sıkıntıların artmasına neden oldu. Ham petfolün fiyatı dalgalanmasına rağmen dolar cinsinden iki yıl öncekine yakın seviyelerde işlem görüyor. Ancak para
birimlerindeki değer kaybı nedeniyle gelişmekte olan birçok ülkede petrol pahalandı.

Aberdeen Standart Investments'ten Viktor Szabo, "Petrol fiyatları geçtiğimiz Ekim ayından bu yana %20 yükseldi ve büyümedeki zayıflık nedeniyle pazarın arz fazlası verebileceği bir döneme giriyoruz" dedi ve "Bu yüzden petrolün bu seviyelerde kalması durumunda dövizin enflasyon üzerinde daha fazla etkisi olacağını düşünmek zorundasınız. Buradan yola çıkarak da kur varsayımlarını ve büyüme tahminlerini yeniden düşünmek zorundasınız" diye ekledi.

Petrol fiyatları yükseldiğinde, analistler başka bir petrol şokunun bir ülkenin hangi ürünleri ithal ettiğini ve merkez bankalarının döviz rezervlerinin seviyesini nasıl etkileyebileceğini de yakından izliyorlar.
Gemcorp Capital LLP Başekonomisti Simon Quijano-Evans; Hindistan, Çin ve Türkiye gibi petrolde dışa bağımlı ülkelerin fiyatlardaki dalgalanma ya da talepteki artış gibi tüm ihtimallere karşı savunmasız durumda olduklarını söyledi.

Quijano-Evans "İşte tam da burada yüksek döviz rezervi ve reel faiz oranları devreye girerek emtia fiyatlarındaki artıştan kaynaklı kur krizi ve enflasyon risklerine karşı bir kalkan görevi görüyor" dedi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)