E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıPetrol kazançlarınnı üçüncü haftaya taşıdı---

Petrol kazançlarınnı üçüncü haftaya taşıdı

Petrol kazançlarınnı üçüncü haftaya taşıdı
22 Nisan 2016 - 07:27 borsagundem.com

Petrol, OPEC'in üretimin dondurulması konusunda kapıyı açık bırakması ile birlikte üçüncü haftayı da kazançla geçmeye yöneldi

Petrol, geçen haftasonu üretimin dondurulması konusunda anlaşmaya varılamamasının ardından, üreticilerin arzı sınırlama konusunda kapının halen açık olduğunu işaret etmesi ile birlikte, üçüncü haftayı da kazançla geçmeye yöneldi.

Vadeli petrol kontratları New York'ta yüzde 1.3 kadar yükseldi ve bu haftayı yüzde 8.2 kazançla geçmeye yöneldi. Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) üyesi ülkeler, OPEC Genel Sekreteri Abdalla El-Badri'ye göre, üretimi dondurma fikrine geri dönecekler ve muhtemelen diğer ülkelerle ek görüşmelere yapacaklar. Katar'ın başkenti Doha'da Pazar günü dünyanın en büyük petrol üreticileri arasındaki görüşme, Suudi Arabistan'ın, şimdilik üretimi dondurmama görüşünde olan İran dahil tüm OPEC üyelerinin taahhüdü olmadan, arzı sınırlamayacağı konusunda ısrar etmesi ile birlikte başarısızılıkla sonuçlandı.

Suudi Arabistan ve İran, 1979'daki İslam devrimi sonrası Tahran'da Şii teokratik rejiminin kurulmasından bu yana, en büyük diplomatik krizlerinden birini yaşıyor ve her iki ülke Suriye ve Yemen'deki iç savaşlarda zıt kutuplarda yer alıyor. Bu bölgesell rekabet petrol piyasasını olumsuz etkiliyor. Petrol halen, küresel arz fazlasının etkisi ile, iki yıl öncekine göre yardında fazla değer kaybetmiş durumda. Petrol fiyatlarındaki bu düşüşten dolayı, ABD'de aktif petrol sondaj kuyusu sayısı Kasım 2009'dan bu yana en düşük seviyeye indi.

Sydney'de Fat Prophets analisti David Lennox, "Doha'ya bakarsanız eğer, jeopolitik kesinlik ticari durumun önüne geçmiş durumda ve bu nedenle hiçbir hareket görmedik," dedi ve "Haziran ayındaki OPEC toplantısı yaklaşırken, aynı şeyin olduğunu göreceğimizden kuşkulanıyorum. Jeopolitik durum, özellikle petrol fiyatlarında biraz istikrar ya da artış görürsek, ki zira düşük seviyelerden yukarı hareket oldu, ticari duruma ağır basacak" şeklinde görüş bildirdi.

Haziran vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 58 sent kadar yükselerek varil başına 43.76 dolara kadar çıktıktan sonra, Tokyo saati ile 09:53'te 43.73 dolara geldi. Kontrat Perşembe günü 1 dolar düşüşle 43.18 dolardan kapandı. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 54 altındaydı.

Haziran vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 59 sent ya da yüzde 1.3 yükselerek varil başına 45.12 dolara kadar çıktı. Fiyatşar Perşembe günü yüzde 2.8 düşüşle 44.53 dolara indi. Küresel gösterge Brent petrolü, ABD göstergesi WTI'a kıyasla 1.38 dolar primli işlem gördü.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)