E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıPetrol kararının arkasında ABD mi var?---

Petrol kararının arkasında ABD mi var?

Petrol kararının arkasında ABD mi var?
09 Mart 2020 - 14:04 borsagundem.com

Suudi Arabistan-Putin petrol fiyatları savaşının arka planında Amerika olabilir mi

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Suudi Arabistan ve Rusya’nın petrol fiyatları üzerinde anlaşamamasından sonra petrol ve doğalgaz şirketleri ciddi yara alması bekleniyor.

Suudi Arabistan hafta sonu bombayı patlattı. Çin’de ortaya çıkan korona virüsten dolayı azalan petrol talebi karşısında arzı kısmak yerine günlük 2 milyon varil artıracaklarını bildirdi.

CNBC’nin haberine göre Suudi Arabistan’ın bu hamlesi hem petrol piyasasında pazar payı kapmak hem de Moskova’ya sert bir tepki göstermek için atıldı.

Avrupa borsalarındaki kayıp yüzde 6'yı aştı

Cuma günü OPEC üyesi ülkeler Avusturya'da petrol arzını günlük 1,5 milyon varil kısma teklifini konusunda anlaşmaya varamadı. Aslında OPEC üyesi ülkeler anlaşmaya vardı fakat OPEC üyesi olmayan Rusya’nın teklife yanaşmaması üzerine anlaşma ortadan kalktı. CNBC’ye göre ABD yatırımları karşısında Rusya’nın petrol gelirlerini kısmak gibi bir niyeti yok.

Üç hafta önce ABD yönetimi, Rus petrol devi Rosneft’in Venezuela'ya yönelik yaptırımları deldiği gerekçesiyle yaptırım kararı aldı. Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Veneuela petrolünü taşıdığını ve bu şekilde Mudoro yönetiminin desteklediğini söyledi. Rosneft’in sahibi Putin’in yakın çalışma arkadaşı.

CNBC'ye göre ABD yönetiminin Putin’i sıkıştırmak için yaptırım kararı almasından sonra Suudi Arabistan’ın da petrol arzı artırma kararı alması birbiriyle ilişkilidir. Kararın arkasındaki isim ABD olabilir.

Petrol ile alakalı kararlar ise zaten korona virüs dolayı bozulmuş piyasaları iyice kötüleştirdi. İtalya ekonomisi zor günler geçerken bir de korona virüsten dolayı karantinalarla karşı karşıya.

Veliaht Prens Selman'ın taht oyunları

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • belirsizlik09 Mart 2020 18:17

    Yahudi Trump gider yahudi Bernie Sanders gelir..bu düzen böyle aslında tepede bir değişim yoktur..Amerikalılar da gider oy atar demokrasicilik oynar..

  • Kamil09 Mart 2020 15:42

    Yok , ben verdim. Tabii ki Abd verdi. Suudiler kukla. Abd ne derse onu yapar,sonra korunmaz olurlar (6)  (6) Rusların petrol pazarını  kapma girişimi

  • halil09 Mart 2020 15:12

    olmadığı için sıkıntı yok

  • ekonomist/stratejist09 Mart 2020 14:50

    Oyun içinde oyun var şöyle anlatayım. ABD, Çin'i devirmek için virüs salgını başlattı tüm dünyaya yayıldı ve ekonomiler domino etkisiyle çöküyor. İkincisi ABD, Rusya'yı devirmek için Ortadoğu'daki Lejyoneri en büyük stratejik ortağı Suudi Arabistan eliyle petrol savaşı başlattı yine küresel ekonomi çöküyor. Gelelim 3. süne para baronları ABD Başkanlık seçiminde Trump seçilmemesi için bir savaş başlattı Wall Street Krizi yine devreye girdi ve yine küresel ekonomi çöküyor. Oyun içinde oyun kısacasını anlattım

  • milenyum ekonomisti09 Mart 2020 14:38

    Suudi Arabistan petrol üretimini düşürüp fiyatı çok yukseltmek istiyordu ancak Rusya petrol üretimini artırmak istiyor. Suudi Arabistan dünyanın en kaliteli petrol rezervinin büyük kısmını sahip olduğu için fiyatı düşürüp fiyat savaşı kartını çekti amaç Rusya'yı dizlerinin üstüne çökertmek ve istediğini elde etmek. Böylesi bir plan ABD'siz olmaz. Her zaman her yerde her koşulda ABD kazanır. Rusya, Suudi Arabistan'ın dediğini yaparsa yani üretimi düşürüp fiyati yükseltirlerse tam bir stagflasyonla karşı karşıya kalırız.

  • Akıllı olun09 Mart 2020 14:27

    Petrol alâkalı gelişmeler, petrolden para kazananları kötüleştirir, piyasaları değil. petrolü olmayanlara faydalıdır...