E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaParanın efendisi borsadan vazgeçmiyor---

Paranın efendisi borsadan vazgeçmiyor

Paranın efendisi borsadan vazgeçmiyor
12 Mayıs 2022 - 18:16 borsagundem.com

9,57 trilyon dolarlık varlığı yöneten dünyanın en büyük varlık yöneticisi BlackRock küresel piyasalardaki karamsar havaya rağmen hisse senetleri yatırımları için hala iyimser olduklarını açıkladı.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel piyasalarda şaşırtıcı ve korkutucu bir atmosfer hakim. Insider’ın haberine göre dünyanın en büyük para yöneticisi BlackRock’ın bu süreçte müşterilerinin fonlarını korumak için ne yaptığını izlemek yatırımcılar için büyük önem taşıyor.

Borsgundem.com’un derlediği bilgilere göre 2022’nin ilk çeyrek bilançosu itibariyle 9,57 trilyon dolarlık varlığı yöneten BlackRock dünyanın en büyük para yöneticisi konumunda. Hisse senetleri ve tahviller küresel piyasalarda nadir görülen bir biçimde eş zamanda satış dalgasına maruz kalırken BlackRock Yatırım Enstitüsü Başkanı Jean Boivin bu süreçte yatırımcıların uygulaması gereken birkaç adım olduğunu belirtiyor.

Insider’ın haberine göre Boivin müşterileriyle paylaştığı notta, “Kötüleşen makro görünümde az da olsa riskleri azalttık. Ayrıca, düşük enflasyon ve büyümenin birlikte görüldüğü mükemmel bir ekonomik senaryo için çok az şans görüyoruz" açıklamasına yer verdi.

Ancak Boivin, gidecek hiçbir yer yokmuş gibi görünen piyasa ortamında bile, fırsatların devam ettiğini vurguladı. Boivin piyasalardaki neredeyse her şeyin acele satışlarla ucuzladığına dikkat çekti.

BlackRock Yatırım Enstitüsü Başkanı, “Bu yılki çarpıcı satış dalgası, pazarın ceplerinde bir miktar değer depoladı. Avrupa devlet tahvillerine sıcak bakıyoruz. Zira Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) faiz artırımlarına ilişkin piyasa beklentilerinin aşırı şahin olduğuna inanıyoruz” dedi.

Boivin, Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) yatırımcıların inandıklarının aksine faizleri çok hızlı yükseltmeyeceğini öngörüyor. Borsa uzmanı Rusya’nın Ukrayna’yı işgali nedeniyle Avrupa’nın enerji kriziyle karşı karşıya olduğunu, bu sebeple ECB’nin dikkatli hareket edeceğini söyledi.

Borsa uzmanı tahvilleri genellikle cazip bir yatırım aracı olarak görmediğini ancak söz konusu ortamda Avrupa hisse senetlerini vuran bir "büyüme şoku"nun yarattığı riskleri azaltmanın bir yolu olarak mantıklı bir strateji olabileceğini söyledi.

Boivin ayrıca yatırım notlu kredilerin mantıklı bir değer yatırımı haline geldiğini söylüyor. Yatırım uzmanı, “Yıllık kupon geliri %4'e yaklaşıyor. Bu son on yılın en yüksek seviyeleri. Gelişmekte olan piyasalar yerel para birimi kredilerini cazip değerlemeler ve potansiyel gelir üzerinde aşırı ağırlıklandırıyoruz. Bizim görüşümüze göre büyük bir risk primi yatırımcıların için enflasyon risklerini karşılayacaktır” ifadelerine yer verdi.

BlackRock Yatırım Enstitüsü Başkanıhem Avrupa devlet tahvilleri hem de yatırım notlu krediler konusundaki görüşlerini “nötr" olarak yükseltti.

Peki ya hisse senetleri?

Yükselen faiz oranları ve daha sarsıcı bir büyüme ortamı hisse senetleri için harika bir haber olmasa da Boivin hisse senetleri konusunda daha iyimser. Bu yılın başlarında, piyasalarda satış dalgası başladığında, Boivin Hisse senetlerine ilişkin öngörülerini artırdı. Borsa uzmanı reel oranlar düşük olduğu, büyüme güçlü kaldığı ve hisse değerlemelerinin düştüğü görüşündeydi.

BlackRock Yatırım Enstitüsü Başkanı hisse değerlemelerinin çok daha fazla düşmesi dışında görüşlerinde çok fazla şeyin değişmediğini belirtiyor. Borsa uzmanı bu sebeple hisse senetlerine hala yüksek miktarda yatırıma devam etmeyi savunuyor.

Borsa uzmanı ABD Merkez Bankası’nın (FED) da faiz oranlarını çok yüksek bir seviyeye çıkarmayacağını zira bunun bir resesyon anlamına geleceğini söyledi. Bu aynı zamanda enflasyonun 2010’lardaki seviyelerden daha yüksek kalacağı anlamına geliyor.

Boivin, “FED’in nihayetinde faizleri nötr seviyenin, yani ekonomik aktiviteyi ne teşvik eden ne de azaltan bir seviyenin, üzerinde yükseltmeyeceğine inanıyoruz. Enflasyon seviyesi göz önüne alındığında, faiz artırımlarının nihai toplamının tarihsel olarak düşük olacağına inanıyoruz. Bu aynı zamanda sabit gelir yatırımlarına göre hala hisse senetlerini tercih ettiğimiz anlamına geliyor” dedi.

Boivin, gelişmiş piyasa hisse senetlerini diğer bölgelerdeki hisse senetlerine tercih ettiğini ve özellikle ABD ve Japon Hisse senetlerine karşı boğa piyasası öngörüleri taşıdıklarını söyledi. Bu arada Çin hisse senetleri hakkındaki görüşlerini “nötr”e çevirdiklerini belirterek yatırımcıları bu bölgedeki tahsislerini azaltmaları konusunda uyardı.

Boivin, “Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olan Çin'in büyüme görünümü, Kovid’in yayılmasını durdurmak amacıyla yaygın bir şekilde uygulanan kilitlenmelerin ortasında hızla kötüleşiyor. Yabancı yatırımcılar, düzenleyici kurumlar veya diğer nedenlerle Çin varlıklarından kaçınmak için daha fazla baskıyla karşı karşıya kalabilirler” ifadelerine yer vererek Çin ve Rusya arasındaki ilişkiye işaret etti.

Söz konusu endişeler Çin tahvillerine de uzanıyor. BlackRock Yatırım Enstitüsü Başkanı’na göre Çin’deki menkul kıymetlerin bir zamanlar sahip olduğu caziplik ortadan kalktı.

Borsada sert satış

 

Piyasaların geleceği FED’in kararına bağlı

 

ABD enflasyon verileri piyasaları nasıl etkileyecek?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)