E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıPetrol fiyatlarındaki zayıf seyir dikkat çekiyor---

Petrol fiyatlarındaki zayıf seyir dikkat çekiyor

Petrol fiyatlarındaki zayıf seyir dikkat çekiyor
20 Nisan 2020 - 09:10 borsagundem.com

Akbank Ekonomik Araştırmalar Bölümü tarafından hazırlanan günlük bültende küresel riskli varlıkların, haftaya karışık bir seyirle başladığı belirtiliyor.

BDDK, bankacılık sektörüne yönelik yeni bir düzenleme açıkladı
$/TL haftaya 6,93’e yakın düzeylerden başlıyor

Küresel çapta, Mart ayına ilişkin zayıf ekonomik veri akışı devam ediyor. Japonya’da Mart ayında ihracat, yıllık bazda beklentilerin hafif üzerinde %12 geriledi. ABD’de Cumhuriyetçiler ve Demokratların, küçük işletmelere yönelik ek bir destek konusunda anlaşmaya yakın olduğu belirtiliyor. Japonya’da ayrıca mali teşviğin, nakit desteklerin de eklenmesiyle, 117,1 trilyon yene (1,09 trilyon $) çıkarılmasının değerlendirildiği belirtiliyor.

Küresel piyasalarda ise petrol fiyatları, talepteki düşüş ve depolama kapasitelerinin dolması nedeniyle zayıf seyrediyor. Brent petrol fiyatı 27 $/varil, ABD petrolü ise 23,7 $/varil düzeylerinde.

Cuma günü ABD hisse senedi endekslerinin %1,4 ilâ %3,0 yükselmesinin ardından, bu sabah Asya hisse senedi piyasalarında daha karışık bir seyir var. ABD 10 yıllık devlet tahvili getirisi %0,63’e gerilerken, dolar endeksi de 99,8 ile göreli güçlü seyrini sürdürüyor. Yurt dışında bugün Euro Bölgesi Şubat ayı cari denge verileri, Perşembe günü ABD ve Euro Bölgesi PMI imalat sanayi beklenti endeksleri takip edilecek.

Petrol, 21 yılın dibinde

TCMB 2020 yılı Para ve Kur metninde, TCMB analitik bilanço büyüklüğünün azami %5'i olarak belirtilen APİ portföyü büyüklüğü için, bu oranı %10 olarak güncelledi. TCMB 31 Mart tarihli duyuruda, gerektiğinde söz konusu limitin piyasa koşullarına göre güncellenebileceğini belirtmişti. BDDK ise Aktif rasyosu hesaplamasında payda, takipteki alacaklar hariç kullandırılan krediler, menkul kıymet toplam değerinin %75'i ile TCMB'ye swap işlemi ile verilen yabancı paranın TL değerinin %50'sinin toplamını, paydada TL mevduat ile yabancı para cinsi mevduatın 1,25 katına bölünmesi ile hesaplanmasına karar verdi. İlgili oranın, her ay sonu ortalamada, mevduat bankaları için %100, katılım bankaları için %80'nin altına düşmemesine karar verildi.

Günün önemli şirket haberleri 20/04/2020

TCMB Başkanı Uysal salgın hastalığın küresel ekonomiye ve Türkiye ekonomisine etkilerini yakından takip ettiklerini, geniş bir araç setine sahip olduklarını ve bunları gerektiğinde kullanabilecek durumda olduklarını belirtti. Uysal ayrıca merkez bankalarıyla mevcut iş birliğini güçlendirmek ve yeni swap anlaşmaları tesis etmek amaçlı görüşmeler yaptıklarını belirtti. Yurt içinde hafta boyunca
Çarşamba günü TCMB para politikası kararı ile Nisan ayı tüketici güven endeksi, Cuma günü ise Nisan ayı reel kesim güven endeksi takip edilecek. $/TL güne 6,93’e yakın düzeylerden başlıyor.

Hazine yarın 3 yıl vadeli TÜFE’ye endeksli tahvil ihalesi gerçekleştirecek. Tahvil piyasasında gösterge faiz haftayı %12,22, 10 yıl vadeli tahvil getirileri %14,13’den tamamladı.BIST-100 endeksi haftalık bazda %1,8 yükseliş gösterdi.

Dolar, haftaya hafif yükselişle başlıyor. ¬/$ 1,0865, GBP/USD 1,2470, USD/JPY 107,8’lerde. Gelişmekte olan ülke para birimlerinde ise ayrışmalar görülüyor.

Yabancıların en fazla yöneldiği o hisseler

Paritede hedef küçüldü

Haber akışı risk iştahını koruyacak

Piyasaların gözü bu hafta "merkez"de

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)