E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıPetrol fiyatlarında yatay seyir---

Petrol fiyatlarında yatay seyir

Petrol fiyatlarında yatay seyir
13 Aralık 2023 - 07:27 borsagundem.com

Petrol fiyatları 'arz fazlası sorunu' ile salı günkü kayıpların ardından yatay seyrediyor


Petrol fiyatları, Rusya'dan artan akış ve ABD'deki yüksek üretimin arz fazlası endişelerini artırmasıyla Salı günü neredeyse yüzde 4 kaybettikten sonra Asya'da yatay seyretti.

Küresel gösterge Brent varil başına 73 dolar civarında işlem görürken, ABD ham petrolü 68 dolar civarında işlem gördü. Rusya'nın deniz yoluyla ham petrol ihracatının haftalık ortalaması Temmuz ayının başından bu yana en yüksek seviyesine yükselirken, ABD bu yıl için yurt içi ham üretim tahminini yükseltti.

Ham petrol Eylül ayının sonundan bu yana yaklaşık dörtte bir oranında geriledi; OPEC+'nın üretim kesintilerini derinleştirmeye yönelik yakın tarihli planı, grup üyelerinin gönüllü kesintilere tamamen bağlı kalacağına dair şüpheler arasında bu düşüşü durdurmakta başarısız oldu. Düşüş görünümüne ek olarak, Çin'in ham tüketim büyümesinin gelecek yıl yavaşlayacağı tahmin ediliyor ve ayrıca ABD'nin resesyona girme olasılığı da mevcut.

Singapur'daki Mizuho Bank Asya ekonomi ve strateji başkanı Vishnu Varathan, "Petrol, OPEC dışı arzda ABD öncülüğündeki bir artışla karşı karşıya ve OPEC'in uyumluluğuna ilişkin şüpheler, bazı talep yumuşama beklentileriyle çatışıyor" dedi.

Enerji Bilgi İdaresi aylık görünümünde, ABD ham petrol üretiminin 2023 yılında günlük 12,93 milyon varil olarak tahmin edildiğini ve bu rakamın önceki tahmine göre günde 300.000 varil arttığını belirtti. Ayrı bir gelişmede, Amerikan Petrol Enstitüsü, kaynaklara göre Cushing, Oklahoma merkezindeki petrol stoklarının 1,4 milyon varil arttığını bildirdi.

Gram altında primli seyir

 

Dolar/TL'de yükseliş sürüyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)