E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıPetrol haftayı kayıpla kapatıyor---

Petrol haftayı kayıpla kapatıyor

Petrol haftayı kayıpla kapatıyor
03 Kasım 2023 - 07:45 borsagundem.com

İsrail ve Filistin arasındaki çatışmalar ve bölge genelinde her gün yükselen tansiyon, petrolün ikinci haftada düşmeye hazırlanmasına neden oldu

Petrol, Orta Doğu’daki gerilimin bölgeye yayılmaması ve talep endişelerinin artmasıyla ikinci haftayı da kaybetmeye hazırlanıyor.

Küresel gösterge Brent, Perşembe günü doların zayıflaması ve Fed’in sıkılaştırmayı bitirdiğine dair işaretler üzerine yüzde 2,6 oranında artış gösterdikten sonra varil başına 87 dolar civarında tutundu. ABD ham petrolü 82 doların üzerinde işlem gördü. İsrail, ABD Başkanı Joe Biden'ın daha fazla rehinenin serbest bırakılması için zaman tanınması çağrısında bulunmasına rağmen, askerlerinin Gazze Şehri'ni kuşattığını ve ateşkesin masada olmadığını söyledi. Ancak çatışmanın yayılıp petrol piyasalarını etkileme riski hâlâ mevcut.

Commonwealth Bank of Australia analistlerinden Vivek Dhar, bir notunda, "İsrail'in Gazze'ye yönelik kara işgalinin, İsrail-Hamas savaşını genişletmeden başlaması, petrol arzı ve ticaretindeki aksaklıkların önlenebileceğine dair umut verdi. Yine de "İran'ın İsrail-Hamas savaşına herhangi bir doğrudan müdahalesi, başlangıçta Brent petrol vadeli işlemlerini varil başına 100 dolara çıkaracaktır" dedi.

Çatışmaların dünya petrolünün yaklaşık üçte birinin kaynağı olan bölgedeki arzı tehlikeye atmaması nedeniyle ham petrol, savaş priminden büyük ölçüde vazgeçti. Bu da talep kaygılarını yeniden ön plana çıkardı. Bu hafta açıklanan verilere göre, en büyük ithalatçı olan Çin'deki fabrika faaliyetleri geçen ay yeniden daralmaya başlarken, ABD'de akaryakıt talebi düşük seyrederken, ham petrol stokları artıyor.

Eylül ayında İspanya, İngiltere, İtalya ve Fransa'da satışların düşmesiyle birlikte bazı Avrupa ülkelerinde de dizel talebinin zayıfladığına dair işaretler var.

Rus petrolü tavan fiyatın oldukça üzerinde işlem görüyor

 

Fed sonrası petrol fiyatları yükselişe geçti

 

İran'ın günlük petrol üretimi 3 milyon 400 bin varile yükseldi

 

Petrol fiyatları Fed toplantısı öncesi durağan

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)